Gemeente Schagen maakt problematiek N9 bespreekbaar

De afgelopen jaren neemt het aantal ongevallen op de N9 toe. Hier maakt het gemeentebestuur zich zorgen over. Deze zorg heeft wethouder Hans Heddes ook uitgesproken tijdens het  bestuurlijk overleg met Gedeputeerde Adnan Tekin van provincie Noord-Holland “De N9 ligt voor ongeveer de helft van haar lengte binnen de grenzen van de gemeente Schagen, hierdoor is dit een belangrijke verkeersader van onze gemeente,” aldus wethouder Hans Heddes. “Wij zien dat deze weg achterloopt op de regionale ontwikkelingen. Veel soortgelijke wegen zijn of worden aangepast om de verkeersveiligheid te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn de trajecten N243 (Alkmaar – Avenhorn), N194 (Heerhugowaard – Hoorn), N307 (Hoorn – Enkhuizen), N241 (Schagen – Wognum) en N246 (West-Graftdijk – West-Knollendam). Daarom vind ik het belangrijk om dit nogmaals onder de aandacht te brengen bij de Provincie.”

Ongevallen

De afgelopen 12 maanden zijn er 18 ongevallen op de N9 ontstaan, dit leidde tot 30 gewonden en één dodelijk slachtoffer. Opmerkelijk is dat een groot aantal van de ongevallen in de afgelopen twee maanden plaatsvonden. Ook heeft de gemeente gekeken naar alle verkeersongevallen binnen haar gemeentegrenzen in de periode 2014 tot en met 2018. Van de 10 grootste ongevallenconcentraties bevinden zich er twee aan de N9, namelijk het kruispunt bij Sint Maartensvlotbrug en het kruispunt bij Burgervlotbrug. Deze kruispunten vormen bovendien een groot knelpunt binnen het fietsnetwerk en voor ander langzaam verkeer. De gemeente Schagen ziet dat de N9 achterloopt op de regionale ontwikkelingen.

De gemeente ziet de noodzaak om de verkeersveiligheid op de N9 flink te verbeteren en hoopt, mede namens buurgemeenten, dat de provincie en Rijkswaterstaat hier nu op korte termijn een prioriteit van maakt en actie onderneemt.

In de afbeelding een overzicht van de ongevallen van het afgelopen jaar. Met daarbij meegenomen de 2 ongevallencontraties binnen onze gemeentegrenzen bij Sint Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info