Gemeentezaken

Gemeente Schagen

’t Zand is een dorp gelegen in de voormalige gemeente Zijpe en maakt sinds 1 januari 2013 deel uit van de gemeente Schagen. De huidige gemeente Schagen is per 1 januari 2013 ontstaan uit de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe. De gemeente bestaat uit de volgende kernen: Burgerbrug, Burgervlotbrug, Callantsoog, Dirkshorn, Eenigenburg, Groenveld, Groote Keeten, Kalverdijk, Kerkbuurt, Krabbendam, Oudesluis, Petten, ’t Rijpje, Schagen, Schagerbrug, Schoorldam, Sint Maarten, Sint Maartensbrug, Sint Maartensvlotbrug, Sint Maartenszee, Stroet, Tuitjenhorn, Valkkoog, Waarland, Warmenhuizen en ’t Zand. De gemeente is gelegen in een uniek gebied in de Kop van Noord-Holland en kent een rijke historie. De combinatie van stad, strand en platteland maakt de gemeente uniek en compleet. Het grondgebied van de gemeente Schagen is 18.728 hectare groot. De gemeente heeft een kustlijn van zo’n 14 ,5 kilometer en een inwonertal van een kleine 47.000 inwoners.

De voormalige gemeente Zijpe is opgericht in 1597. De polders Zijpe- en Hazerpolder werden in dat jaar ingepolderd. Daarvoor was het paar eeuwen lang een stroomgat, genaamd de Sipe. De polder was de basis voor de uiteindelijke gemeente Zijpe. Deze was echter in eerste instantie iets kleiner dat de huidige gemeente. Het dorp Petten was tot 1929 een zelfstandige gemeente, daarna ging het op in de gemeente Zijpe. En de gemeente Callantsoog, die gevormd werd door Callantsoog, Abbestede en Groote Keeten, was tot en met 1989 een zelfstandige gemeente, daarna voegde het zich bij gemeente Zijpe. De Zijpe telde ruim 11.500 inwoners en heeft een oppervlakte van 116,34 vierkante kilometer. De agrarische sector is de belangrijkste pijler van economische activiteit in Zijpe. Juist door de in het verleden als negatief ervaren aanwezigheid van zanderige gronden heeft de bloembollencultuur en met name de lelieteelt een grote vlucht genomen. Het noordelijk zandgebied, waarvan de Zijpe onderdeel uitmaakt, is uitgegroeid tot het grootste bloembollengebied van Nederland. Door de ligging aan de Noordzeekust is in Zijpe, met een kustlijn van ruim veertien kilometer, ook de toeristisch/recreatieve sector van groot economisch belang.

Tip: Neem eens een kijkje op www.schagen.nl en www.zijpermuseum.nl en blijf op de hoogte van het wel en wee van de gemeente.