Het podium van Zandstock voor iedereen!

Kinderen het plezier laten ervaren van muziek maken, ze een podium bieden en talenten ontdekken. Dat is het doel van een nieuw concept dat dit jaar wordt toegepast op Zandstock Festival. Kinderen maar ook ouderen krijgen de kans om op zondag van 14.45 tot 15.45 uur op het podium plaats te nemen en een instrument te bespelen. “Dit maakt ons programma completer, want op muzikaal gebied was er nog niks voor de jongste doelgroep”, vertelt bestuurslid Rob Smit.

De jeugd is op Zandstock Festival zeker geen vergeten doelgroep. Smit: “We hebben van alles gehad, voornamelijk op het gebied van entertainment. Nu hebben we dit uitgebreid naar de programmering. Dit is dé mogelijkheid om muziek te leren spelen en op een podium te staan. Daarnaast kunnen ouderen ook op het podium stappen en zo aan hun kinderen laten zien wat ze kunnen. Eigenlijk bieden we ruimte voor gezinnen of vriendengroepen om gezamenlijk muziek te maken en een instrument te bespelen. Er wordt uiteindelijk toegewerkt naar een finalenummer.”

Regionaal

Het Zandstockbestuur hoopt ook dat The Road to Zandstock Festival een nog meer regionaal karakter gaat krijgen dankzij dit concept. “Hoe tof zou het zijn dat er bands meedoen aan deze talentenwedstrijd die op zondagmiddag op Zandstock Festival voor het eerst op een podium stonden. We hopen dat dit zo succesvol wordt dat er nieuwe bands ontstaan in ’t Zand, Schagen of Anna Paulowna. Door op zondagmiddag op het podium te staan hebben beginnende artiesten alvast ervaring opgedaan. Dat kunnen ze vervolgens met The Road to Zandstock Festival in de praktijk brengen en mogelijk een optreden op het hoofdpodium Boom winnen.”

The Dreadful

Uiteraard is de begeleiding professioneel. Dit concept wordt namelijk vormgegeven door vader Bas en zoon Zep Barnasconi. Ze vormen samen de band The Dreadful en komen met een bus vol instrumenten naar ’t Zand. Bas is een door de wol geverfde muzikant, coach, presentator en workshopleider. “Doordeweeks ben ik in het hele land op basis- en middelbare scholen met kinderen muziek aan het maken”, vertelt hij. “Ook geef ik op speelse wijze voorlichting over gehoorbeschadiging door muziek en de gevolgen daarvan. Als ik tijd over heb coach ik jonge en oude bands, geef workshops podiumpresentatie, presenteer festivals en talentenjachten en draai mijn hand niet om voor teamcoaching op school of bij een bedrijf.”

Gekste nummers

Ook zoon Zep is gegrepen door muziek. “Samen maken we de gekste nummers. Zep op de drums en ik op de saxofoon en zang. Onze optredens zijn interactieve improvisaties. Het publiek mag meedoen, als gitarist, poëet, banjospeler, stagediver of danser. Met alles wat er voor handen is. Van te voren weet je nooit wat er gaat gebeuren, maar dat iedereen meedoet en swingend weer weggaat is een feit.” Zandstock Festival opent hiervoor de deuren op zondagmiddag al om 14.30 uur.

(Foto André Sonderman)

The Dreadful Zandstock

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info