Kampeerterreinen in NHN open voor zelfvoorzienende kampeerders

Bij de gemeente komen vragen binnen over wat mag bij het kamperen. Het zit zo:
Nog steeds is het niet toegestaan om op een camping gebruik te maken van gemeenschappelijk sanitair als douches en wc’s. Je kunt je er dus niet wassen of naar het toilet. De restaurants zijn deels geopend, er mogen slechts 30 mensen tegelijk in aanwezig zijn. Kamperen kan dus wel, maar vooral voor de geharde kampeerder die alles zelf bij zich heeft in het kampeermiddel.

De gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden blijven gesloten. Wie in eigen kampeermiddel een eigen chemisch toilet heeft, moet die wel kunnen legen. Die mogelijkheid moet de camping wel bieden, in een bestemde voorziening.
Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaren van campings en kampeerterreinen dat er gehandeld wordt volgens de richtlijnen in de noodverordening COVID-19 die geldt vanaf 1 juni 2020. Eigenaren toetsen hun plannen bij de eigen gemeente om te laten zien welke maatregelen ze hebben getroffen om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen uit de noodverordening kunnen houden.

Een belangrijke reden van deze regels is, dat mensen op kampeerterreinen vaak dicht bij elkaar leven. Vooral als gasten samen sanitaire voorzieningen moeten delen, is het moeilijk om afstand te houden. De regels gelden in alle gemeenten in het gebied van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord en daarmee ook in de gemeente Schagen. Als een plan van een camping door de gemeente is goedgekeurd, zijn er altijd voorwaarden gesteld. De campingeigenaar maakt deze zelf ook bekend, op het terrein en online.

Na 15 juni
Vanaf 15 juni is het weer een stuk toegankelijker om te kamperen. Vanaf die datum mogen campings en kampeerbedrijven hun gezamenlijke sanitaire voorzieningen weer openstellen. De openstelling is onder voorbehoud van de beperkte verspreiding van het virus en kan worden herzien wanneer de regering daar noodzaak toe ziet.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info