Lezing Ad van Liempt

Donderdag 18 november a.s. zal op de najaarsvergadering van de hist. ver. De Zijpe een lezing verzorgd worden door dhr. Ad van Liempt. Plaats van handeling: café-restaurant De Jonge Prins in ’t Zand.

Update:  LEZING AD VAN LIEMPT VERPLAATST!

De aanvangstijd van de lezing van Ad van Liempt op donderdag 18 november in zaal De Jonge Prins in ’t Zand is niet ‘s avonds om 20.00 uur, maar ’s middags om 14.00 uur. De zaal is open om 13.30 uur.

Bij entree zal de QR-code gecontroleerd worden. Zonder geldige QR-code: geen entree! Toegang voor leden van de vereniging is vrij, niet-leden betalen € 5,– p.p.

Graag zo spoedig mogelijk aanmelden op tel. 06 13 87 53 87 of mail secretaris@dezijpe.nl.

 

De lezing zou eigenlijk in het voorjaar van 2020, 75 jaar na de bevrijding, plaats vinden en gaat over het boek van dhr. Van Liempt “1945 De afrekening”:

“1945 was het jaar van de bevrijding, van de feestelijke intocht van de geallieerde troepen, van de tomeloze vreugde in Hollands straten – en toch geen jubeljaar. Daarvoor was er te veel om over te treuren. De duizenden doden in het westen, als gevolg van de hongersnood. De meedogenloze represailles van de bezetter, die talloze gezinnen in rouw dompelden. En vooral het vergeefs wachten op al diegenen die niet terugkwamen. In mei drong langzamerhand het besef door dat uit de Joodse gemeenschap 102.000 onschuldige mensen in de vernietigingskampen waren vermoord. Om hun ras.

Het was een bevrijding waar een zwarte wolk boven hing. En die zich afspeelde in een sfeer van chaos. Er vielen een paar honderd doden bij schietpartijen tijdens het gezagsvacuüm in de meidagen. En op straat werden NSB’ers naar kampen gesleept en zogeheten moffenmeiden openbaar vernederd en kaalgeknipt. Het duurde lang voor Nederland weer op een ordelijke samenleving begon te lijken. Er was nauwelijks transport, de verwoestingen waren gigantisch en van economisch herstel was nog geen glimp waar te nemen. En daar diende zich al het volgende probleem aan. In Nederlands- Indië riepen nationalisten een onafhankelijke republiek uit en ontvlamde in de steden een gewelddadige revolutie.

Bevrijding, jazeker, maar in het jaar waarin Nederland zijn vrijheid terugkreeg, groeide de problemen de inwoners boven het hoofd.”

 

Voor geïnteresseerden is het boek ‘1945 De Afrekening’ op de avond van de najaarsvergadering te koop voor € 24,99. Er kan alleen contant afgerekend worden!

 

Ad van Liempt is journalist, tv-programmamaker, auteur van diverse boeken over de 2e wereldoorlog en oud-hoofdredacteur van Nova. In 2010 kreeg hij een Ere-Nipkowschijf voor zijn hele oeuvre.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info