Mijn beleving van de maand juli

MIJN BELEVING VAN DE MAAND JULI
Door Gerard Schagen

Juli is vakantiemaand. Ik vond het volgende toepasselijke gedicht van Piet van der Breggen

Een mens te zijn op aarde
in de vakantietijd
Dat is de tocht aanvaarden
waartoe je werd verleid.
Dat is je huis verlaten
naar verre landen gaan
en telkens wederkeren
als alles is gedaan
De goudvis begroeten
En spelen met de kat
en aan jezelf bekennen
dat je vol heimwee zat

Ja, toen gingen we zelf op pad, met z’n vieren Vrijbuiteren in het Hof van Dalfsen. Men was daar nog aan het bijkomen van de wateroverlast. Hoewel getuige de foto’s was het niet voor iedereen een last. Lekker gefietst, met zelfbediening pontje over de Vecht, op naar de warme hap, het drankje, spelletje en uiteindelijk naar bed.
Tijd voor heimwee hadden we niet, toen waren we al weer thuis.

Het klinkt als muziek, tik, tik, tik. Zo’n 180 kinderen leven zich als echte bouwvakkers uit op het timmerdorp. Ze doen er nog een schepje bovenop als een ploeg van RTV N. Holland langs komt.
Een leger aan vrijwilligers en de nodige sponsoren zorgen er voor dat het een waar en veilig feest wordt ondanks dat er geen disco was; toch nog een vleugje corona.
Jammer dat we er niets van hebben meegekregen op ’t Zand info, toch de plek voor het dorpsnieuws nu er geen Sportvriend meer is.

Terwijl we hier aan het beregenen zijn voltrekt zich in Limburg een watersnoodramp.
Je kan je niet voorstellen hoe het is om je straat te zien veranderen in een kolkende rivier en je hals over kop je huis uit moet.

Muziekvereniging Zijpe heeft na 35 jaar afscheid genomen van dirigent Bert Ridder, best lang in de muziekwereld. Ik was er bij als bestuurslid, met voorzitter Cees Langedijk, toen Bert werd aangenomen. Ook de tijd dat de Fanfare werd omgebouwd naar Harmonie, de houtblazers deden hun intrede. Best een interessante tijd.

Wat is er toch aan de hand met ons welvarende landje? Ziekenhuizen werden gesloten, (ach die hebben we toch niet meer nodig…) Toen kwam Corona, de ziekenhuizen stroomden vol. Patiënten gingen zelfs naar het buitenland.
Nu steekt het RS-virus bij kleine kinderen (baby’s) ineens de kop op. Te weinig capaciteit…. Dan maar weer naar Duitsland. Dat wil je toch niet!!!! Die kleine hummeltjes.
Dan zijn er nog de uitgestelde operaties, hoe lang moet en kun je nog wachten??? Hadden we die gesloten ziekenhuizen nog maar…. En het personeel? Wanneer komt er rust. Hoe zit het met de salarissen en de opleidingen? Het is angstig stil, terwijl er hard doorgepakt moet worden.

De Olympische Spelen zijn van start. Vanwege Corona niet zo spontaan als anders, de atleten staan met al die testen onder grote druk. Toch blijft het spannend en worden we geconfronteerd met teleurstellende en verassend goede resultaten.
Wat te denken van de wielerwegwedstrijd bij de vrouwen. Oortjes mochten niet dus de dames moesten zelf opletten.
Een kopgroep van 5 liep bijna 12 minuten uit. Eén voor eén werden ze teruggepakt, wel goed tellen hé….. het waren er maar vier. Een Oostenrijkse amateur werd over het hoofd gezien en trok een lange neus naar de sterk geachte Nederlandse ploeg. Wel gênant als je als tweede over de finish komt en juicht alsof je hebt gewonnen. Slechts 1 Nederlandse ( de slimme Vos) had goed geteld maar die zat in het peloton. Enkele dagen later stonden wel 2 dames op het podium…

Ook de Pater de Witstraat heeft zijn boekenstalletje, op nummer 33. Je kan lenen en ruilen, voor elk wat wils. Voor mij mooi dichtbij.

In juli viel in mijn achtertuin 93 mm regen in slechts 6 dagen. 26 juli viel er 61 mm, dit was heel plaatselijk, in de Bosweg bv viel 70 mm.
In het verleden hadden we wel vaker een natte julimaand, Bv in 2007 viel er 175 mm, maar wel in 22 dagen, we hadden amper een droge dag.

Tenslotte nog dit; Ik heb weer zin in de strijd om de titel “Zandtemer voetbalcoach”.
Ik hoop, als coördinator weer veel deelnemers te begroeten op de subleague ’t zand info via de site van het Noord-Hollands Dagblad. Ook dames zijn welkom.
Vrijdag 13 augustus start de eredivisie, dus ook de jacht op de Zandtemer wisseltrofee

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info