Gemeenten sluiten overeenkomst voor groene energie met HVC

Met de symbolische ondertekening van een groene energie-overeenkomst op 14 december, onderstrepen de gemeenten Hollands Kroon, Gorinchem, Purmerend, Beemster, Molenwaard, Schagen, Smallingerland en HVC hun samenwerking op het gebied van duurzame energie. Het benutten van groene energie uit biomassa, wind en gft stelt de gemeenten in staat om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en daarmee aan de verduurzaming van de directe leefomgeving. De gemeenten benutten de groene energie voor de gemeentehuizen, openbare gebouwen en diverse voorzieningen in de openbare ruimte zoals lantaarnpalen, stoplichten en rioolgemalen.

 

“Wij staan met elkaar voor de belangrijke opgave om onze gemeenten duurzamer te maken. Voor onze inwoners nu en voor onze kinderen in de toekomst. Daarom hebben we nu deze groene energie-overeenkomst met HVC gesloten. Het gebruiken van duurzame energie is een heel directe manier om langdurig bij te dragen aan minder CO2-uitstoot”, aldus wethouder Theo Groot namens de zeven gemeenten.

Afval komt als groene energie weer terug

De gemeenten gaan energie uit eigen afval gebruiken. Het afvalhout (biomassa) dat bewoners naar de afvalbrengstations brengen, zet HVC in de bio-energiecentrale in Alkmaar om in groene elektriciteit. Groen gas maakt HVC uit het groente-, fruit- en tuinafval (gft) uit de groene bak van huishoudens. Gemeenten kunnen daarnaast ook groene stroom uit de windmolens van HVC afnemen. De groene energie wordt geleverd onder het label HVC KringloopEnergie.

 

HVC; ONDERTEKENING CONTRACT AANDEELHOUDERS HVC, BETREFT LEVERING DUURZAME ENERGIE AAN DEELNEMENDE GEMEENTEN
HVC; ONDERTEKENING CONTRACT AANDEELHOUDERS HVC, BETREFT LEVERING DUURZAME ENERGIE AAN DEELNEMENDE GEMEENTEN

Foto: Ondertekening van de groene energie-overeenkomst door (v.l.n.r): [Alex van Duist, inkoper gemeente Hollands Kroon, Wethouder Theo Groot, gemeente Hollands Kroon, Wethouder Mario Hegger, gemeente Purmerend, Wethouder Sigge van der Veek, gemeente Schagen, Dion van Steensel, algemeen directeur HVC, Wethouder Arjen Rijsdijk, gemeente Gorinchem, John Kager, beleidsmedewerker gemeente Hollands Kroon, Wethouder Aagje Zeeman, gemeente Beemster]. (foto: Jan Jong Fotografie). Op de foto ontbreken de bestuurders van Molenwaard en Smallingerland. Voor meer informatie: www.hvcgroep.nl/hvc-kringloopenergie

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info