Herinneringsbomen voor overleden kinderen in het Bos der Omarming

Aanmelden voor 1 maart voor boomplantdag in het ‘Bos der Omarming’
– herinneringsbomen voor overleden kinderen

Stichting Het Bos der Omarming biedt de mogelijkheid een herdenkingsboom te planten voor een overleden kind. Het bos biedt troost aan ouders en kan zo bijdragen aan de verwerking van dit grote verlies. Op zaterdag 16 maart om 13.00 uur kunnen voor de 2e keer herinneringsbomen geplant worden in het nieuwe gelijknamige bos in Sint Maartenszee. Het bos is onderdeel van natuurterrein Het Wildrijk. De bomen vormen een blijvende herinnering aan de overleden kinderen.

Het Wildrijk, een bosgebied in Sint Maartenszee en ooit buitenplaats van welgestelde Amsterdamse kooplieden, was de eerste aankoop van Landschap Noord-Holland in 1941 en is een uniek natuurgebied. Gebiedsmanager Do van Dijck: “We vonden het een mooie gedachte dat ouders en familie gelegenheid krijgen voor een herdenkingsplek. Door een boom te planten, krijgt het kind een plek in het bos. Ook sluit het goed aan bij de natuurdoelstellingen van Landschap Noord-Holland om Noord-Holland samen nog groener en mooier te maken. Door de iepziekte zijn veel bomen gesneuveld, nu kunnen er nieuwe jonge bomen bij komen met een bijzondere betekenis en kan het bos zich herstellen.”

Dankzij de medewerking van Landschap Noord-Holland ontstaat het bos op twee hectare van Het Wildrijk. De bomen komen op de noordoostelijke hoek van dit natuurgebied. De herinneringsbomen worden in fasen geplant. Twee keer per jaar vindt er een boomplantdag plaats. De eerste 23 bomen zijn afgelopen 24 november geplant. Een bijzondere, hartverwarmende dag met ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s en andere nabestaanden.

’Wildrijk’ is het eerste project van Het Bos der Omarming in de Kop van Noord-Holland. De stichting geeft zodoende invulling aan de behoefte van ouders die een kind hebben verloren. Het herdenkingsbos wordt een monument voor de overleden kinderen. Een jonge boom, die kan groeien en leven, als troostmonument. De stichting heeft in nagedachtenis aan de kinderen en als erkenning aan de gevoelens van de ouders het motto ‘Streep hun naam niet door’ gekozen. Ouders, familie en vrienden – in feite iedereen die te maken heeft met verlies – kunnen troost en steun vinden in het Bos der Omarming.

Genieten van het bos

Een wandeling door het bos van een klein uur is juist in het voorjaar bijzonder mooi. Dan is de bodem zover je kunt kijken, bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. In de zomer vind je er verkoeling en in het najaar zijn er veel paddenstoelen te vinden. Veel wandelaars bezoeken het bos. In het bos zijn verschillende terugkerende evenementen, zoals Bloeiend Zijpe, open dagen en wandelexcursies. Er is ook een vrijwilligersgroep maandelijks actief met groenonderhoud om het bos zo mooi te houden.

Vijf soorten
In het voorjaar kan men kiezen uit vijf soorten bomen: de eik, de els, de berk, de linde en de es. Op 16 maart a.s. gaan we opnieuw bomen planten. In totaal kunnen er rond de tweehonderd bomen geplant worden in het bos. Aanmelden voor deze aanplantdag kan tot 1 maart a.s.. Meer informatie, ook over hoe ouders een boom kunnen kiezen, is te lezen op www.hetbosderomarming.nl

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info