Mijn beleving van de maand juni

MIJN BELEVING VAN DE MAAND JUNI
Door Gerard Schagen

GEEL-ZWART PROMOVEERT NAAR DE 3e KLASSE!!!!!!!
Dit is zo’n geweldig nieuws voor ons dorp dat ik deze beleving er mee wil beginnen…
Eigenlijk jammer dat ik dit zo wereldkundig moet maken. Dit had met grote letters op de voorpagina van onze dorpskrant moeten staan. Dat is dus tzand.info. Wat denk je? Geen letter. Als oud voorzitter en nog steeds fan, bezoek ik trouw de website van Geel-Zwart.
Daar staat nog wel dat ze de wedstrijd gaan spelen tegen Egmondia. In de Schager Courant lees ik dat deze met 2-0 is gewonnen en ze zijn gepromoveerd. In de wandelgangen hoor ik dat diverse vaten bier zijn geledigd.
Ook het 3e werd kampioen. Zij lieten via een rondgang het hele dorp delen in de feestvreugde.

Geel-Zwart voetbal, de grootste vereniging in ons dorp, rijk aan jeugd en vrijwilligers, maar vrijwel onzichtbaar voor de dorpsbewoners die weinig of niets met voetbal hebben. Dit was de grote kans om deze mensen en ook de nieuwe dorpsbewoners te laten weten dat we een 3e-klasser in huis hebben….
Ze komen misschien het komende seizoen wel kijken. Geel-Zwart zal dan behoorlijk aan de weg moeten timmeren en daar is tzand.info de aangewezen plek voor.

Aan de andere kant ben ik natuurlijk apetrots dat het Marco Kuut is gelukt om ons vlaggenschip vanuit een schijnbaar hopeloze positie toch naar een periodetitel te loodsen.
Het zal in de 3e klasse een zware kluif worden waar vechtlust en teamgeest heel belangrijk zijn. Ook de nieuwe trainer zal de sfeer goed moeten aanvoelen en vooral de spitsen moeten goed in stelling gebracht worden.
Hopelijk zullen vele dorpsgenoten de weg naar de Leeuwenkuil weten te vinden om zo nodig als 12e man te fungeren. Ik heb er zin in…

PS. Was ik te voorbarig? Zaterdag toch enkele regels op de site van Geel-Zwart en foto’s van vooral het dolblije 3e elftal.

 

Poesebeest is weer terug. Na de nederlaag bij het mezenkastje (de koffieprut won) heeft hij/zij nu stelling genomen in onze berk. Aan de andere kant van de tak zit een duif. Poes krijgt het water al in de bek, zwaait met zijn staart en ligt plat op zijn buik. Duif  lijkt niet bang.. De tak is vrij dun. Poes beweegt wat maar durft het niet aan op deze tak. Duif stopt met zijn spelletje en vliegt weg.

Een paar kraaien en neef ekster hebben ook wel zin in zo’n spelletje en dagen één voor één poesebeest uit. Deze haalt een paar keer uit en geeft het op. Chagrijnig keert hij huiswaarts waar hij hopelijk ’s avonds weer spinnend op de bank ligt.

Toch prachtig, een natuurfilm in je achtertuin..

 

Op de buurtapp lees ik dat sommige katten niet tegen egeltjesvoer kunnen. In onze tuin zijn geen egeltjes. Maar mensen die ze wel hebben zullen ze koesteren en mogelijk voeren. Dat poes er ziek van wordt kan ook doordat hij teveel kikkertjes heeft gegeten.

 

Juni is filemaand in ’t Zand, de Stolper brug wordt onder handen genomen en dat betekent bloembakken aan de kant en lange files richting vlotbrug.

Ook vanaf de andere kant files van over het viaduct waar het verkeer van 2 kanten samen komt. Verkeersregelaars zorgden er voor dat alles ordelijk verliep en de wachttijden zeer acceptabel waren. Deze mensen zijn goud waard, zonder hen zou het een enorme chaos zijn.

 

Een harde klap in het gezicht van onze hardwerkende zorgmedewerkers in de ziekenhuizen. Duitsland biedt als goede buur aan om te helpen de achterstanden weg te werken…. De man waar iedereen vertrouwen in had, waarvan je verwacht dat hij weet wat er speelt. Juist hij deelt die klap uit door te stellen dat de ziekenhuizen er eerst zelf maar wat aan moeten doen. Dat met de wetenschap dat er voor corona ook al achterstanden waren omdat zijn voorgangers zo nodig ziekenhuizen moesten sluiten.

Het zelfde verhaal speelt bij de asielzoekerscentra, ook die werden gesloten en zelfs gesloopt en nu zitten we met de gebakken peren

 

Als vrijwilliger bij de Ouderenvereniging kregen we een barbecue aangeboden in de Geel-Zwart-kantine. Onwillekeurig kijk je naar buiten. Het regent wat, maar de jongste jeugd is present op de training. Huppelend en springend en zeer gedreven als er een bal in de buurt is.

Groepen volgen elkaar op en vrijwilligers, wat zijn ze belangrijk…., proberen de jeugd wat samenspel bij te brengen. Een keepertje onderscheidde zich door alle ballen die in zijn buurt kwamen op te eisen met ware snoekduiken.

Ook moesten er veters gestrikt worden en was zelfs een blessurebehandeling noodzakelijk.

Opvallend was ook het grote aantal meisjes. “hé je saté wordt koud” klinkt het; goed gebakken….

 

Heb je geld om een elektrische auto te kopen dan ben je geen arme jongen. Voordeel is dat je veel goedkoper en milieuvriendelijker gaat rijden. Nu wil de overheid ook nog dat deze mensen minder parkeergeld gaan betalen. Gaat dat niet een beetje te ver???

 

Wat een mooie, spontane actie van de A1 junioren van handbal Geel-Zwart. Zij organiseren maandag 4 juli in de sporthal een benefietwedstrijd voor hun teamgenoot Shannon die een zware tijd doormaakt in het ziekenhuis. Dit brengt veel extra kosten met zich mee. De meiden hopen vooral dat haar herstel voorspoedig gaat verlopen. Wilt u de toekomst van handballend Geel-Zwart aan het werk zien? Dit is de kans A1 speelt namelijk tegen B1 om 19.00 uur.

 

Robotisering lijkt het toverwoord om de personeelstekorten op te lossen. Vaak gaat het goed maar vaak ook mis. Zo ook in een Japans hotel waar de robotportiers tegen muren aan liepen en over drempels struikelden.

De robot-assistent in de hotelkamer kwam tot leven als de gast begon te snurken en zei dan: “Pardon ik kon het niet verstaan.” Het experiment werd snel stopgezet.

In Schotland introduceerde een voetbalclub videocamera’s die automatisch de bal volgen.

Niets mis mee tot de camera het kale hoofd van de scheidsrechter als bal herkende en deze bleef volgen. Een televisiekijker belde gelijk op met de suggestie om de scheidsrechter maar een petje op te zetten.

 

Het einde van juni wordt ingeluid door allerlei boerenacties, ludiek maar helaas ook agressief en intimiderend, vernielzuchtig. Boer onwaardig..

Alles ingegeven door de arrogante houding van onze overheid. “Och het zijn maar boeren”. Het bewijst dat er nog steeds teveel stadsmensen op het pluche zitten die denken dat een roodbonte koe chocolademelk geeft.

De boeren zijn decennia lang met een kluitje in het riet gestuurd. De veestapel moest groter. De stallen moeten worden aangepast met gierkelders die ontploffen. De koeien moeten binnen blijven. Nee ze kunnen toch beter naar buiten, maar niet allemaal tegelijk en ga zo maar door.

De boeren hebben betere plannen, sommigen werken zelfs samen met natuurorganisaties, maar ze worden niet gehoord in Den Haag, men neemt niet de moeite met deze boeren in gesprek te gaan er eens een kijkje te gaan nemen en juist dat doet zeer….

Nu het behoorlijk uit de hand dreigt te lopen wordt er beloofd dat er gepraat gaat worden. Wie gelooft dat nog?? Niet de Groninger gas-slachtoffers, niet de toeslagen-ouders.

Het kaartje is al klaar, men weet al precies welke bedrijven moeten verdwijnen.

En wat zegt men in Den Haag?: “Hé provincies lossen jullie dat maar even op”. Afschuiven noemt men dat.

En de natuurgebieden? Jawel daar kom je vaak runderen tegen…

Het is zo klaar als een klontje er moet iets gebeuren en dat is al jaren bekend. Men had alle tijd en nu heeft men ineens haast. Toch zal het in samenspraak met de betrokkenen opgelost moeten worden waar van twee kanten water bij de wijn gedaan kan worden.

 

In mijn achtertuin viel deze maand 117 mm regen in 9 dagen. Vooral beide Pinksterdagen (54mm) zorgden er voor dat we ver boven het gemiddelde van 87 mm uitkwamen. Toch lijkt juni steeds natter te worden. Vorig jaar viel er 159 en in 2019 134 mm wat het gemiddelde behoorlijk op krikt. In 2017 stond dit nog op 70 mm.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info