Huiskamerconcert 3Js bij familie Schilder

Het had weinig gescheeld of het had nooit plaatsgevonden; het thuisconcert op vrijdag 7 maart van de 3Js in ’t Zand. Winnaar Joeri Knol had zo weinig vertrouwen in de prijsvraag waaraan hij meedeed, dat hij de uitslag niet eens afwachtte. Een oplettende vriend moest hem erop wijzen: op de Facebook-pagina van de Volendamse band was Joeri uitgeroepen tot winnaar. “Op een nog nader te bepalen datum zullen wij geheel in stijl van ‘Café de Horizon’ bij Joeri Knol thuis gaan spelen onder het genot van een aantal heerlijke pintjes bier”, schreven de muzikanten op hun pagina.

Met zo’n prijs kon Joeri thuiskomen. Hij won het huiskamerconcert bij een cd. die hij kocht voor zijn vriendin Manon Schilder, die groot fan is van de 3Js. En dus gaf hij haar het huiskamerconcert cadeau. Twee maanden later staan ze voor haar deur.

‘Café de Horizon’
Ze maken geen stampij. Ze hebben geen chauffeur en komen gewoon door de achterdeur: Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte: de 3Js. Ze melden zich stipt om 8 uur ’s avond aan de Irenestraat in ’t Zand. Drie stemmen en twee gitaren, meer hebben ze niet nodig. Joeri en Manon hebben voor twintig muziekliefhebbers gezorgd, de band voor het bier. Manon kan nauwelijks geloven dat drie van de grootste artiesten uit Nederland in haar woonkamer staan. Maar dat Jan, Jan en Jaap op een doorsnee avond voor een zaal met duizenden mensen staan, merkt niemand.  Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het gewoon een getalenteerd bandje uit het dorp is. Dat komt vooral door de Volendamse jongens zelf. Ze zijn bijzonder toegankelijk en gezellig, waardoor ‘Huize Schilder’ al snel –zoals beloofd- precies ‘Café de Horizon’ lijkt – het reizende theatercafé van de 3Js.
Nummertjes mogen aangevraagd worden: wie een mooi liedje weet, mag het roepen. Meezingen, klappen, een duet? Het kan allemaal. Zanger Jan Dulles gaat tussendoor rustig naar het toilet en als het even stilvalt omdat de muzikanten overleggen wat het volgende nummer moet worden, regelt moeder Schilder de drankjes.  Ze spelen ruim een uur. De grootste hits komen voorbij. ‘Watermensen’, ‘Hou van mij’ en ‘Zo mooi als jij’, maar ook covers van bijvoorbeeld Herman van Veen. Alles klinkt goed en tussendoor is er tijd voor een grap en een biertje. De sfeer is ongedwongen en zo weten de drie mannen iedereen te vermaken. Ook de gasten die stiekem helemaal geen fan zijn, genieten. Iedereen is uiteindelijk dan ook teleurgesteld als het voorbij is.

Pas de tweede keer
Na afloop grijpt Manon nog even de kans om een paar woorden met de artiesten te wisselen. Net als iedereen zijn ook zij onder de indruk van de avond. Ook voor de 3Js is een huiskamerconcert speciaal en bijzonder. Het is pas de tweede keer dat ze bij iemand thuis optreden. “We vonden het heel tof”, zegt Jan de Witte, “en heel gezellig.” Nog even een groepsfoto en dan gaan ze er echt vandoor. Aan de Irenestraat blijft het nog lang onrusti. De geïnspireerde gasten gaan dan maar  zelf door met muziek maken, zonder de 3Js. Tot diep in de nacht.

FOTOGRAFIE DIRK SMIT
TEKST NOORTJE DEUTEKOM

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info