Kees de Wit en Arie van Loon winnaars 36ste Jb. Bregman Biljarttoernooi

Arie van Loon heeft in de categorie 66+ het Jb. Bregman biljarttoernooi gewonnen. Hij versloeg in een eenzijdige finale Gerard Rietveld. In de categorie 50+ ging de zege eveneens naar een Zandtemer. Kees (Tank) de Wit was in een spannende finale nipt beter dan Dirk van Diepen.

Het 36ste Bregmantoernooi werd van donderdag 20 tot en met zondag 23 maart gespeeld. De opening werd verricht door wethouder Jos Beemsterboer van de gemeente Schagen. Onder het motto “een goede chauffeur raakt niets”, joeg hij tot tweemaal toe de witte bal over het biljart zonder de andere ballen te raken. Dit overigens vrijwel passend in de traditie van het toernooi.
Vervolgens ontspon zich een spannende strijd op de acht biljarts in de zaal van Café Restaurant De Jonge Prins in ’t Zand,  met als jongste deelnemer Jaap Bregman uit Schagerbrug (tevens beschermheer van het toernooi en pas 50 geworden) en als oudste Dirk Kramer uit Burgerbrug (89 jaar). In totaal 139 deelnemers, waaronder 14 vrouwen, streden om een plek bij de laatste 32. Deze 32, de nummers één en twee van de 16 poules, bonden op zondag de strijd met elkaar aan om de hoofdprijzen. Daaronder 3 vrouwen, Lenie Mulder uit Petten,  Annie Deutekom en Jacqueline Deutekom uit ’t Zand. De hoogste serie tijdens het toernooi kwam op naam van Kees Vlaar uit ’t Zand met 45 caramboles. De kortste partijen gingen tussen Jan Veuger (Sint Maartensbrug) tegen Piet van der Voort (’t Zand) en Piet Spil (’t Zand) tegen Ton Heemskerk (Sint Maartensbrug). Beide duels werden in 7 beurten beslecht. Bij 55 partijen waren het maximale aantal van 25 beurten nodig om tot een winnaar te komen. In het geval van Piet Schouten en Cees (lap) de Wit, beiden uit ’t  Zand, leidde dit tot het bijna kleinst mogelijke verschil in moyenne, 0,766666 tegen 0,763636, een verschil van 0,003030.
Tussen het biljarten door werden diverse jubilarissen in het zonnetje gezet. Gerrit van Twuijver en Piet Bleijendaal uit Callantsoog waren voor de 25ste keer deelnemer. Eerstgenoemde trad ook vaak op als arbiter en Piet is al weer jarenlang contactpersoon voor Callantsoog. Nico Hobma uit Sint Maartensbrug is 20 jaar contactpersoon voor zijn woonplaats. Willem Beekhuizen uit Oudesluis en Sam Lenting uit Petten doen hetzelfde 10 jaar. Alle drie ontvingen een aandenken en envelop met inhoud. Willem Jeninga, ’t Zand, werd gehuldigd vanwege zijn 20-jarig bestuurslidmaatschap.
Na loting, verricht door Annie Molenaar-Bregman, kwamen vervolgens de volgende halve finales uit de bus. Bij de junioren: Kees de Wit (30) tegen Perry Vriend (17) en Dirk van Diepen (37) tegen Lenie Mulder (19). En bij de senioren: Gerard Rietveld (50) tegen Ferry van Vegten (23) en Gert de Moel (17) tegen Arie van Loon (37). Allen, met uitzondering van Lenie, woonachtig in ’t Zand en tussen de haakjes het aantal te maken caramboles.
In deze halve finales wonnen Kees de Wit, Dirk van Diepen, Gerard Rietveld en Arie van Loon hun partij waarbij de finales vaststonden. In de troostfinale won Lenie Mulder van Perry Vriend en, bij de senioren, Gert de Moel van Ferry van Vegten die het toernooi in een eerdere jaargang wist te winnen.
In de finale bij de junioren stond een absolute familietraditie op het spel. Kees de Wit zijn vader, G.A. de Wit, won het toernooi in 1990 en 2001. Kees zelf won in 2011. Wijlen Dirk van Diepen sr. won in 1999, Dirk jr. zijn broer Mathé won in 2007 en broer Arie in 2013. Dirk jr. slaagde helaas niet in zijn missie. Kees hield de familie-eer het hoogst door in 12 beurten het toernooi bij de junioren opnieuw op zijn naam te schrijven. Bij de senioren wist Arie van Loon afgetekend te winnen van Gerard Rietveld. Opvallend detail: beide toernooiwinnaars zijn lid van dezelfde biljartclub in De Jonge Prins, DOS. Met muzikale begeleiding werden de prijzen uitgereikt door wethouder Beemsterboer die in zijn slotwoord een applaus vroeg voor de organisatie en de vele vrijwilligers en sponsoren die wederom zorgden voor een zeer geslaagd toernooi. Geheel volgens traditie werd besloten met het gezamenlijk zingen van het Jb. Bregmanlied.
Op www.jbbregman-toernooi.nl kunt u kennisnemen van alle uitslagen en standen en van veel foto’s van vroeger en nu.

FOTOGRAFIE ANDRÉ SONDERMAN

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info