Kinderen de Zandhope kijken ogen uit bij de Molen

Met als thema op school ‘Hollandse week’ hebben afgelopen maandag vier groepen van de Zandhope een bezoek gebracht aan de Korenmolen van Zeeman. Soms met de mond open – dankzij de enthousiaste en goed uitleggende rondleiders Klaas van Diepen en Jacob Boots – werd er geluisterd.

Iedere groep van circa twintig kinderen kregen een half uur tot driekwartier een rondleiding in en voor de molen. Alle kinderen reageerden heel spontaan bij de vraag of en wat ze die morgen hadden gegeten. Meest allemaal hadden brood gegeten en daarop kwam de vraag of men wist hoe dit brood tot stand was gekomen. Dit bezoek aan de molen paste heel goed in het thema Hollands week, wat deze week wordt uitgewerkt.
De kinderen kregen informatie over de verwerking van graan tot meel. Dit gebeurde in de vroegere jaren alleen dankzij de molen die door de wind werden aangedreven. In de jaren van rond 1930 kwamen de dieselmotoren, waardoor men niet meer afhankelijk bleef van de wind. Naast de werking van de molen en de molen stenen hebben de kinderen op de stellingzolder ook de omgeving, met bollenvelden, kunnen aanschouwen.

FOTOGRAFIE ANDRÉ SONDERMAN

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info