Gezichtsbedekking verboden in gemeentehuis

Vanaf 1 augustus is er een landelijk verbod op het dragen van gezicht bedekkende kleding, in onder andere overheidsgebouwen. Het gaat bijvoorbeeld om een integraalhelm, een bivakmuts, boerka of een niqab. Ook in het gemeentehuis en gemeentewerf in Schagen is dit niet meer toegestaan.

De wet verbiedt de bezoekers van het gemeentehuis en gemeentewerf om kleding te dragen die het gezicht onherkenbaar maakt. Zoals een integraalhelm, bivakmuts of boerka. Dit mag ook niet meer in het openbaar vervoer en in gebouwen van het onderwijs en de zorg.

Op straat mag het dragen van gezichtsbedekking (nog) wel. Want in een vrij land als Nederland heeft iedereen de vrijheid en de ruimte om zich te gedragen en te kleden zoals dat bij hem of haar past. Aan die vrijheid kunnen en moeten soms grenzen worden gesteld. In het geval van gezicht bedekkende kleding geldt dat in het bijzonder als de onderlinge communicatie zodanig wordt belemmerd dat een kwalitatief verantwoorde dienstverlening of de veiligheid in het gedrang komt. Kort gezegd: in het gemeentehuis moeten we elkaar kunnen herkennen en aankijken. Vandaar dat hier en in andere overheidsgebouwen, openbaar vervoer, ziekenhuis en andere zorggebouwen geen gezicht bedekkende kleding meer gedragen mag worden.

Als iemand op of na 1 augustus het gemeentehuis of bij de gemeentewerf aan de Zijperweg binnenkomt met bijvoorbeeld een integraalhelm op, gebeurt het volgende. Een medewerker van de gemeente zal vertellen over het verbod en vragen om de gezichtsbedekking te verwijderen. Bij weigering wordt u verzocht het gemeentehuis te verlaten. Als ook hieraan geen gehoor wordt gegeven, neemt de gemeente maatregelen. Dit kan inschakeling van de politie betekenen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info