Groen ongewild exotischer

Planten als de Japanse Duizendknoop en Reuzenbereklauw worden een steeds groter probleem. Door hun ongeremde groei overwoekeren ze andere planten. Voor het bestrijden van deze planten roept gemeente Schagen de hulp van inwoners in.

De oorspronkelijk uit Azië voorkomende Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw, zijn jaren geleden naar Europa gekomen. Deze zogeheten invasieve exoten vormen een probleem. Voor inwoners in hun tuin en voor iedereen in het openbaar gebied. Via meldingen wil de gemeente nog beter in kaart krijgen waar de invasieve exoten zitten in het openbaar gebied. En iedereen oproepen deze planten in eigen tuin of erf een flinke kop kleiner te maken.

Een invasieve exoot is een plant die van nature niet voorkomt in Nederland, geen natuurlijke vijanden heeft, maar wel hard groeit en zichzelf snel verspreid en schade veroorzaakt. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat andere (inheemse) planten worden verdrongen en de biodiversiteit verdwijnt. Maar ze kunnen ook op een andere manier voor schade zorgen.

Bij contact met het sap van de reuzenberenklauw op de huid kun je flinke brandblaren oplopen. Japanse duizendknoop daarentegen is niet giftig, je kunt hem zelfs eten of er bier van brouwen! Maar de wortels kunnen schade aanrichten aan bijvoorbeeld riolering, funderingen en dijken.

Gemeente Schagen bestrijdt deze twee planten in het openbaar gebied momenteel door deze af te maaien, met als doel de plant uit te putten en verdere verspreiding te voorkomen. Het helpt enorm als “de buurman” dat ook doet. Daarom roept de gemeente ook inwoners en grondeigenaren op om op hun perceel ook actie te ondernemen en de planten zorgvuldig te verwijderen. Op die manier willen we het aantal invasieve exoten verkleinen.

Voor meer informatie zie www.schagen.nl/exoten . Ziet u de Japanse Duizendknoop of reuzenberenklauw op gemeentegrond? Geef dit dan alstublieft aan ons door! Dit kan middels een melding op FIXI. Op een digitale kaart die op de website te raadplegen is, houden we bij waar de bij ons bekende locaties zijn.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info