Luister naar de Molens!

Rituele inwijding vandaag van Molen de Hoop in ’t Zand (gemeente Schagen) tot het Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens binnen de Noordzeekust Route. Wethouder Jelle Beemsterboer (gemeente Schagen) reikt het certificaat uit aan eigenaars en molenaar Hessel Bakker en eigenaars Jaap en Zico Zeeman, zie foto.

Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens:
Nog steeds staan er 160 historische molens in het Noord-Hollandse landschap. Honderd jaar geleden raakten ze, door de komst van stroom en stoom, in onbruik. Maar dezelfde molens kunnen ook een oplossing bieden voor de uitdagingen van de toekomst. Zij vertellen het verhaal van het omringende veranderende landschap in verleden, heden en toekomst. Voor het themajaar Ode aan het Landschap worden in mei 22 molens – tussen Noord-Holland en het Gooi – verlicht en is er een 22-delige podcast ontwikkeld met auteur en journalist Roos Schlikker als interviewer. Hierbij vertolkt Huub van der Lubbe de “stem van de Molen”. Ook is er een route-app van de 22 molens met bezienswaardigheden op IZI-Travel in zeven routes te fietsen en is er een videoclip van alle molens gemaakt op de muziek gecomponeerd door Fluitsma & van Tijn. Voor iedere molen is een game in ontwikkeling.

Noordzeekust Route
Het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar derde route: van Schoorl, naar ’t Zand, Sint Pancras en Alkmaar. Kortom, ze fietst langs de Noordzeekust. Ze wordt daarbij op weg geholpen door Michael van Buuren, ruimtelijk ontwerper bij Wageningen University & Research. Hij is mede-ontwerper van ‘de kaart van Nederland in 2120’. “Als je met goede ogen kijkt is het landschap een tijdmachine”. Roos ontdekt een nieuwe manier van duinbeheer, waarom het Klimduin in hartje Schoorl een liefdesduin is, het grootste aaneengesloten bloembollengebied , het Rijk der Duizend Eilanden en de geest van de Grote Geus.

’t Zand (gemeente Schagen), Molen de Hoop
Roos ontmoet de heer Zeeman. De familie Zeeman is al meer dan 100 jaar eigenaar van Korenmolen de Hoop. Deze molen toont de overgang van windenergie naar gemotoriseerd malen. Daarna ontmoet ze ook Freek van Klink, de jongste generatie in een bollenkweekbedrijf, midden in het grootste aaneengesloten bollengebied van Nederland. “De huizenbouw rukt op en daar zie in in de Wieringermeer die “prachtige”windturbines…Dat is net een kerstshow ’s avonds”

Bewogen geschiedenis
Korenmolen de Hoop heeft een bewogen geschiedenis. De molen is in 1631 gebouwd bij Leiden als Vol Molen voor de toenmalige textielindustrie en eindigde daar als houtzaagmolen. De molen is in 1865 verhuisd naar ’t Zand, werd omgebouwd tot korenmolen en herdoopt in “de Hoop”. In 1913 kocht Arie Zeeman de molen om graan te malen voor boeren en bakkers. Na 1920 werd de windaandrijving vervangen door diesel- en elektromotoren. De molen raakte daarna buiten gebruik en werd door andere bedrijfspanden ingebouwd. De monumentale molen is in 2011 door de familie Zeeman overgedragen aan de Stichting Behoud Korenmolen van Zeeman. Op 11 mei 2011 is de molen verplaatst vanaf het Molenpad naar de nieuwe locatie en is weer in de oorspronkelijke staat hersteld.

 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info