Mijn beleving van de maand januari

MIJN BELEVING VAN DE MAAND JANUARI
Door Gerard Schagen

 

2023 00.01 uur: Prachtig vuurwerk boven ’t Zand, zoals het in de lucht uiteenspat in allerlei kleuren, ik geniet daarvan. Als het zo gaat hoeft er geen verbod te komen. Maar als grote groepen blijven vernielen en agressief zijn tegen hulpverleners zal dit verbod er zeker komen.
De dorpen zijn dan de dupe. Als er per gemeente een vuurwerkshow komt zal deze vrijwel zeker plaatsvinden op de Schager markt en niet boven het NH kanaal in ’t Zand.

In de natuur: Een slak en een haas vieren tegelijk Nieuwjaar.

2023 heeft niet direct een ander gezicht. Het gaat gelijk weer over grensoverschrijdend gedrag.
Maar waar ligt die grens??? Wordt het leven zo niet te krampachtig? Durven we niet  meer spontaan te zijn?? Durven jongens nog wel te gaan werken op een kinderdagverblijf, waar het gevaar loert dat hij kinderen moet troosten of veters strikken.
Elkaar vertrouwen lijkt me heel belangrijk….

Rick van Breda wint de traditionele sportverkiezing van Geel-Zwart tijdens die gezellige Nieuwjaarsreceptie. Als Nederlands kampioen strandrace uiteraard dik verdiend… Ik denk dan terug toen ik enkele jaren geleden in het ziekenhuis in het NW-blad, of was het nog Gemini?, een artikel las over ene Rick van Breda als gewaardeerd collega en sportman.
Kort daarna won hij de ronde van ’t Zand, en we hopen hem ook dit jaar weer aan de start te zien.

Toch leuk een groot verhaal over de 100jarige Aloysiusschool in Schagen waar ik ook lezen, rekenen en taal heb geleerd. Vooral die foto van 4 onderwijzers: Meester Veldkamp, die zo mooi kon voorlezen, Meester Dorpmans, die volgens de jongens de meisjes voortrok. De strenge meester Kroone en dan meester Settels, een verhaal apart. Hij zette ’s winters op de grote kachel een flinke ketel thee voor de overblijvers. Zijn straffen waren bijzonder. Zo zette hij 2 giechelende meisjes aan het ramen lappen, de één binnen en de ander buiten, dan konden ze elkaar toelachen. Een minder leuke herinnering was de tekenles, waar ik helemaal niet goed in was. Tot ik op een dag trots was op mezelf. Toen ik echter het pronkstuk aan de meester liet zien zei hij: Staan in Schagerbug de huizen allemaal zo scheef?” In die tijd had je nog geen weerwoord.

Welkom Gudicht op tzand.info. Een verrijking voor onze dorpssite die steeds veelzijdiger wordt. Het eerste gedicht had gelijk een boodschap, een doordenker dus.

Wat treurig als je leest dat een vader medicijnen uit Duitsland moet halen voor zijn zoon. In ons land is dit redelijk goedkope medicijn niet leverbaar.
Er is een tijd geweest dat Nederland diverse bedrijven had die hoogwaardige medicijnen produceerden. Maar ja, in het verre buitenland deden ze het goedkoper, dus laten overheid en zorgverzekeraars deze bedrijven gewoon failliet gaan.

In de zorg gebeuren toch vreemde dingen, zo heb ik mijn eigen verhaal:
Ik was toe aan een nieuw kunstgebit, maar alleen onder heb ik nog een aantal eigen tanden en een frame met kiezen. Tandarts en tandtechnieker waarschuwden al dat ik het frame niet vergoed zou krijgen. Beiden vinden dit ook heel vreemd. Als ik alle tanden zou laten trekken en een volledige prothese zou nemen werd de hele mikmak wel vergoed.
Als je dus zuinig bent op je tanden, wat de overheid ook aanmoedigt, wordt je daarvoor gestraft.
Tegen beter weten in toch geklaagd bij mijn zorgverzekering. Ik werd heel netjes gebeld door een meneer die in een stortvloed van woorden vertelde wat ik al wist, dat hij mij begreep enz. enz. “Hoe kunnen jullie nu zo dom zijn”, wist ik er tussen te komen. “Ja meneer bla bla bla bla, het staat in de algemene voorwaarden. “Wie maakt die dan”, vroeg ik “Bla bla bla bla, de overheid meneer.
Nu ben ik benieuwd wat de overheid gaat zeggen, als ik al antwoord krijg…. Wordt vervolgd..(?)

 

Dan is er ineens groot nieuws, we zijn overgrootouders geworden van een prachtige achterkleinzoon. Hier wordt je beslist niet ouder van. Je veert op, staat ineens weer in het jonge leven, waarvan we nog lang hopen te genieten.

Wethouder Puck de  Nijs had het er maar druk mee. 2 Zandtemer vrijwilligsters kregen het Schager compliment.
Henny Zomerdijk vanwege 40 jaar bibliotheekwerk.
Hennie Jaarsma kreeg het in Oudesluis. Waar ze min of meer de baas was in de culturele ruimte van de Bijenkorf. Soos, biljarten, kaarten, schoonmaken, alleen haar bed stond er nog niet. Daarnaast is ze al vele jaren bestuurslid bij Ouderenvereniging Zijpe en Tafeltje Dekje, waar ze ook nog de maaltijden rondbrengt. Ik zou zeggen ruim voldoende voor een veel hogere onderscheiding. Net als die andere Henny. Mede dankzij haar kunnen we o.a. Struinen door ’t Zand.

 

Een droef bericht, Piet Bleijendaal is overleden. In de Schager Courant een mooie overdenking Van Ton Smakman.
Zelf ken ik Piet  al uit de tijd dat ik secretaris en daarna voorzitter van Geel-Zwart was. Piet was de jongste jeugdleider en zeer geliefd bij de jeugd. Er waren jeugdmiddagen in het oude jeugdhuis (waar nu De Heij is) en Piet was er bij. Het was ook daar waar de sportverkiezing begon en volgens mij was Piet de eerste die werd gekozen door de Geel-Zwart-jeugd. Er was toen nog geen wisselbeker. De jeugd had oorkondes gemaakt en de sportman zocht de mooiste uit.
Inmiddels was Piet ook in het eerste elftal een meer dan waardevolle kracht. Na zijn voetbalcarrière en vele jeugdactiviteiten werd hij toeschouwer waar ik meermalen op een rustig plekje een praatje met hem maakte.
Tot het moment dat ik tijdens mijn wandeling Piet tegen kwam, hij zijn hand uitstak voor een ferme handdruk en een klap op mijn schouder. Je zag de twijfels, vorige keer wist hij het nog, nu ineens niet meer. Het voelde als een afscheid van deze altijd zo rustige man.

Kwam Piet nog één keer terug?? Was hij aanwezig in Hauwert? Gaf hij de Geel-Zwarten daar de kracht om de eerste overwinning in de 3e klasse uit het vuur te slepen? Ik geloof er in…

Klimaatdemonstraties, duizenden mensen komen er op af uit het hele land, een goede zaak dat wel. Ik vraag mij wel af of al die mensen op de fiets komen. Denk het niet. Waarschijnlijk wel met die vervuilende auto.

In mijn achtertuin viel deze maand 88 mm regen in 15 dagen. Dat is precies het gemiddelde in mijn tuin. Elders in het land was de hoeveelheid veel groter

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info