Mijn beleving van de maand april

MIJN BELEVING VAN DE MAAND APRIL
Door Gerard Schagen

Het is begin april en de rillingen lopen over mijn rug en dat is niet alleen van de kou, maar vooral ook van de verschrikkelijke dingen die in Oekraïne gebeuren, Moorden uit frustratie…
Inmiddels zijn ook in ’t Zand de eerste vluchtelingen neergestreken en krijgen een gastvrij onthaal. Laten we hopen dat ze hier rust vinden..

Ik denk dan weer aan het dagboek van mijn opa, waar Opa de Wit vertelt hoe in de tweede wereldoorlog veel vluchtelingen uit Den Helder in ’t Zand onderdak vonden.

Ook op Bosweg 14 worden asielzoekers gehuisvest. De dag voordat ze aankomen weet zelfs de burgemeester nog niet van welke nationaliteit ze zijn. Wat is er toch aan de aan de hand met die openheid van de overheid??? In ieder geval wordt hierdoor eindelijk de veiligheid van de Bosweg aangepakt…

Wat wij merken van de oorlog is dat het leven duurder wordt. Vooral de minima hebben het zwaar te verduren, ondanks een fooitje van de overheid.

Dan komen ineens die koude rillingen weer terug als ik lees dat een topman van KLM er met een bonus van 3 miljoen euro vandoor gaat, dit bovenop een jaarsalaris van 1 miljoen. Gelukkig kreeg de arme man ook vorig jaar al een bonusje van 2 miljoen.
Mocht hij nog niet rond kunnen komen dan is er altijd nog de voedselbank.
Het is toch dramatisch dat de staatssteun van de overheid hiervoor gebruikt wordt.

Het is nog geen Pasen maar de Pinksterbloemen bloeien al volop. Je gaat er te snel voorbij maar eigenlijk is het een heel mooie bloem, en het betekent voorjaar….

De Hey organiseerde in onze straat een eierenspektakel. Helaas was de opkomst niet erg groot. Wel werd volop genoten door de aanwezige jeugd met hilarische taferelen.
Voor velen dus een gemiste kans om lekker in de buitenlucht samen bezig te zijn. Ik weet niet of er scouts van de handbal aanwezig waren. Er werd hier en daar heel goed gevangen maar ook goed aangegooid.

Voor Pasen is het een tijd van stilte en bezinning. Je kan ook kiezen voor een leven in stilte.
Een jongeman zag dat wel zitten en koos voor een klooster waar je éénmaal per jaar 2 woorden mag zeggen. Het eerste jaar zei hij “hard bed”. Daarna was zijn bed een stuk beter.
Het tweede jaar zegt hij ”koud eten”. Daarna is ook het eten een stuk beter. Het derde jaar zegt de jongeman “Ik ga”. De overste knikt instemmend en zegt “Dat is goed want sinds je hier bent heb je alleen maar geklaagd”.

GEVONDEN:
Sommige lezers vonden mij vorige maand mogelijk een oude mopperkont vanwege de zoektocht naar het handbalprogramma van Geel-Zwart.
Ik heb goed nieuws, de aanhouder wint. Ineens kreeg ik het idee om ook eens op de site van de Multitreffer te kijken. Ik klikte op handbal.. en deinsde gelijk achteruit want daar stond met grote in het oog springende letters. De eerstvolgende wedstrijd is Geel-Zwart Ds – West Friezen Ds 13.00 uur. Het blijft verwarrend dat Geel-Zwart haar nieuws verspreidt over 5 verschillende sites en op elke site staat iets anders.
Ik weet nu waar ik moet zijn. Veel makkelijker is echter dat de wedstrijden worden vermeld in de agenda van t Zand.info, die is er voor, net als voorheen in de Sportvriend…

1e Paasdag: Mooi weer, dus we stappen op de fiets voor de Bloeiend Zijpe bollentocht, eindelijk mag het weer. We doen eerst een rondje Callantsoog doordat prachtige natuurgebied. We zijn dan een maand te vroeg, er valt nog weinig te zien, dat houden we tegoed. Is er ook nog een bordje weggehaald, gelukkig brengt d routebeschrijving uitkomst.
Kom je over de Schinkeldijk, zie je ineens die kleurenpracht, reikend tot aan de Stolpen. Het maakt alles goed. Nog niet alle tulpen zijn op kleur, die wachten op de wandelaars van volgende week.
Het mulle zand zorgt voor vreemde capriolen op de fiets maar hoort er bij op deze unieke tocht, blubber was nog veel erger geweest.
De verschillende stempels opgehaald en op naar Bollenoord en tevreden huiswaarts met een potje blauwe druiven.

 

’s Avonds nog naar EMM met Prins HRLK in de hoofdrol.
De eenakters speelden zich af in een café waar wij onderdeel van uitmaakten.
Het eten was prima, de sfeer gezellig. Toch hoop ik volgend jaar op een volledig toneelstuk wat zich ook op het toneel afspeelt.
Nu op de begane grond was het moeilijk te volgen en slecht te verstaan, tenminste als je achterin zat. Deze avond liet wel zien dat EMM voldoende talenten in huis heeft om volgend jaar iets moois op de planken te zetten.

 

Het loopt naar eind april. De streefdatum om te starten met de verbouw van de sporthal, echter nog geen bedrijvigheid te zien. Erger nog, er is een kink in de kabel gekomen wat het hele project op losse schroeven zet.
Ik weet er te weinig van, maar als één der initiatiefnemers van de realisering van deze inmiddels overvolle sporthal hoop ik dat men er als Zandtemers onder elkaar toch nog uit gaat komen. Vast houden aan iets onmogelijks lijkt me niet verstandig.
We willen allemaal dat ook de mensen uit de nieuwbouw zich ook bij onze verenigingen aan gaan sluiten, maar dan moet er wel ruimte zijn.
Met de Dynamic Tennis waarderen we de gastvrijheid van Piet en Pieter in het Sportcafé. Als er iets moet gebeuren wordt er mee gedacht en komt er een oplossing.

26 april, een medailleregen daalt neer boven ’t Zand. Adri de Wit, Karel van Geebergen, Perry Vriend en Ellie de Vogel (Als Keinsmerbrugse heel bekend in ’t Zand) Alle vier dik, dik verdiend….

Dezelfde avond hebben we de jaarvergadering van Jeu des boules. In de kantine van de ijsclub wordt afscheid genomen van Berto Groot, secretaris vanaf de oprichting; bekend van zijn eigen stijl en humor. Ook een verenigingsman die handig gebruik wist te maken van onze dorpssite tZand.info. De grote verenigingen kunnen hier nog wat van leren (daar gaan we weer….)
Uiteraard ging het zo vlak bij de ijsbaan ook over schaatsen.

En jawel, de volgende morgen konden de schaatsen onder in ’t Zand en werd de Elfstedentocht gereden. Het Oranjecomité had een leuk traject uitgezet met stempelposten en zelfs een kluunplek, waarna tot grote vreugde van de jeugd Workum werd bereikt maar ook een speeltuin.
Het was jammer dat je aan de kleding meestal niet kon zien dat het om een schaatsfestijn ging. Je had meer truien, mutsen, enz. verwacht. Het is dan ook weer even wennen na 2 jaar niets.

April was ook weer een droge maand en eindigt koud’
Er viel 24 mm regen in 6 dagen, het gemiddelde in mijn achtertuin is 44 mm.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info