HapStapTrap – voorjaar 2019

Een avond vol verrassingen, een verrassing BIJ WIE je mocht gaan eten, WAT je mocht gaan eten en MET WIE je mocht gaan eten.  ‘Wat een belevenis’, ‘wat een gezelligheid’, ‘wat een lekker eten’, en ‘wat een saamhorigheid’, ‘een avond met een gouden randje’, een greep uit de reacties van het HapStapTrap evenement van afgelopen vrijdagavond.

18:00 uur in het sportcafé, een gezellige drukte van dorpsgenoten, in de breedste zin van het woord, die hun ‘verrassings’ envelop kwamen halen voor HapStapTrap editie 2019. Leuke spanning om het gele strookje te openen, en te gaan ontdekken welk kookduo het voorgerecht gaat maken. Druk geroezemoes, ‘waar ga jij heen? ‘ en langzaam aan waaiert de groep gasten uit. Op pad naar het eerste adres, maar wie volgt mij? Met wie zit ik straks aan tafel? ‘Jij ook naar de Keinsmerweg?’, nee, wij naar de Korte Bosweg. Voor de kookduo’s die al uren met de voorbereidingen bezig zijn een spannend moment, wie komt er? Sommige jubelend voor het raam om de ‘jonge jongens’ te verwelkomen. Anderen met kriebels omdat de soep net eventjes te hard doorkookte. Maar overal overheerst gezelligheid, gemoedelijkheid en vooral gastvrijheid. Soepjes in vele varianten, pompoen, broccoli, bloemkool, mosterd, courgette, een cocktail van kip, een trio van vis, carpaccio, salade met feta, allemaal anders, allemaal lekker, overal genieten.

Om 19:00 uur wederom een spannend moment in de huiskamers. Het groene strookje mocht bekeken worden, en zodoende werd bekend wat het adres van het hoofdgerecht zou worden. Er werd gestapt of getrapt naar het volgende kookduo. Voor de kookduo’s is deze overgang spannend. Want met 15 minuten staan er 6 nieuwe gasten op de ‘rode loper’ en de tafel moet ‘omgedekt’, de gerechten moeten de laatste bereiding hebben, niet verbranden en niet te rauw. Opnieuw was het overal piekfijn voor elkaar. Er wordt kennisgemaakt, handen geschud, familiebanden uitgelegd, gezellig gepraat en ondertussen heerlijk gegeten. Asperges, zalm, biefstuk, boeuf bourguignon, kipfilet, varkenshaas, lamshaas, kabeljauw, groene curry, allemaal voorzien van heerlijke aardappelgarnituur, rijst salade, gebakken uien, champignons, haricot verts, broccoli, bloemkool, witlof, rabarber, er is van alles geserveerd en wederom is iedereen vol lof over hetgeen wat op het bordje kwam. Gelachen tot de tranen van je wangen rolden, historische herinneringen van de locatie waar gegeten werd, serieuze momenten van luisteren afgewisseld met een schuine mop of een vraag uit de ‘kletspot’.  Het tijdschema was een dingetje, de één vergat de tijd een beetje (veel), de ander stuurde gasten een half uur te vroeg weg. Ook waren er gasten die na het gele briefje, de hele envelop hadden weggegooid, wat een beetje adrenaline al niet kan doen!

Om half 9 mag het laatste adres onthuld worden voor het ‘toetje’. Er wordt afscheid genomen, maar ook vervolgafspraken gemaakt, er worden recepten uitgewisseld, waarna alle gasten gaan stappen of trappen. In het dorp is het een wirwar van gasten die elkaar be-roepen, toe-zwaaien en elkaar kruisen op weg naar hun adres. Met een brede glimlach, jolig van de wijn, opgetogen omdat het hoofdgerecht goed gegaan is, worden we ontvangen bij de voordeur. Het geklets en gekakel wordt luider, de verhalen sterker, en het nagerecht is overal super! Huisgemaakte chocolade mousse, vanille ijs met kletskoppen, zelf gemaakte meringues met mousse en ijs, vers fruit met slagroom, bokkepootjes-advocaat taart, hangop met honing en noten, frambozen-flap, de variëteit was groot, de kwaliteit was top! En ook voor 3-gangen glutenvrij werd gezorgd, complimenten! Gezelliger, opener, en soms zelfs hilarisch werden de gesprekken, het nazitten was begonnen. De blijdschap over het goede verloop overheerst bij de kookduo’s, en de gasten zijn euforisch over de gerechten en gezelligheid die ze hebben getroffen. Op naar het sportcafé voor koffie en lekkers!

En ze waren er gewoon allemaal! Alle kookduo’s, alle gasten, en ook dorpsgenoten die eigenlijk wel mee hadden willen doen, maar waar de koudwatervrees overheerste, kwamen nu de gezellige 4e gang met ons meevieren. Een feestje, dat werd het, tot in de kleine uurtjes, ….

HAP STAP TRAP 2019: HET WAS FANTASTISCH!

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info