Mijn beleving van de maand april

MIJN BELEVING VAN DE MAAND APRIL
Door Gerard Schagen

Maart en april lopen naadloos in elkaar over en het probleem Omtzigt gaat mee…
Politiek slangenmens Mark Rutte weet zich na 13 uur kronkelen voorlopig te ontworstelen aan de klauwen van zijn belagers. Hij fietst fluitend naar huis en is alles weer vergeten…

De politiek kent ook humor, zoals de vrouw van BBP die tegen de journalisten zei: “Dit is het enige circus dat nog open is”.

Pasen 2021: Eerste Paasdag, geen weer om op een kleedje in het park te gaan zitten. Lopend langs de Keinsmerweg zie ik haar ineens…. Ze is inderdaad een opvallende verschijning, ja je zou haar zo mee willen nemen. Het is Jaqueline….. Kent u haar niet??? Het spannende, emotionele, intieme verhaal is te lezen in de rubriek “Letters in het Zand”.

Tweede Paasdag, Sneeuw en hagelbuien jagen door de straat, afgewisseld door een stralende, gemeen grijnzende zon die weet dat het volgende schip met zure appelen al weer in aantocht is… Tussendoor nemen we maar weer een paaseitje van de Zonnebloem, een echte zon…

De Prik 3 (slot) 8 april: Terwijl er steeds meer licht aan de corona-horizon verschijnt, maar het beleid dramatisch chaotisch is, stappen wij vroeg ons bed uit, want 8.16 uur worden we in Alkmaar verwacht voor de tweede Pfizerprik. Ook hier liep het vlot en het was al behoorlijk druk. We kregen en parkeerplek aangewezen bijna vlak voor de deur. Na alle protocollen zat de prik er snel in. Snel huiswaarts met de waardevolle registratiekaart.

Toch nog maar even voorzichtig blijven…

Om niet omsingeld te worden door windmolens, maar ook voor ons eigen gewin gingen we op zoek naar zonnepanelen. Direct naar de actie van de gemeente. “U wordt binnenkort benaderd door een installateur in de regio”. was het antwoord. Binnenkort duurde wel erg lang dus ging ik maar eens googelen en kwam op een site die ongeveer hetzelfde werkte als de gemeente. Al de volgende dag werd ik gebeld door PDV uit Heerhugowaard.

De man kwam langs, maakte foto’s binnen en buiten en 3 dagen later lag er een prima en uitgebreide offerte op de mat. Met insiders gesproken omdat ik er zelf te weinig verstand van heb. “Moet je doen, ziet er betrouwbaar uit en het is een scherpe prijs”.

Het contract was getekend, de datum bepaald. En wat denk je, een paar dagen later kwam een aanbieding via het gemeentekanaal. Een bedrijf uit Uitgeest (regio?). Gelukkig kwam het allemaal duurder uit en inmiddels beginnen we al terug te verdienen, ofwel rente voor je spaargeld.

 

Het verhaal van de witte zilverreiger van vorige maand krijgt nog een vervolg. Profileerde hij zich toen als een onvriendelijke buur die steeds zijn achterste liet zien, nu wordt hij steeds vriendelijker, mogelijk kijkt hij ook af en toe op ‘t Zand info en is hij van zichzelf geschrokken.

Hij begint steeds meer aan ons te wennen en laat steeds meer zijn vriendelijke kant zien. Zo werd hij ook ineens goeie maatjes met een paar eenden. Weer wat later kwam hij met een vriend of vriendin aan, prachtig om te zien allemaal.

Tijd dus voor een paar leuke plaatjes.

 

 

15 april: De ANWB Wegenwacht bestaat 75 jaar. Het begon in 1946 met van de Canadese bevrijders overgenomen Harley Davidsons. Nederland telde toen 30.000 auto’s. In dat eerste jaar werden liefst 10.000 pechgevallen geholpen, de auto’s waren toen nog extra kwetsbaar. De Wegenwacht is algemeen zeer gewaardeerd. Vraag het maar aan Jaqueline, eerder in deze beleving genoemd.

Wij kijken vaak naar het satirisch programma “Even tot hier”. Op knappe wijze wordt de week doorgenomen. Met enige weemoed denk je dan wel eens terug naar zo’n 37 jaar geleden. Toen was het programma “Farce Majeur” enorm populair.  Op een straathoek werd de politiek enz. op de hak genomen en ook het publiek mocht een duit in het zakje doen. Het leverde zelfs hits op als “Kiele kiele Koeweit”.

Mark en Hugo kunnen er niet meer onderuit. Na allerlei beloftes wordt er nu een versoepeling doorgevoerd. Het kraakt aan alle kanten want in de ziekenhuizen vreest men voor code zwart… De terrassen mogen open tot 18.00 uur. De horeca zou blij moeten zijn met dit stapje, maar sommigen klagen over het tijdstip. Ik zie juist in het weekend volle terrassen en voor 18.00 uur smaakt een borrel met een portie bitterballen ook best goed.

Sombere berichten in de zorg dus, die door de overheid nog eens wordt aangewakkerd met de mededeling dat de beloofde € 500,– wordt teruggebracht naar € 200,– een mes in de rug dus. En Rutte maar roepen dat hij zo trots is op de mensen aan het front.

Waar gaat dat geld dan wel heen??? Naar talloze testevenementen. Niks mis mee, maar het 538 feest en de Zwarte Cross waren toch een maatje te groot. Helaas weggegooid geld, dit had je op je klompen aan kunnen voelen en de jongeren werd een hapklare brok voorgehouden maar er kan niet gehapt worden..

Als je denkt dat alles achter de rug is komen daar ineens geheime notulen boven water waarin met nadruk wordt gesteld dat een eerste prioriteit is om Pieter Omtzigt te sensibiliseren, ofwel hersenspoelen, monddood  maken.

Hoe gaat dat in zijn werk?? Ik doe mijn ogen dicht en zie het helemaal voor me, de fantasie viert hoogtij: “Mijn beleving verplaatst zich naar Haagse kringen. Sensibiliseren, hoe doe je dat? Pieter wordt aangesproken, vriendelijk nog: “Hé makker, waar ben je mee bezig? Die mensen weten niet beter, hebben lekker alles al terugbetaald, dus laat het rusten” Er komt stoom uit de oren van Pieter, schrik bij de ander,  o wee, verkeerde benadering. Op de gang komt Pieter een immer lachend persoon tegen. “Hé Pieter hoe gaat het, zullen we gezellig ergens iets gaan drinken?” Pieter slaat het resoluut af, voelt de bui al hangen. Dan komt hij een ander persoon tegen, die kijkt wat samenzweerderig. “Hé Pieter” fluistert hij. “Als jij je zo blijft opstellen zal ik je vrouw vertellen dat je afspraakjes hebt met die meid van Leyten”. “Mevrouw Leyten bedoel je? Nou daar staat mijn vrouw helemaal achter”, zegt Pieter.

Ik doe mijn ogen open en bedenk dan dat het slecht gesteld is met de politiek in Den Haag. Als je partij in de coalitie zit moet je meedoen met dingen waar je het niet mee eens bent, je eigen mening bestaat niet meer, je bent monddood, wat is dan nog je waarde??

’t Zand heeft er weer twee ridders bij. Het is vooral een eer dat je door dorpsgenoten voorgedragen wordt voor een lintje. Tineke Sneekes en Ben Wissink hebben hun onderscheiding dan ook dik verdiend gefeliciteerd!!!

Zie ik ineens mensen van de gemeente met grote zakken zwerfvuil opruimen. Vreemd… dit was toch beloofd aan Geel-Zwart om de oud papier-opbrengst te compenseren. Krijgen die nu niets meer??

Een plof in de gang, er valt een krant door de brievenbus. Het is een Bevrijdingskrant, uitgeven door het comité “75 jaar vrijheid ’t Zand”. Niet zomaar en krantje. Je gaat lezen en zit ineens in een andere tijd, heel veel foto’s komen voorbij, een knap stukje werk, knap geredigeerd met pakkende teksten tussen de foto’s door, het wordt nooit saai.

Een krant die ook niet zomaar in de oud papierbak verdwijnt. Deze wil je bewaren het is een stuk historie ook nog eens gedrukt op een beter soort papier dan een gewone krant. Een diepe buiging voor de samenstellers….

 

In april viel 36 mm neerslag in 6 dagen, dat is iets onder  het gemiddelde.

 

Ik eindig met een uitspraak van Nelson Mandela:
“Armoede is door de mens veroorzaakt en kan alleen door de mens overwonnen worden”.

 

Een uitspraak die men ook bij de kabinetsformatie bij de hand moet houden.
Ook in ons land komt steeds meer armoede en wordt de kloof tussen arm en rijk wel erg groot.