Gemeente verkoopt monumentale stolpboerderij bij inschrijving

De in stad Schagen bekende boerderij aan de Molenweg 1 staat te koop. Gemeente Schagen verkoopt het pand per inschrijving.

De gemeenteraad heeft ingestemd met de verkoop. Er is een speciale verkoopprocedure voor geregeld door burgemeester en wethouders. Zo mag het karakteristieke pand als woning worden verkocht, maar  mogelijk kan er ook een maatschappelijke voorziening komen of lichte horeca. Voor beide laatste is dan een bestemmingsplanwijziging nodig en daarover heeft de raad uitgesproken in principe te willen meewerken.

Mogelijkheden
De maatschappelijke voorziening die de gemeente toestaat, kan allerlei voorzieningen betreffen. Educatief, sociaal-medisch, sociaal-cultureel, levensbeschouwelijk, sport- en recreatie, openbare dienstverlening. De horeca die is toegestaan kan ondergeschikt zijn aan deze voorzieningen. Andere lichte horeca die mag, is zodanig dat het slechts weinig storend mag zijn op de omgeving. Zoals een ijssalon, broodjeszaak, theehuis, lunchroom of restaurant.

Inschrijving

De inschrijving is begonnen en eindigt op 15maart 2019. De bieder die geen woonfunctie maar horeca wil of maatschappelijke voorziening, moet even wat extra’s doen. Naast het bod vraagt de gemeente om een omschrijving van het beoogde gebruik. Ook vraagt de gemeente om een businessplan waarin duidelijk het streven staat naar draagvlak in de omgeving.

Dierenweide
De naastgelegen dierenweide maakt geen onderdeel uit van de verkoop. Deze grond blijft van gemeente Schagen. Het kan zijn dat hier een beheerder komt. Of, zoals ook in de voorwaarden staat, kan de nieuwe eigenaar van de boerderij de naastgelegen weide huren en beheren.

De richtprijs van de makelaar ligt op één miljoen euro. Er wordt gegund aan de hoogste bieder. Wel wordt een bod voor een maatschappelijke bestemming voor 100.000 euro hoger gewaardeerd.

De eerste kijkdag is op 11 december, een  volgende op 21 december en 17 januari. Voor andere voorwaarden en nadere informatie: SC Bakker Makelaardij, Herenstraat 11, 1741 BM Schagen, tel. (0224) 215 456.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info