Informatiebijeenkomst voor horecaondernemers op 29 juni

Omdat donderdag 25 juni zo ongeveer de drukste dag is voor de horeca in centrum Schagen, vanwege de autopedrace, is de bijeenkomst met horecaondernemers verzet. De bijeenkomst is nu op maandagmiddag 29 juni, van 17.00 tot 20.00 uur.

Hier nog even herhaling van waar het om gaat. Een duidelijke regeling van de horeca-sluitingstijden. Dat is de wens van burgemeester en wethouders. De burgemeester wil daarover spreken met de horecaondernemers van Schagen. Zowel de horeca uit de stadskern als uit de dorpskernen is welkom. De bijeenkomst wordt gehouden in het gemeentehuis aan de Laan 19 in Schagen.

De huidige Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) heeft maar liefst zeven varianten voor de sluitingstijd van de horeca. Dat is nog een gevolg van de gemeentelijke fusie. Ook het ontheffingenbeleid stamt nog uit de oude gemeente Schagen, dat op zichzelf al veel variaties in zich heeft en ook weer niet geldt voor de andere gebieden. Kortom: hoog tijd om het horecabeleid aan te passen en de onduidelijkheden weg te nemen.

Het gemeentebestuur denkt dat het duidelijker en eenvoudiger wordt als in stad Schagen de horeca in het weekend open mag zijn tot 4.00 uur, met een ingangsstop om 2.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag. Dit lijkt een verruiming van de regels. Maar er zijn horecazaken die daardoor een versmalling gaan voelen, omdat hun toestemming verdwijnt om tot zondagmorgen 6.00 uur open te zijn. Er zijn meer details, zoals dat de ‘droge’ horeca een half uur eerder sluit dan de ‘natte’ (dus om 3.30 uur). Vanwege alle ‘ins’ en ‘outs’ worden zowel de gemeenteraad als de ondernemers in de horeca vooraf geïnformeerd. Aan de horeca ondernemers wordt tijdens de avond gelegenheid geboden om hun zienswijze te geven op de plannen van de gemeente. Hun inbreng wordt meegenomen in een collegebesluit. De plannen komen ook ter inzage, waarbij gedurende zes weken de gelegenheid wordt gegeven tot het geven van zienswijze.

Aan de gemeenteraad wordt uiteindelijk in het najaar van 2015 gevraagd om de nieuwe regeling vast te stellen en dus de APV te veranderen. De horecaondernemers van Schagen worden uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst. De gemeente hoopt dat zij zoveel mogelijk komen, omdat hun inbreng meetelt voor het uiteindelijke besluit.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info