Mijn beleving van de maand augustus

MIJN BELEVING VAN DE MAAND AUGUSTUS
Door Gerard Schagen

Augustus is nog maar drie dagen oud of ik ben ineens een jaar ouder en de dag wordt uiteraard gevierd.

Enkele dagen later beleef ik een topdag op de jeu des boules-baan door het augustustoernooi te winnen. Met medewerking van mijn maten Nel Moolenaar, Willem Jeninga en Rudolf Boersma bleef ik ongeslagen. Wat een superstart van augustus.

Ineens heb ik het weer, dan gaat de fantasie met me op hol en zie ik met mijn ogen dicht zomaar dingen gebeuren. Deze keer zie ik een man in een wit overhemd een boerenerf op fietsen. De boer spreekt hem aan en dan blijkt dat de man heel veel belangstelling heeft voor het bedrijf.

De gastvrije boer geeft hem een uitgebreide rondleiding en nodigt hem uit voor een bakkie koffie. De man prijst de heerlijke koffie en vooral de schuimende melkkraag, “Van Maartje 13” zegt de boerin trots. ”Ha, ha” zegt de man “u maakt een grapje.” De boerin begrijpt dat ze met een leek te maken heeft en vertelt dat de koeien namen hebben en deze melk van Maartje 13 komt. “O’ zegt de man, “dat doet u met zo’n stofzuiger met 4 slangen en zuigt u zo de melk er uit”. Er wordt gelachen en uitleg gegeven. Ze zitten buiten en opeens zegt de man: “Wat een prachtig uitzicht heeft u hier, met die zwartbonte koeien grazend in de wei, wat hebben we toch een mooi land.

Dan ineens ziet hij de zoon, die somber voor zich uit zit te staren. “Hij lijkt wel niet zo blij” zegt hij. Dan wordt ook de boer ernstig en vertelt dat de boerderij verkocht wordt. De man kijkt verbaasd “Waarom” vraagt hij. “De grond wordt teruggegeven aan de natuur” zegt de boer. “En de koeien dan en de grond, wat gebeurt er mee?” De boer weet het niet. “De koeien gaan waarschijnlijk naar het buitenland en de grond wordt mogelijk gebruikt voor woningbouw of wordt één grote wildernis”. De boer wordt emotioneel en trekt zich terug. De man voelt dat er iets niet klopt, bedankt met een lach voor de gastvrijheid en vertrekt.

Ik kom even tot mijn positieven, wat een verhaal en verzin ter plekke al weer een vervolg.

Ik zit ineens in een zaaltje waar een grote oude man de leiding heeft. Naast hem zit de man in het witte overhemd. Tegenover hen zitten op grote afstand een aantal boeren. Ze luisteren en brommen als de man in het witte overhemd vertelt over die gastvrije boeren, hij ziet het helemaal zitten. De grote oude man denkt daar heel anders over evenals de boeren. Hé dit lijkt de werkelijkheid wel…..

 

Later blijkt dat in werkelijkheid de grote oude man de boel in beweging lijkt te krijgen. Er wordt hoor en wederhoor gepleegd, men heeft respect. Om alle koppen in één zak te krijgen lijkt nog moeilijk. Vooral partijen die veel aan de situatie verdienen willen niet aan tafel komen en ook het kabinet lijkt nog niet erg happig.

 

We hebben Stockoud laten schieten vanwege een midweek naar Friesland, het fraaie natuurgebied “De Alde Feanen”. Helaas waren het net de minste dagen van augustus. Het is een prachtig gebied om te fietsen, met veel pontjes, maar ook om te varen. We hebben niet gedaan wat we wilden en gaan het in het voorjaar nog eens over doen.

Nu ik het toch over Friesland heb. Het is niet alleen de provincie van de Berenburg maar ook van de pepermunt. In Dokkum werden in 1898 al, de nog steeds populaire, Wilhelminapepermuntjes gemaakt. Tonnema in Sneek begon in 1902 ook met pepermunt. Eerst naamloos. In 1922 kreeg het frisse witte snoepje pas de naam “King” “Kwaliteit in niets Geevenaard”.

 

Een dieptepunt in de Nederlandse geschiedenis: “Artsen zonder grenzen” komt hulp bieden in het asielcentrum in Ter Apel, waar organisatie, hygiëne en medische hulp schromelijk te kort schieten. Vele asielzoekers herkennen Artsen zonder grenzen. Ze kregen er al zorg van in oorlogsgebieden en ontwikkelingsgebieden waar ze vandaan komen, normaalgesproken het werkgebied van deze fantastische organisatie, die een flinke donatie verdiend van onze overheid die zich toch wat lijkt te schamen…

Augustus loopt ten einde en we maken ons op voor het Pleinfeest.

Volleybalverenging The Serve is een doorbijter. Ze willen het dorp mobiliseren om mee te doen aan een beachvolleybal-toernooi op 11 september. Ik weet nog hoe het stratentoernooi in het verleden een waar Zandtemer feest was. Met de Pater de Witstraat deden we mee met 3 teams, van tevoren werd er getraind in de sporthal, prachtig allemaal. Het lijkt verleden tijd we krijgen de mensen niet meer zo massaal op de been. Of heb ik het mis??? Toon je durf en doe mee bij The Serve…

Het is jammer dat voor 11 september is gekozen, gelijk met “Struinen door ’t Zand” tzand.info heeft een agenda!!!!

Ben als belangstellende naar de informatieavond van tzand.info geweest, vooral bedoeld voor verenigingen, die ook allen waren uitgenodigd, maar de opkomst was bedroevend.. Toch werden vol enthousiasme de doelen van de vrijwilligers achter tzand.info aan het handjevol aanwezigen getoond. Je viel van de ene verbazing in de andere als je zag wat er allemaal mogelijk is voor de Zandtemer verenigingen.

Op het startscherm van tzand.info kan je heel groot je aankondigingen doen en de lezer met een link doorverwijzen naar je eigen site of waar je maar wil, waar je je uitgebreid met verhalen, plaatjes, enz. aan het publiek kunt tonen. Och er zijn nog veel meer mogelijkheden, het duizelde me af en toe maar mijn meer ingewijde buurman zat regelmatig enthousiast “ja” te knikken. Hij zag dat het goed was. Ook werd er op gewezen dat je data voor de agenda al heel vroeg door kan geven, deze worden dan gelijk geplaatst.

Ik heb mijn ogen uit gekeken wat je met enkele simpele muisklikken allemaal voor elkaar kan krijgen. tZand.info heeft zeker een grote toekomst, maar de verenigingen moeten wel meewerken.

In augustus viel 61 mm regen. Dik onder het gemiddelde. Bijzonder was dat 60 mm viel in 2 dagen. Wij waren niet thuis, maar in Friesland werden we ook nat.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info