Lente in het hertenkamp

De lente is in het hertenkamp is vrolijk begonnen, want in de afgelopen 4 weken zijn er maar liefst 14 jonge geitjes geboren. Het is een prachtig gezicht hoe het jonge grut over de geitenbrug rent. Hoe jong ze ook zijn, springen kunnen ze als de beste. Vorige week is de laatste geit bevallen van 2 jongen. Het is toch altijd weer spannend of het allemaal goed zal gaan. Het is wonderlijk hoe goed moeder natuur dit ingrijpende proces heeft georganiseerd, zodat de dieren vaak zonder hulp gezonde jonge dieren op de wereld zetten.

Bij de herten heeft de ram, pas geleden, zijn gewei verloren. Dit gebeurd ieder jaar aan het einde van de winter. Er groeit vervolgens weer een nieuw gewei, groter dan het vorige. Als het gewei volgroeid is, gaat de huid jeuken, zodat het hert die huid er afschuurt tegen bomen en struiken. Ook hoor je hem in herfst, met name ’s nachts, tegen houtwerk aan bonken. De doorbloeding van het gewei stopt dan, zodat het gevoelloos wordt en afsterft. Toch duurt het dan nog enige maanden voor dat het gewei afbreekt.

Bij de schapen zullen we dit jaar geen lammetjes zien, maar bij de herten verwachten we nog wel jonge dieren.
De vrijwilligers van het hertenkamp zijn weer blij dat het tot nu allemaal goed is gegaan. Doordat de Coronamaatregelen wat minder streng zijn geworden is het mogelijk om het hertkamp binnen te gaan als er een vrijwilliger aanwezig is. Wel bij het hek aan de vrijwilliger of hij/zij het goed vindt.

Hieronder een fotorapportage van Monique Weijers van de nieuwe jonge dieren.

 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info