Lordspirit en Wim van der Mespel verrassen in ‘t Zand

Lordspirit en Wim van der Mespel hebben zaterdag verrassend de kortebaan van ’t Zand gewonnen. De combinatie versloeg in de finale Eliot Charisma en Lindsey Pegram. Southwind Raptor (derde) en Archange de Jiel maakten het kwartet vol op de alternatieve locatie aan de Koning Willem II-Weg.

Het was na meerdere ereplaatsen de eerste overwinning van Lordspirit op de kortebaan. De hengst toonde vaak wel snelheid, maar hield dit hoge niveau niet de hele middag vol. Zaterdag kwam daar verandering in. Met gelegenheidspikeur Wim van der Mespel was hij een toonbeeld van trouw en troefde achtereenvolgens Colt Turgot, Goah d’Isere, Eliot Charisma, Southwind Raptor en opnieuw Eliot Charisma (bijgeloot na de derde omloop) af.

Vooral de dubbele confrontatie met Eliot Charisma was om van te smullen. De troef van trainer Mark de Jong kwam steeds wel dichtbij, maar slaagde er niet in om de uiteindelijke winnaar te verslaan. Het betekende een mooi succes voor eigenaar Piet Siderius en trainer Appie Bosscha.

Lindsey Pegram kende een mooie middag in haar eigen ’t Zand. Naast de tweede plaats met Eliot Charisma werd ze derde met Southwind Raptor. De ruin was de gehele middag ouderwets op dreef, en veel sneller dan de rest, maar vergiste zich in de halve finale tegen Lordspirit twee keer in zijn gangen. De moegestreden Archange de Jiel moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Lekke banden

De finale werd pas tegen half 8, in het schemerdonker afgewerkt. De koers begon later dan gepland en werd bovendien geteisterd door tientallen (!) lekke banden. Zelfs bij de finaleritten gingen de paarden nog twee keer van de baan af om banden te wisselen. Hoewel hetzelfde zand besteld was als voorgaande jaren, werd de oorzaak toch vooral gezocht bij de aanwezige schelpen en stenen.

Het mocht de pret niet drukken voor de enthousiaste inwoners van ’t Zand. Zij genoten op de aangepaste locatie (de Koning Willem II-Weg was beter af te sluiten voor de controle van de QR-codes) extra lang van de gezelligheid en de koers. Daarmee kwam er een einde aan het kortebaanseizoen dat pas net lekker op gang was gekomen.

Afscheid

Bijzonder was het afscheid van Manus Bouwhuis. De voormalig pikeur was de afgelopen twintig jaar de trouwe coördinator op het stalterrein. Op de duosulky van Aad Pools en met aanwezigheid van zijn familie kreeg hij een ovationeel applaus van de toeschouwers.

 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info