Gladheidsbestrijding in gemeente Schagen winter 2019/2020

De winter is begonnen, de temperatuur zakt onder de nul graden. Gemeente Schagen heeft haar eerste ronde gladheidsbestrijding alweer gereden. Ook dit jaar is de gemeente goed voorbereid om de gladheid te bestrijden. Wanneer gladheid verwacht wordt, dan strooit zij preventief. Deze werkzaamheden heeft de gemeente uitbesteed aan de plaatselijke aannemer Poland B.V.. Wethouder Hans Heddes: “Het voorgaande contract was afgelopen en daarom moesten we opzoek naar een nieuwe partij. Hieruit is Poland B.V. gekomen. Het voordeel van een plaatselijke aannemer is dat hij de omgeving goed kent.”

Nieuw contract
De gladheidsbestrijding is opnieuw voor meerdere jaren aanbesteed. De werkzaamheden worden voor de komende jaren, 2019 tot en met 2025, uitgevoerd door de plaatselijke aannemer Poland B.V.. “We hebben 6 nieuwe strooimachines aangeschaft om zo bedrijfszeker de gladheidsbestrijding uit te kunnen voeren,” aldus Ard Poland.

Strooizout zonder PFAS
De gemeente strooit met nat zout de ‘hoofdrijbanen’ zoals ontsluitingswegen en busroutes. Daarnaast worden de hoofdfietspaden gestrooid. Dit strooizout bevat geen PFAS en is een combinatie van zout en pekelwater. Dit heeft als voordeel dat de dooiwerking ervan meteen begint en wegen al ijsvrij zijn voordat het eerste verkeer erover heen rijdt. Als voorzorgsmaatregel haalt de gemeente de verkeerspaaltjes bij fietspaden, die in de strooiroutes staan, per 1 november weg. Hierdoor kunnen de strooiwagens gedurende de winterperiode gemakkelijk doorrijden. “Wij zorgen dat onze inwoners ook tijdens deze gladde weersomstandigheden veilig van A naar B kunnen komen. Op stoepen strooien wij niet. Hiervoor vragen wij de medewerking van onze inwoners. Als iedereen het deel voor zijn eigen huis ijsvrij houdt, dan zorgen wij samen voor een veilige omgeving”, aldus wethouder Hans Heddes.

Meer informatie
De routes staan vermeld op de website van de gemeente www.schagen.nl/gladheidsbestrijding.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info