Koor Promise wint Zandtemer bonte avond

Koor Promise heeft zaterdag de bonte avond in ’t Zand gewonnen. De leden Guda Dekker, Ans Spaansen, Lizzy Dekker en gitarist Robbert Smit zongen een protestlied over zwarte piet. Promise kreeg hiermee de lachers op zijn hand en – misschien wel belangrijker – 100 euro extra voor de kas. De bonte avond wordt al sinds 1998 georganiseerd door de Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten ’t Zand en omstreken. Nooit eerder was de publieke belangstelling zo groot als dit jaar. Meer dan 500 bezoekers genoten van de vele optredens.

Een extraatje voor de clubkas is de insteek van de bonte avond. Liefst achttien verenigingen stonden in de Multitreffer op het podium en zij kregen – net als drie verenigingen die hielpen met op- en afbouwen – een bedrag van 125 euro. Presentator Ronald Bos gaf in zijn openingswoord ook aan dat dit een mooi middel is om het huishoudboekje van de verenigingen te spekken. Want, zo zei hij: ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’. De spits werd om 19.35 uur afgebeten door Popkoor/PCI/Dorpsraad. Geheel gekleed in het zwart zongen zij een protestlied over de bezuinigingen en het wegvallen van de subsidies door de gemeente. De optredens die volgde waren divers, inspirerend en in alle gevallen bijzonder aardig om naar te kijken. Daar zaten gedurfde solo-optredens (The Serve en Sparta ’67) tussen maar ook een heuse ‘Zandstock de Kwis’. IJsclub Land van Buur kreeg de lachers op hun hand. Zij hadden een commerciële onderbreking gemaakt en zo zag het publiek geïnspireerd door de Calvé-reclame ineens een zesjarige John Deutekom op de tennisbaan alle ballen missen om vervolgens om latere leeftijd op zijn wielrenfiets hard voorbij fietsen. Toneelvereniging EMM bracht een voorstelling waarbij twee beveiligers waakten voor de kerk en de draak staken met de Zandtemers. Er waren ook verenigingsmensen die meerdere keren op het podium verschenen. Zo trad Jaap van der Ploeg namens biljartvereniging KOT en tennisvereniging ’t Zand op. Voor deze laatste club kwam er een uitvoering van Heino. Helaas hield Jaap zich niet helemaal aan de tijd en dat maakte zijn komische uitvoering kansloos voor de prijzen.
De grote winnaar gisteravond waren de toeschouwers die zich meer dan eens de handen stuk klapten na een uitvoering. Voor de jury – bestaande uit Lonneke Deutekom, Klaas van Diepen, André Groot (hij verving burgemeester Marjan van Kampen) en Ivan Schilder – wachtte een lastige taak om de nummers één, twee en drie bekend te maken. Juryvoorzitter Lonneke Deutekom gaf uiteindelijk het verlossende woord. De derde plaats en een geldprijs van vijftig euro was voor toneelvereniging EMM en de tweede plaats plus een cheque van 75 euro ging naar Stichting de Volharding. De winnaar werd Promise en Lonneke had nog een leuk extraatje ook. De leden zijn uitgenodigd voor de opnames van Wat Schagen Denkt om daar het lied ten gehore te brengen. De avond werd afgesloten met het zingen van het slotlied waarna de sketches aan de bar werden besproken.

Hieronder de foto’s die onze fotograaf André Sonderman heeft gemaakt van de succesvolle bonte avond.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info