Geniet, en voer met mate

Gemeente Schagen roept haar inwoners op om vogels met mate te voeren. Een kapje brood voeren aan eenden is op z’n tijd prima. Ook het voeren van kleine vogels, bijvoorbeeld mussen, is goed en geeft leven in de tuin. Dat kan zelfs het hele jaar door. Overmatig voeren levert overlast op voor mensen, want de restjes brood of zaad trekken ratten en muizen aan.

Teveel brood in het slootwater kan zelfs de waterkwaliteit benadelen. Dit is slecht voor al het leven in en rondom de sloot. In brood zit ook teveel zout. Dat is niet goed voor de vogels. Er is speciaal eendenvoer met minder zout te koop, dat is gezonder voor eenden. Voor kleine vogels zijn er vetbollen zonder plastic te koop. Beter voor het milieu en ze raken er niet in verstrikt.

“Binnen onze gemeente hebben we biodiversiteit hoog in het vaandel staan. Een groenere omgeving draagt bij aan een plezierig leefklimaat. Voor zowel mensen als dieren. Wij willen een gezonde populatie van vogels behouden. Vogels die teveel brood eten, zijn minder gezond. Dus voer altijd met mate,” aldus wethouder Hans Heddes.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info