Grondverzet makkelijker door in kaart brengen PFAS

Dankzij de bodemkwaliteitskaart kan de gemeente precies zien waar de grond is vervuild. De kaart heeft een update gekregen. Nu staat ook op de kaart waar PFAS zit of kan zitten. Daarmee kunnen grond- en bouwprojecten sneller beginnen. PFAS zijn poly-perfluoralkylstoffen. Deze stoffen zijn sinds de jaren 50 veel gebruikt in onder andere blusmiddel, waterdichte kleding, anti-aanbak pannen, bakpapier en pizzadozen. PFAS is gevaarlijk voor gezondheid en milieu en verspreidt zich bovendien nogal makkelijk.

In samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon heeft gemeente Schagen de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan van de gemeente geactualiseerd en aangevuld met PFAS. Door deze aanpassing kan de gemeente op basis van de bodemkwaliteitskaart weer bouwen.

Wethouder Hans Heddes: “Door de actualisatie van de bodemkwaliteitskaart met PFAS-verbindingenkunnen we kosten besparen. We besparen mogelijk op onderzoekskosten bij het ontgraven en toepassen van grond. Verder is door deze aanpassing tijdswinst mogelijk, doordat er minder bodemonderzoek hoeft te worden uitgevoerd. We kunnen hierdoor nu sneller en duurzaam gaan bouwen. Dit is niet alleen goed voor de woningbouw maar zeker ook positief voor bedrijven.”

PFAS
Initiatiefnemers van grondverzet moesten de kwaliteit van de grond en/of bagger voor PFAS-verbindingen inzichtelijk maken. Dit zorgde voor vertraging. Halverwege 2019 kwamen bouw-, bagger- en grondwerken tot stilstand in het hele land. Met de update van de bodemkaart hoeft dat aparte onderzoek niet en kunnen de werken weer op gang komen.
Het besluit tot vaststelling van de geactualiseerde bodemkwaliteitskaart en nota bodembeheer treedt 1 week na deze bekendmaking in werking. Het besluit en de bijbehorende stukken liggen vanaf heden gedurende zes weken ter inzage op het gemeentehuis van Schagen.

Informatie
Meer informatie kan men tijdens kantooruren verkrijgen via de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord – tel. (088) 102 1300 of via postbus@odnhn.nl

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info