HVCcompostering stelt gratis compost ter beschikking

Als inwoner van de gemeente Schagen kun je op zaterdag 22 maart tussen 9:00 en 12:00 uur gratis compost ophalen op de gemeentewerf aan de Zijperweg 12 te Schagen. De gemeente organiseert deze actie samen met HVCcompostering, die de compost beschikbaar stelt. Compost komt voort uit uw groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Door deze compost te gebruiken in uw tuin, hergebruikt u uw gft-afval op een nuttige manier.

Met deze compostactie wil de gemeente u belonen voor uw inspanningen om gft-afval te scheiden. En hoe kunnen we dat nu beter doen dan door gratis compost uit te delen. Iedere volle groene minicontainer van 140 liter die u aan de weg zet, staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen.

Compost van gft
Alleen van goede kwaliteit gft kan compost worden gemaakt. Dit kan nuttig worden gebruikt als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Compost is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde, is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat het bodemziekten tegen.

Meer informatie
De compostactie van de gemeente Schagen vindt plaats op zaterdag 22 maart 2014, tussen 9.00 en 12.00 uur. De locatie van de gratis compostuitgifte is de gemeentewerf aan de Zijperweg 12 te Schagen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info