Gratis compost ophalen

HVC en Gemeente Schagen stellen gratis compost ter beschikking. Zaterdag 21 maart kan iedereen tussen 9.00 en 12.00 uur gratis compost ophalen op de gemeentewerf aan Zijperweg 12 in Schagen.

De gemeente houdt deze actie samen met HVCcompostering, die de compost beschikbaar stelt. Compost komt voort uit het groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Door deze compost te gebruiken in de tuin, wordt het gft-afval op een nuttige manier hergebruikt. Met deze compostactie wil de gemeente de inwoners belonen voor hun inspanningen om gft-afval te scheiden. “En hoe kunnen we dat nu beter doen dan door gratis compost uit te delen”, aldus gemeente Schagen. Iedere volle groene minicontainer van 140 liter die men aan de weg zet, staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen.

Compost van gft

Alleen van goede kwaliteit gft kan compost worden gemaakt. Dit kan nuttig worden gebruikt als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Compost is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde, is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat het bodemziekten tegen.

Meer informatie

Iedereen die compost komt ophalen wordt verzocht op een schep mee te nemen, zodat ze de compost in een aanhanger of meegebrachte zak kunnen scheppen. Maakt u gebruik van een aanhanger? Neem dan ook een afdekzeil mee, en voorkom een verkeersboete.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info