Mijn beleving van de maand juni

MIJN BELEVING VAN DE MAAND JUNI
Door Gerard Schagen

1 juni; Onze kleindochter gaat trouwen op een unieke locatie; De Ruïne van Brederode bij Santpoort. 1 juni was bewust gekozen, want dan is de gemiddelde temperatuur 21 graden.
Helaas, het was maar 15 en de zon bleef ook nog weg. Toch werd het een onvergetelijke dag vanwege de heaters, de ongedwongen sfeer en het bruidspaar als stralend middelpunt.

Het zaadje was al lang gelegd maar kwam nu toch tot bloei in de “Bloeikas” waar St Jozef en Zandhope de handen ineen slaan en samen verder gaan. Een heel goed besluit dat ten goede zal komen aan ons dorp.

In een internationaal maandblad wordt alle maanden een vraag gesteld, waarop antwoorden komen uit de hele wereld.
Deze maand was het: “De uitvinding waar de hele wereld op zit wachten, is……. Waarop een Belg antwoordde: “Een pil tegen honger naar macht” Ik dacht gelijk; Als dat zou kunnen? Wat zou de wereld er dan mooi uitzien, met welvaart voor iedereen…..

Daar waar de buren van Oudesluis, na een donderspeech van de trainer, de 4e klas binnen stapten, beleefde Geel-Zwart één van de donkerste jaren uit haar geschiedenis door voor de tweede keer op rij te degraderen en in de kelder van het voetbal te belanden.

Het leefde ook niet in het dorp. Geen tam tam over het belang van deze wedstrijd.

Op de website stond alleen de aankondiging, Duinrand S – Geel-Zwart 14.00 uur, maar niet dat deze in Warmenhuizen werd gespeeld.

Rest alleen nog om dit seizoen snel te vergeten en zich voor te bereiden op een bruisend nieuw seizoen, zodat ook het enthousiasme buiten de lijnen voeding kan krijgen.

Begeleid door 4 zonnige Engelbewaarders ( ze bestaan echt) gingen 17 mannen in de categorie “jeugd van vroeger”  op stap, met bestemming museum Wil Hartogh. Het was weer tijd voor het mannen-uitje van de Zonnebloem.
De motorcoureur (De Witte Reus) vertelde zelf met enige trots en de nodige humor over het ontstaan en de groei van de grasdrogerij en aanverwante producten, zijn jeugd en zijn glorieuze carrière op de race-motor en hoe deze met elkaar verweven waren.
Onder het genot van een borrel en een hapje werd in “Het Wagenwiel” nog nagepraat over dit bijzondere uitje. Zonnebloem bedankt!!!

De Nederlandse politiek had weer iets nieuws bedacht. De beoogde nieuwe ministers werden ondervraagd door de oppositie. De meest onzinnige en soms gemene vagen kwamen voorbij.
Gelukkig waren er ook partijen die aan deze poppenkast niet wilden meedoen.

 

Het volgende uitje dient zich aan. We gaan 6 dagen op pad met Ouderenverenging Zijpe naar Lunteren, midden op de Veluwe. 38 vrouwen en 4 mannen, dat lukte best allemaal.
Diverse uitstapjes werden gemaakt met als hoogtepunten , het Veluws Streekmuseum in Epe, met uitstekende en humoristische gidsen en heerlijke krentenwegge en ook het Luister en Kijkmuseum in Bennekom, waar je de geschiedenis van muzikale haarkam tot draaiorgel in beeld en geluid kon volgen.
Ook de avonden waren vol.
Doordat het een gezellige groep was vloog de tijd en moest je al weer naar huis.

 

Dit is geen zelfverheerlijking, maar een daverende verrassing die bij thuiskomst op mij af kwam.
Bonusdochter Karin (niet van echt te onderscheiden) heeft al mijn belevingen vanaf januari 2020 gebundeld en er een fraai boekwerk van gemaakt.
Geweldig om alles weer eens terug te lezen. Dat verdiend dan ook een prominente plaats in deze beleving van juni, waar ook toevallig Vaderdag in valt.
Ook waren er extra exemplaren om uit te delen aan de familie.

Na emotie tijd voor wat humor; Ik schoot echt in de lach toen ik de strip “De rechter” las: “Beertje!!” roept zijn vrouw; “Getver!! Kom  snel!!”. “Wat is er?”. “Naaktslakken in onze achtertuin!! Kun jij ze vangen?”  “Ja ik doe mijn best”.
“En, heb je ze?” “Ik heb er 3 gevangen, 2 zijn ontkomen….”

De witte kat Siem van Jitze en Jennifer Dekker is overleden.
Een aderlating voor de straat. Siem maakte door zijn karakter veel vrienden.
Hij kwam ook meermalen voor in mijn beleving. Veel als stroper, als hij het gemunt had op onze meesjes. Maar vooral ook door zijn vriendelijkheid. Waar andere katten hard wegliepen bleef hij gewoon zitten en kon je zelfs een praatje met hem maken.
Spectaculair was het om te zien hoe hij met zijn slanke, gespierde, lichaam langs de waterkant sloop, belust op prooi. Het was een bijzonder beest en dat was het..

Ook de neerslag in juni was weer boven het gemiddelde. 115 mm in 11 dagen tegen 87 mm in 9 dagen.

Op naar juli. Er op of er onder voor het Nederlands voetbal tegen Roemenië. Duimen maar…

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info