Mijn beleving van de maand juni

MIJN BELEVING VAN DE MAAND JUNI
Door Gerard Schagen

Het is juni, de verkiezingen zijn al een tijdje achter de rug, er moet geformeerd worden. Niet zo makkelijk blijkt al snel. Een droomkabinet bleek ineens haalbaar met 2 kleine linkse partijen.
Prachtig evenwicht zou je zeggen…. Tot de leider van een partij zegt: “Die linkse wolk zie ik niet zitten”. Hij vergeet dat zijn partij begint met de C van Christelijk, dat staat voor naastenliefde, ofwel behandel iedereen gelijk. Dat is juist waar die linkse wolk voor staat. Zonder die wolk zal de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter worden en de voedselbanken zullen floreren. Dit doemscenario komt alleen maar dichterbij als onze goedlachse premier zich ook achter het negeren van de linkse wolk schaart. Is dit ook één van de redenen waardoor Pieter Omtzigt opstapt bij het CDA???
Sorry, dit is een persoonlijke mening, zo beleef ik het..

Ik lees het Noord Holland Dagblad, Hollandser kan toch niet? Maar pal onder deze naam staat: “Alle kids weer naar school”. Hebben we dan geen kinderen meer? Vraag ik me af. Kids staat zelfs al in de Van Dale. Het wordt te gewoon, ik begin zelf soms ook al over kids terwijl ik de verengelsing van onze taal verafschuw.
Ineens begint mijn stokpaardje te steigeren en enthousiast te hinniken, Wat is er aan de hand???
Jawel, het staat er echt….. “Bed en Broodje” Het is in Krabbendam. Het is puur Hollands voor Break en Breakfast. Mogelijk komen ze nog eens in dat Tv-programma, zou leuk zijn..

Nu we het toch over taal hebben en feestjes weer tot de mogelijkheden gaan behoren zal ook het “Lang zullen ze leven in de gloria” weer klinken. Wat is leven in de “gloria” vroeg ik me ineens af. Ik kom er niet helemaal uit. Het heeft met hoger sferen te maken. Met een borreltje er bij gaat dit zeker lukken.

 

Lijdt u ook aan de Jevans paradox? Dat is bv een zuinige auto kopen en er veel vaker mee rijden, Ledlampen kopen en het licht laten branden. De Brit Jevans zei in 1895 al dat dit de toekomst zou zijn.

Het is alle jaren weer een aparte beleving om de nieuwe Zandtemer voetbalcoach te feliciteren en de wisselprijs uit te reiken. U heeft op deze site uitgebreid kunnen lezen hoe dit in zijn werk is gegaan.
Bijzonder was dit jaar de nieuwe wisseltrofee omdat de oude het leven had gelaten.
Met medewerking van de vorige winnaar en de St. Stimulering Dorpsactiviteiten heb ik als coördinator weer een pronkstuk kunnen overhandigen…
Zin om deze ook eens te winnen en de spanning mee te beleven? Schrijf je dan tijdig in via het Noord Holland Dagblad op coach van het jaar en ga naar de sub league ’t Zand info. Ook dames zijn welkom, graag zelfs.

 

De versoepelingen gaan steeds sneller, zo mogen we ook weer naar de dierentuin.
Daar gebeuren best wel leuke dingen…
Een moeder loopt daar met haar dochter, die ineens uitroept: “Kijk mam die aap lijkt precies op ome Freek”. Waarop moeder zegt “Dat mag je toch niet zeggen.” Waarop de dochter reageert: “Ach die aap hoort dat toch niet.”

Ik heb na enkele weken het schelpenpad rond ’t Zand weer eens gelopen, ik had het gemeden vanwege het hoge fluitenkruid. Met de gedachte dat het nu wel begaanbaar zou zijn ging ik op pad en dat was even schrikken….. Je hebt een kapmes nodig om van de Korte Bosweg naar het industrieterrein te lopen. Fluitenkruid maar ook brandnetels staan manshoog. Als je van daar naar de Kanaalkade loopt kom je ook die manshoge brandnetels tegen, wat lekker is op je blote armen. Het is ook oppassen voor lange overhangende, zwiepende, wilde bramentakken.
Ik was er helemaal klaar mee en heb gelijk een mailtje met foto’s naar de gemeente Schagen gestuurd. Zij zeggen op hun site immers dat onverharde wandelpaden in onderhoud prioriteit hebben….. Rondom Schagen zeker…. Perry Vriend van de Seniorenpartij gesproken, ook hij gaat er achteraan. Ik ben benieuwd….

 

 

Mijn geduld wordt niet lang op de proef gesteld, de volgende morgen had ik al antwoord in één zin: “De aannemer is verzocht om het wandelpad als eerste aan te pakken”. En ja hoor, nog geen 24 uur later rijdt een groenvoorzieningsbedrijf met groot materiaal door het dorp. Hij is duidelijk zoekende. Ik heb niet afgewacht waar hij heen ging. Maakt niet uit…, met deze constructie kan hij op het wandelpad toch niets uitrichten.

Daarna signaleerde ik hetzelfde bedrijf op de splitsing Groteweg/Paralelweg, daar is alleen maar een fietspad.  Het is inmiddels een week later en er is nog niets gebeurd…

Veel regen en harde wind zijn goed voor het pad. Alles wordt plat geslagen en je kan er redelijk door heen. Maar weer een week later…. Halleluja…. We kunnen zingend door het pad. Netjes gemaaid

En opgeruimd. Laten we hopen dat het onderhoud van het wandelpad rond ’t Zand ook prioriteit krijgt..

 

Grootscheepse versoepelingen, Blije gezichten bij de Spar, het mondkapje mag af en de sfeer is gelijk beter. Ik heb de mijne bij de Spar met enig ceremonieel in de afvalbak laten zakken.

 

En toen gingen we er met de hele natie voor zitten.  Nederland zou Tsjechië wel even inmaken, die hadden net met 5-0 van Spanje verloren….

Het was hartverwarmend, Oranje ging fanatiek in de aanval, het leek een kwestie van tijd of de Tsjechen lagen op hun knieën. Helaas de stormloop duurde maar 10 minuten, toen werden de verdedigende stellingen weer ingenomen en mocht de tegenstander vrijuit komen, en dat deden ze dan ook. Ze drukten Nederland op de feiten. Je kan verdedigen en rondspelen wat je wilt er valt altijd wel een gaatje. Zo konden de Tsjechen nog twee keer toeslaan. 0-2 was de teleurstellende eindstand en ook nog een onnodige rode kaart.

Het werd uithuilen en gedwongen kijken naar andere wedstrijden.

Dat was helemaal geen straf. Het was genieten geblazen zoals Oekraïne terugkwam tegen Spanje, Uiteindelijk wel met 3-5 verliezen maar niet met gebogen hoofd het veld verlaten. En wat te denken van de strijdlust van de Zwitsers die na strafschoppen favoriet Frankrijk uit het toernooi kieperde. Hier werd lef getoond. Ik wens u alvast veel plezier bij de eindronden. Heeft u al een favoriet? België, Denemarken of toch Tsjechië??

 

Inmiddels heeft Frank de Boer bedankt voor de eer en wordt er naarstig gezocht naar een opvolger.

Het moet er wel een zijn die wil Aanvalleeeeeeh, dat willen wij Nederlanders en we hebben er het materiaal voor. Ik zie al voor me hoe Blind met zijn bekende lange ballen de voorwaartsen aan het werk zet. Daar kreeg hij deze keer de kans niet voor.

 

Op de valreep een succes voor onze Dorpsraad. Zij gingen wel vol in de aanval en zullen niet rusten voordat de buit binnen is.

Door veel lobbyen hebben ze bereikt dat een kansrijke motie wordt ingediend dat de afstandsgrens van windmolens ten opzichte van woningen minimaal 600 m moet bedragen. Goed werk….

 

In juni viel in mijn achtertuin 159 mm regen in slechts 7 dagen, dat is ver boven het gemiddelde. Het was wel heel plaatselijk.

Tel daarbij op de 134 mm van 2019 en het gemiddelde schiet omhoog van 75 mm in 2016 tot 87 nu. In 2006 was het nog 59 mm.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info