Mijn Beleving van de maand augustus

MIJN BELEVING VAN DE MAAND AUGUSTUS
Door Gerard Schagen

Eind juli – begin augustus, het gaat alle dagen over mondkapjes, iedereen heeft er een mening over.
Zelf hebben we ook een pakje in de la liggen. Je weet maar nooit….
Toch ook maar even uitgeprobeerd. Poeh, dat is benauwd hoor, vooral als het zo warm is, maar ja als het moet dan moet het….
Ook onze premier heeft weer gesproken. Over mondkapjes was hij duidelijk (?) De verantwoording wordt bij de burgemeesters gelegd.
Hij was ook bezorgd en drong terecht aan op discipline en respect.
Dat respect is hard nodig. Ik heb b.v. geen goed woord over voor die, steeds kleiner wordende, groep die tegen alle maatregelen zijn. Natuurlijk mag dat, maar loop dan niet zo te schreeuwen en te provoceren. Ze weten totaal niet wat Covid 19 corona is en wat de nasleep daarvan is, zoals die vrouw van 30, die maanden later nog hevig vermoeid is en zelfs een rolstoel gebruikt. Een jonge vrouw, zeker niet behorend tot de risicogroep en zij is niet de enige.
Het komt ook dichterbij. Bij een supermarkt in Schoorl worden de medewerkers zelfs bedreigd.

We blijven nog even bij het supermarktgebeuren. Tumult nu ook bij Albert Heijn in Callantsoog, daar is een potige uitsmijter voor de deur gezet om het vakantievierende publiek in toom te houden, het moet toch niet gekker worden….
Dan de rust bij onze Spar. Toeristen die AH mijden. Ze prijzen de rust en de service in ’t Zand. Zonder stress lopen ze weer naar buiten en komen graag nog eens terug.
Intussen heeft onze Spar een heuse wasstraat in bedrijf. Terwijl de handen worden ontsmet wordt ook de winkelwagen besproeid, Dit heeft Appie nog niet voor zijn klanten. Spar Nielsen gaat met zijn tijd mee….

 

Op een donderdagmorgen lopen we de achterdeur uit en zien gelijk dat er op het grasveld een waar slagveld heeft gewoed, een lading veren is er het bewijs van…. Een duif heeft de strijd verloren van een kat, alleen de veren blijven achter, het karkas is meegenomen als prooi.
Het slachtoffer is de duif die met zijn maatje al jaren vaste bezoeker is van onze tuin. Het was een lust om ze samen bezig te zien. Elkaar uitdagen, dicht naast elkaar in een boom, ’s morgens roepen naar elkaar, dan komt er antwoord..
Ook nu weer die roep, maar geen antwoord. Ook de volgende dagen, het geluid klinkt treurig nu en sterft langzaam weg, maatje kan niet meer antwoorden…
We missen ze…. Boos op dat lieve brave huisdeur dat poes heet??? Nee laat maar.. hij weet niet beter.
Toch is er verschil in poesebeesten. Er sluipt o.a. een echte rover rond, ook weer prachtig om te zien. Hij/zij heeft een lenig lijf, het doet denken aan een tijger, sluipt met zijn buik over de grond, en dan ineens die sprong hoog de boom in, wel altijd mis…
Een andere kat was in onze open staande groene bak gesprongen, de klep viel dicht…. Wat een schrik toen wij de klep openden en het katte beest langs ons heen sprong. “Krijg je thuis niets te eten???” roep ik hem nog na, hij kijkt niet eens meer om…
Huisdieren noemt men dit maar ze sjouwen de hele buurt af en het lijken er wel steeds meer te worden.

Pfff wat een hitte en het gaat maar door. Blijven lopen en fietsen, maar de leeftijd gaat een rol spelen..
Eindelijk, in de nacht van 13 op 14 augustus de eerste regen van deze maand boven ’t Zand, liefst 45 mm plenst er naar beneden; ken het effe?? De buien worden ongelijk over het land verdeeld. De warmte is hiermee niet weg maar wel dragelijk nu
Even naar de kapper (Ellen) Het is geen straf om daar even te wachten. Dan pak je het dikke moppenboek en leest o.a. het volgende:
In een Amsterdamse tram roept de bestuurder “Bij de volgende halte staan de rode muizen” (controleurs) De tram stopt en een groot aantal passagiers verlaat al dringend de tram. Echter geen rode muizen te zien. De tram rijdt weer door en de bestuurder roept triomfantelijk op z’n Amsterdams “Zo nu zijn we weer met eerlijke mensen onder elkaar”.

Even een paar dagen er tussenuit, voor het eerst dit jaar.
4 Zandtemer senioren trekken naar Drenthe en komen terecht in Elp waar ze een gastvrij onderkomen vinden in “De Koekoekshof”
Als de Zandtemers er op uit trekken staan ze verbaasd, “zijn we zo beroemd dan?” Overal wordt smekend om een handtekening gevraagd!!!! Het weer was niet je dat maar toch genoten van mooie natuur en fraaie fietspaden en uiteraard lekker eten, een borreltje en elkaar het leven zuur maken met een spelletje. De vrouwen tegen de mannen, ken je dat???

 

O Grapperhuis, o Grapperhaus, dit is geen grapje meer. U sprak dreigend het volk toe, 1,5 m moet gehandhaafd anders volgen er stevige sancties. Ook andere regels werden er met harde stem ingehamerd.
We zagen het in Drenthe, de hotelhouder was doodsbang, hij haalde een groep van 6 personen uit elkaar. “Ik moet wel anders kost het me € 4000,– of ze sluiten m’n tent”.
Uw familie meneer Grapperhaus had lak aan die regels, ze lieten u keihard vallen, totaal geen respect… U had de macht om boetes uit te delen maar deed het niet….
Wat moet die hotelhouder hier van vinden?? Kunt u ooit nog dreigen met hoge boetes en sluiting?

In onze achtertuin viel deze maand 122 mm regen in 10 dagen, dat is boven het gemiddelde. Vooral die ene dag van 45 mm hakte er behoorlijk in.

Op naar september…

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info