Harde boodschap corona: het komt op ons gedrag aan

Het kabinet had een harde boodschap. Opnieuw moeten we in gedeeltelijke lockdown. Met maatregelen die pijn doen. Het aantal besmettingen móet omlaag. Ondertussen willen we de sociale en economische schade zo beperkt mogelijk houden. “Dit is voor ons allemaal een grote tegenvaller,” zegt burgemeester Marjan van Kampen. “We zijn nog moe van de vorige lockdown. Het virus leek een halt toegeroepen. En nu blijkt dat het toch weer allemaal op ons gedrag aankomt. Het vraagt opnieuw ongekende discipline van ons. Mijn advies is toch: hou je goed aan de maatregelen. Want hoe strenger we ons er nu aan houden, hoe eerder we weer terug kunnen naar een soort normaal.”

Zolang het virus rondwaart, is normaal leven niet mogelijk. Afstand houden, handen wassen, mondkapjes gebruiken, zeer beperkte contacten; normaal is het niet maar het moet. Pas als er een vaccin of geneesmiddel is, lopen we geen gevaar meer. Van Kampen: “Dat gevaar hebben we onderschat. We dachten in de zomer dat we hadden gewonnen. Maar het aantal besmettingen is weer hoog, de ziekenhuizen stromen vol, de zorg is overbelast en gewone zorg komt in gevaar. Het zijn ongekend turbulente tijden. Van ons wordt ongekend gedisciplineerd gedrag gevraagd. Daarvoor moeten we allemaal ons steentje bijdragen.“

Over het idee dat de maatregelen een soort straf zijn en bekritiseerd mogen worden, is de burgemeester kort. “Het gaat hier niet om komma’s of punten. Of nog snel allemaal uit eten vanavond omdat het restaurant morgen dicht is. Het gaat er om dat we zelf blijven nadenken. Doen wat nodig is. Dat doen de mensen in onze gemeente heus wel.”

Burgemeester Van Kampen is trots op de veerkracht van de inwoners. “Overal in de dorpen en stad van onze gemeente zie ik nuchtere mensen. Die hun verantwoordelijkheid nemen. Ik zie ook persoonlijk leed en eenzaamheid. Ondernemers die weer inkomsten verliezen. Ik ben de laatste die gaat zeggen dat het meevalt in deze coronatijd. Het gaat er om dat we elkaar bijstaan. Hou afstand, maar laat elkaar niet alleen. Luisteren en steun geven helpt, want het vraagt veel van ons allemaal. In deze tweede golf blijken vooral jonge mensen meer besmet. Hun behoefte aan sociaal contact moet nu weer uitgesteld worden. We moeten die curve gekeerd krijgen met elkaar, Houd moed mensen. Samen zijn we sterk.”

De gedeeltelijke lockdown is voor minstens 4 weken. Het omvat: geen teamsport boven de 18 jaar, horeca gesloten, geen koopavonden, maximaal aantal per winkel. En nog veel meer. Het kabinet heeft gemeld dat er steun is voor getroffen bedrijven. Gemeente Schagen staat de ondernemers en de culturele sector zo goed mogelijk bij om de pijn te verlichten. De maatregelen (situatie Ernstig) zijn te zien op rijksoverheid.nl/routekaart.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info