Het Groot Zandtemer Jubileum dictee, Zandtemer of toch Zantemer?

De Nederlandse taal leeft in ‘t Zand blijkt uit de boven verwachting grote opkomst in de Multitreffer tijdens het Groot Zandtemer Jubileum Dictee. 23 verenigingen uit ‘t Zand zonden afgelopen zaterdagavond ieder 2 afgevaardigden af. Variërend in leeftijd van de 18 lentes jonge Esmee van der Poel tot de 81-jarige Berto Groot was de opkomst vooral erg divers. Eén ding hadden ze gemeen, ze waren stuk voor stuk bloedfanatiek!

De Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten ‘t Zand e.o. organiseerde hierbij een gezellige avond die de boeken in mag als meer dan geslaagd. Het was een pittig maar vooral leuk gepresenteerde avond in handen van Neerlandica drs. Mieke Winnubst van het Amsterdamse taalbureau Alfabeta Tekst en Training  (www.alfabeta.nl). De discussie was alom is het nu Zantemer of Zandtemer? De jury besloot het laatste maar keurde in deze bijna decennia durende discussie bij voorbaat beide goed.

De Zandtemers waren aan elkaar gewaagd, zo erg dat de jury heeft besloten een extra spel toe te voegen om te bepalen of Geel Zwart handbal of toch voetbal op de 3e plek zou komen. Uiteindelijk was het biljartvereniging KOT (Krijt Op Tijd) met Jaap van der Ploeg en Judith Raatgers die er met de hoofdprijs vandoor ging, het Popkoor met Miriam Schouten en Lia Langedijk 2e geworden en Geel Zwart voetbal met Ton Smakman en Judith Veul-Visser ging er uiteindelijk met de 3e prijs vandoor.

 

Het Dictee:

275 jaar … dat is een respectabele leeftijd. Nogal wiedes dat we dat vieren. Ons feestcomité pakt het godzijdank alleszins consciëntieus aan. Tezamen maken we er wat van.

’t Zand is jarig en verdient een uitgebreide fêtering. Grote broer Amsterdam – zelf in de gezegende leeftijd van 742 jaar – kijkt enigszins meewarig toe. Hij mag dan 467 jaar ouder zijn, hij voelt zich reuzehip en verwelkomt al decennia jeugdigen uit deze contreien, die zich in tamelijk groten getale stadwaarts begeven.

In de hoofdstad vind je minder gemeenschapszin, maar het bruist er wel van het leven en de drugsscene is er je van het. Hasjiesj op elke straathoek, hallucinerende paddo’s, xtc / ecstasy en lsd. Men rookt en spuit en slikt, tatoeëert, tong- en navelpiercet, houset en dancet dat het een lieve lust is. Ideaal voor een stedentrip, een dagje statten of een vrijgezellenfeest.

Maar ga er maar van uit dat ze in ’t Zand sowieso ook zelf wel van feestvieren weten. Het tweede weekend van oktober komt men van heinde en verre aangesneld voor de wijd en zijd befaamdste aller kolderieke festiviteiten: de Zandtemer Kermis / kermis. Katknuppelende flierefluiters en trouwe drinkebroers op zondagochtend en op maandag de harddraverij, die van oudsher vreemde sujetten en dronkenlappen aantrekt.

Er is een geval bekend van een Zandtemer migrante die voor haar mbo-opleiding naar Mokum was verhuisd, maar de hyacintenvelden en weidse vergezichten van de kop van Noord-Holland miste. Naar verluidt barstte ze van de heimwee, terwijl zij nochtans dankzij haar abonnement op de Schager Courant helemaal up-to-date bleef betreffende de ins en outs van haar voormalige woonomgeving. De zielenpoot crepeerde op een pietepeuterig eenkamerappartementje driehoog-achter, waarvoor zij maandelijks vele 100 eurobiljetten / honderdeurobiljetten moest neertellen.

Even overwoog zij een carrière als prostituee, maar dat bleek slechts een schijntje op te leveren. Van de opbrengst per cliënt kon zij net aan een push-upbeha / push-up-bh en een setje jarretels aanschaffen. Een eyeopener die haar zó choqueerde / shockeerde, dat zij fluks huiswaarts gekeerd is en nu wellicht incognito met blocnote tussen jullie in zit.

Lieve deelnemers: rond nu allen het schrijven af. Moge de beste vereniging winnen!

 

foto tijdens dictee

 

foto van de winnaars

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info