Kerkgebouw eigenaren bijeenkomst

Op dinsdagavond 16 mei is er een bijeenkomst voor eigenaren van kerkgebouwen in de gemeente Schagen. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op vragen van kerkeigenaren met betrekking tot het behouden en het gebruik van hun kerkgebouwen. De genodigden hebben intussen een uitnodiging ontvangen.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door BOEi in samenwerking met de gemeente Schagen. BOEi is een landelijke non-profit organisatie voor restauratie en herbestemming van Cultureel Erfgoed. BOEi heeft met de gemeente in 2022 gesprekken gevoerd met kerkeigenaren en hen gevraagd waar zij meer informatie over willen hebben. Bij veel kerkeigenaren spelen met vragen als hoe het gebouw het beste te verwarmen en verduurzamen. Ook communicatie en zichtbaarheid van de gebouwen als locatie voor concerten en bijeenkomsten is een belangrijke vraag.

Het behouden van erfgoed

Natuurlijk kunnen kerkeigenaren ook nog met andere aanvullende vragen komen. Er zijn verschillende deskundigen aanwezig die de vragen kunnen beantwoorden en met kerkeigenaren in gesprek gaan. Op deze manier gaan we kerkeigenaren helpen in het toekomstbestendig maken van het gebouw. En – heel belangrijk – het behouden van het Nederlandse cultureel erfgoed.

Kerkenvisie

De bijeenkomst vormt onderdeel van de Kerkenvisie. Het Rijk stelt middelen ter beschikbaar voor het opstellen van een Kerkenvisie. Kerkgebouwen zijn karakteristieke panden die inwoners koesteren. Steeds meer kerkgebouwen komen echter geheel of gedeeltelijk leeg te staan. Het is belangrijk om deze gebouwen te behouden voor de toekomst. De Kerkenvisie brengt in kaart welke vraagstukken er spelen en onderzoekt hoe de kerkeigenaren hiermee te faciliteren.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info