Grote windturbines in lijnopstelling aan oost- en westzijde van ’t Zand

Als inwoner van ’t Zand heeft u mogelijk een brief ontvangen over de Regionale Energiestrategie (RES). Daarin staat vermeld hoe wij in onze gemeente duurzame energie gaan opwekken. Er staat echter niet in vermeld dat dit grote gevolgen kan hebben voor de bewoners van ’t Zand door de plaatsing van grote windturbines. In de onderstaande afbeelding staan de zoekgebieden voor wind- en zonenergie aangegeven.

 

Er wordt gedacht aan een lijnopstelling van windturbines langs de Anna Paulownaweg, vanaf De Stolpen tot aan het viaduct in de Anna Paulownaweg bij Oudesluis én een lijnopstelling van windturbines langs het Noordhollands Kanaal. Dit betekent dat ’t Zand aan de oost- en westzijde geheel wordt omsloten door windturbines.
De windmolens worden net als in de Wieringermeer circa 200 meter hoog. Op de website https://resinbeeld.nl/noord-hollands-kanaal/ kunt u bekijken hoe dit er voor ’t Zand uit gaat zien.

In de brief staat ook niet vermeld dat binnen de gemeente Schagen al voldoende duurzame energie wordt opgewekt via windturbines, maar dat deze zoekgebieden het gevolg zijn van andere regio’s die weigeren om windturbines te plaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is de gemeente Bergen die windturbines tegen de gemeentegrens van Schagen aan wil bouwen, maar niet op het eigen grondgebied.

Behalve dat windmolens het landschap ontsieren, zijn er ook nadelen als geluidsoverlast, slagschaduw en schade voor diersoorten als vogels en vleermuizen. Op 16 maart wordt van 20.00 uur tot 21.30 uur een digitale bewonersavond gehouden over de RES en indien u niet wilt dat deze windturbines rondom ’t Zand worden gebouwd, vragen wij u om zich aan te melden voor deze avond. U kunt zich tot 11 maart opgeven via duurzaamheid@schagen.nl. Het is belangrijk om u te laten horen, want in juni 2021 zullen deze plannen al door de gemeenteraad worden vastgesteld. Uiteraard is het belangrijk om naar een samenleving te streven met duurzame energie, maar daarvoor zijn ook alternatieven aan te dragen als zonenergie, waterstof of kernenergie.

Reacties: secretaris@dorpsraadtzand.nl

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info