Mijn beleving van de maand augustus

MIJN BELEVING VAN DE MAAND AUGUSTUS
Door Gerard Schagen

De Olympische spelen zitten er op. Dat kleine Nederland overtrof zichzelf. 36 medailles zorgden voor een 7e plaats op de ranglijst en de beste van Europa, we mogen best trots zijn…
De verplichte Corona-bubbels leken de Nederlanders goed te doen, er heerste een opvallende saamhorigheid. Juist die teamspirit zorgde voor medailles.
Wij keken alle dagen naar de samenvatting om 19.00 uur. Kracht van dat programma was dat ze van tevoren geen uitslagen noemden waardoor het heel spannend bleef.
Ik heb ook genoten van het commentaar van Roy Meyer. Wat een rust en positiviteit straalt die man uit. Hij bleef ook positief en leefde mee met de uitschakeling van Henk Grol, bepaald niet zijn beste vriend. Roy wist zich in te leven in het gevoel van de sporters.

Is ons land groot in sport bedrijven, op een ander gebied zijn we weer bijzonder kneuterig.
Huisartsen hebben duizenden vaccins over en willen deze graag naar andere landen sturen.
Hugo, ja die man van Christelijk, stak daar resoluut een stokje voor. Hij had een wetje gevonden die dat verbiedt, ook al zit het nog in de originele verpakking en is het goed bewaard, vernietigen die boel….. En als een Nederlander ineens nog zo’n vaccin wil? Ja natuurlijk mag dat… Over kromme redenering gesproken. Kom op Hugo, help die arme mensen…
En ja hoor. Na veel druk van diverse kanten wordt een overschot in het pakhuis te Oss gedoneerd aan de arme landen, want het zit nog in de originele verpakking, tot grote frustratie van de huisartsen.

Heeft u dat ook wel eens bij die vervelende reclameblokken op TV? Ik heb dan de neiging om mee te gaan doen. Zoals die man die met een melig stemmetje zijn gemarineerde filetlapje aanprijst.
Of die man met zijn kraakstem. Hij eindigt dan met de kreet: “De badkamers van Molenaar”. Prachtig om na te doen. En wat moet je denken van die brillenman die alles gratis doet. Een ander bedrijf doet alles voor een glimlach. Profiteren maar mensen… O ja, dan heb je ook nog “Horen zoals je nog nooit gezien hebt”. Gelukkig is Loekie de Leeuw weer terug, even relaxen.

Er zijn boeren die zaaien veldbloemen en kruiden op hun land of in de rand langs de akkers en gemeentes fleuren de bermen er mee op. Goed voor de insecten en gezond voor de koeien en ook de vogels profiteren. Nu is er één of andere milieugroep die hier tegen is. Er zitten inheemse soorten tussen en die overleven het niet. Kom op nou, wil je wat aan het klimaat doen, of alleen maar zeuren….
De gemeente Schagen houdt niet zo van kleur, tenminste rond ’t Zand. Ze zijn gek op brandnetels, die staan overal manshoog als je een rondje ’t Zand wandelt.

Door heel ’t Zand staan bakken voor restafval. Dat is afval dat niet in de groene, oranje of blauwe bak mag, droog spul dus…. Daar houdt niet iedereen zich aan getuige de enorme stank enige tijd geleden rond de bak tussen Irene en Pater de Witstraat. Ik hoop niet dat ze er een dooie kat of iets dergelijks in gedumpt hebben. Je wilde er wel heel snel voorbij.

Hé wat rook het ineens lekker in onze Pater de Witstraat. Eindelijk weer een straatbarbecue, waar ook de bewoners van de Leeuwenhorst (met Jannie Schilder als oudste deelnemer) welkom waren. Het was beregezellig met ook nog een muziekje er bij.
Veel nieuwe mensen leren kennen, daar kwam het de laatste 2 jaar niet van. De senioren waren een beetje samengeklonterd en werden door de jonge garde in de watten gelegd.
Geweldig was de saamhorigheid, hoe iedereen de handen uit de mouwen stak. Ik heb al zin in volgend jaar.

Helaas ook dit jaar geen Pleinfeest. Het thema Tropical zou ook niet echt passen in deze koele zomer.

De Kanaalkade is in rouw, huis aan huis hangt de vlag halfstok.
Chiel Kooijman heeft zijn strijd verloren en heel ’t Zand gaat hem missen. Picknick-tafels, banken, hij draaide er zijn hand niet voor om. Het moest vooral degelijk zijn en tegen een stootje kunnen.
Chiel was ook betrokken bij de feestelijke decemberverlichting. Maar vooral was hij bekend als wielerliefhebber. Jarenlang was hij de promotor van de Zandtemer wielerronde. Hij heeft deze zelfs van de ondergang gered. Zo heeft Chiel een verbeten strijd geleverd met de gemeente toen deze de Kanaalkade zo wilde inrichten dat een wielerronde onmogelijk zou worden.
Met de KNWU-bonzen aan zijn zijde wist hij uiteindelijk de strijd te winnen. Het bleek heel moeilijk de heren in Schagen te overtuigen. Dit is bij weinigen bekend omdat Chiel er niet mee te koop liep.
Kort geleden zat ik nog bij hem in de tuin en kwamen er verhalen los en had hij het alleen nog over de nabije toekomst, hij wist wat komen ging.
Het zal vreemd en stil zijn hem niet meer tegen te komen, zoals rond het sportveld.

De Paralympische Spelen zijn begonnen. Ik verheugde me er al op. Vrijwel dagelijks werd aangekondigd dat er ruime aandacht aan gegeven zou worden.
Ik dacht aan de ruime samenvattingen van een uur. Helaas het werd een klein kwartiertje. Daarin het nieuws wat we net op het journaal ook al hadden gezien met enkele flitsten hoe de finishlijn werd gepasseerd, geen beeld van het verloop van de wedstrijden en ook nog wat kletsen. En jawel hoor bijna dagelijks beelden van het rolstoelrugby waar rolstoelers over elkaar heen tuimelen. Na één keer heb je dat wel gezien en Nederland deed er niet eens aan mee..
Later op de avond nog een half uurtje met veel geklets en weinig wedstrijdbeelden. Een gemiste kans….

Ook in Schagen een mars voor de vrijheid, maar liefst zo’n 25 mensen liepen mee om te verkondigen dat het coronavirus niet levensbedreigend is maar een gewoon griepje. Hebben deze mensen dan al die tijd oren en ogen dicht gehad???
Wel krijgen ze met en halve pagina alle aandacht in de pers met ook nog eens een grote foto.
Dergelijke publicaties zaaien alleen maar verwarring.

 

Waar ik me op verheug is de herstart van Dynamic Tennis. Als u dit leest zijn we op 2 september al begonnen. Ik wil het iedereen aanraden om het ook eens te proberen. Omdat het overdag is, is het voor 60-plussers een uitstekende sport om de conditie op peil te houden en het is nog gezellig ook.
Kom gerust eens langs op donderdag tussen 9.15 en 10.45 uur.

De RABO clubactie komt er ook aan in september. Uiteraard gaan er stemmen van mij naar Dynamic Tennis. We zouden heel dankbaar zijn als u ons ook wilt gedenken.

In augustus viel in mijn achtertuin 69 mm regen in 8 dagen, dat is onder het gemiddelde van 90 mm.