Inwoners Schagen geven geluk gemiddeld een 7,8

De inwoners van de gemeente Schagen zijn heel gelukkige inwoners. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De staat van Schagen’ dat de gemeente in de zomer heeft uit laten voeren. Gemiddeld geven inwoners van de gemeente een 7,8 voor hoe gelukkig zij zijn. Landelijk ligt dat cijfer op 7,75. Wethouder Jan Steven van Dijk: “Als je bedenkt dat Nederland al één van de gelukkigste landen ter wereld is, maakt het cijfer voor Schagen mij meer dan trots. Door dit onderzoek weten wij nu veel beter hoe wij als gemeente kunnen bijdragen aan het geluk van onze inwoners. Want wij willen dat alles wat wij doen en laten bijdraagt aan dat geluk.”

Uit het onderzoek blijkt dat hoe gelukkig iemand is met verschillende zaken samenhangt. Bijvoorbeeld of iemand werk heeft of niet, of iemand zich verbonden voelt met zijn buurt, of iemand een sociaal vangnet heeft in tijden als dat nodig is. Maar ook of iemand vertrouwen heeft in de gemeente.

Verbondenheid met buurt
Inwoners van de gemeente Schagen voelen zich sterk verbonden met hun buurt. Ook kunnen zij vaker rekenen op mensen in de buurt dan gemiddeld in Nederland. Dit is belangrijk omdat dit bijdraagt aan hoe tevreden mensen zijn over hun leven en hoe zinvol zij hun leven vinden. Ook valt op dat veel inwoners een bijdrage leveren aan onze samenleving in de vorm van vrijwilligerswerk of burenhulp. “Het mooie is dat zowel het inzetten voor je medemens als een sterk sociaal vangnet bijdragen aan geluk en dat deze punten in onze gemeente sterk ontwikkeld zijn”, aldus wethouder Van Dijk.

Opvallend is dat inwoners in sommige kernen duidelijk gelukkiger zijn dan in andere. Kernen als Tuitjenhorn en Petten scoren relatief hoog. Sint Maarten scoort relatief lager. Jan Steven van Dijk: “Het is interessant om erachter te komen hoe dat komt. En vooral welke invloed de gemeente heeft op deze verschillen.”

Werkgeluk gemeente
Tegelijk met het onderzoek onder inwoners, heeft de gemeente ook uitgezocht hoe gelukkig haar medewerkers zijn. Jan Steven van Dijk: “Gelukkige medewerkers betekent medewerkers die goed in hun vel zitten. En dat is weer goed voor onze inwoners. Daarom willen wij ook weten hoe wij als werkgever een bijdrage kunnen leveren aan het werkgeluk van onze medewerkers.” Het blijkt dat medewerkers van de gemeente net zo gelukkig zijn als de inwoners. Ze geven gemiddeld een 7,8 voor hoe gelukkig zij zijn.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info