Gemeente begint rookvrij-campagne in coronatijd

Onder de slogan “Nu dan! Heel je omgeving rookvrij” begint gemeente Schagen een campagne om alle inwoners van de sigaret af te krijgen. In deze corona-tijd, nu de scholen en sportverenigingen weer begonnen zijn. “Hoe mooi zou het zijn als geen enkel kind in zijn omgeving wordt geconfronteerd met rokende mensen,” zegt wethouder Sigge van der Veek.

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, weet iedereen wel. Dat aangetaste longen extra kwetsbaar zijn voor infecties, komt in deze tijd nog duidelijker naar voren. “Het is om deze reden een goed moment om nu te stoppen met roken,” zegt wethouder Van der Veek. “Ik weet dat het voor veel mensen nog niet zo gemakkelijk is om dit daadwerkelijk te doen. Die inwoners wil ik helpen om van het roken af te komen.”

De wethouder streeft er naar dat in de omgeving van bijvoorbeeld scholen en (sport)verenigingen niemand meer zal roken. Er gelden in openbare gebouwen al rookverboden en bij verenigingen zijn er ook vaak rookvrije zones. Maar buiten op straat, in de omgeving van scholen en bij velden mag nog wel worden gerookt. “Dat gaan we ook niet verbieden, maar we willen het roken wel zoveel mogelijk ontmoedigen.”

Wie blijvend wil stoppen met roken, kan veel informatie en hulp vinden op www.ikstopnu.nl (vergoeding is er vanuit je basisverzekering) of gratis bellen met de Stoplijn via 0800-1995 (op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur). Ben jij gestopt met roken of wil je dat graag? Gemeente Schagen leest graag jouw verhaal op de gemeentelijke facebookpagina www.facebook.com/gemeenteschagen

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info