Mijn Beleving van de maand juni

MIJN BELEVING VAN DE MAAND JUNI
Door Gerard Schagen

De maand juni begint feestelijk, de terrassen mogen weer open.
Hoewel het weer beter kan wordt er ook bij De Jonge Prins dankbaar gebruik van gemaakt.
De dag eindigt chaotisch op de Dam. 5000 mensen protesteren terecht tegen racistisch geweld of intimidatie. Wel allemaal met een mondkapje, maar 1,5 m is onmogelijk.
Wat een verschil met 4 mei…..
Er wordt niet ingegrepen, bang voor escalatie, terecht??? Wat zijn over 2 weken de gevolgen?
(inmiddels is gebleken dat deze gevolgen 100 % meevallen, dankzij de mondkapjes??)
In Den Haag ging het subliem. Opvallend was dat een demonstratie met 1,5 m veel meer indruk maakt dan zo’n kluit mensen.
Vervolgens Rotterdam. Hier wordt wel ingegrepen, het leek vreedzaam te gaan, maar de beroepsraddraaiers verziekten het, waardoor de ME moest ingrijpen.
Toch jammer voor de vele goedwillenden…

Een bijzonder verhaal van Hans Visser. Op bijzondere wijze levert hij in deze bijzondere tijd als mentor op het Clusiuscollege per fiets de diploma’s af bij zijn leerlingen. Dat is wel 100 km fietsen.
Bijzonder is ook dat in 20 jaar altijd al zijn leerlingen zijn geslaagd.
Een bijzonder betrokken man deze Hans Visser.

De telefoon gaat, het is de oncoloog. “Alles goed meneer Schagen, u is een bijzonder mens” jubelt hij, en wij jubelen mee… 1 dag voor onze trouwdag is dit bericht wel uiterst welkom.

De demonstraties tegen rassenhaat gaan maar door. Voetbalhooligans willen in Zwolle de boel te verstoren, maar worden tijdig gestopt,
Op de radio hoor ik een man wijze woorden spreken: “Wat een gezeur over zwarte, witte, Turken, Marokkanen enz. we zijn toch allemaal mensen?”
Dan denk ik aan Opa de Wit die zich in zijn dagboek ook meermalen afvraagt “Waarom zoveel haat. Joden zijn ook mensen en Duitsers ook. Hoe kunnen ‘mensen’ elkaar dit verschrikkelijks aandoen”.

De junimaand verloopt bepaald niet rustig. De Zandstee komt landelijk in het nieuws nadat Wim van Duin (89) het quarantaine keurslijf had afgegooid en er ’s morgens om 6.30 uur op de fiets vandoor was gegaan. Gewoon omdat hij het miste en gebrek had aan frisse lucht.
Veel verontwaardiging ontstaat als hij 2 weken in quarantaine wordt geplaatst. Ook het personeel was hier niet zo blij mee.
Door familie wordt de media gezocht en anderen sluiten zich hier bij aan. Kranten, radio en TV smullen er van en Wim van Duin vaart er wel bij. Honderden kaarten krijgt hij, uit het hele land.
Voor de één is het lachen, maar er zijn ook slachtoffers….
Het Zandstee-personeel lijkt de dupe te worden. Hoewel ze er zelf niets over kwijt willen spreekt hun houding boekdelen. Er broeit iets.
Duivelse instellingen als facebook, twitter enz. zijn makkelijke manieren om met bagger naar de Zandtemer helden van de zorg te gooien.
Dit doet je wel wat, omdat je weet dat deze helden op hun tenen lopen, overuren maken, er eigen tijd in steken, om nog wat gezelligheid te creëren. Eén personeelslid verwoord het voor iedereen: “Het is zo schrijnend allemaal, geen privacy, geen contact, we doen ons best maar wij hebben de regels niet gemaakt….”

 

Het heeft geregend, de tuin juicht, er wippen heel veel kleine kikkertjes over het natte straatje, je moet goed uitkijken waar je je grote voeten neerzet..

Een paar dagen later komt een vrijwilligster van de Zonnebloem aan de deur: “Een opkikkertje voor u in deze moeilijke tijd”.

En wat denk je…..

Een zakje chocolade kikkertjes. Ze hebben dezelfde kleur en zijn even groot als die op het natte straatje. Alleen, ze springen niet en zijn heel erg lekker.

Ik kwam ook nog een foto van vader en moeder tegen, nou die lieten er geen gras over groeien…

 

75 jaar handbalvereniging Geel-Zwart. Het wordt eentonig. Volgend jaar dus 75 + 1.

Juni de maand van demonstraties. Nu ook tegen de corona-maatregelen. Zonder mondkapjes, hand in hand, er worden zelfs knuffelrondes gehouden.
Wat doet iemand die hier besmet is geraakt??? Klopt hij met hangende pootjes aan bij de zorg?, waar hij niet eens applaus voor over heeft, of houdt hij/zij het stil uit schaamte waardoor nog meer mensen besmet kunnen raken..
Ook hooligans, ofwel beroeps relschoppers laten zich gelden en laten een spoor van nutteloze vernielingen na. Als de ME ingrijpt vindt men dit weer te rigoureus…
“Blijf dan uit de buurt”, zou ik zeggen.

Alles wordt via sociale media geregeld, oproep tot protest, oproep tot rel schoppen en daarna lekker schelden en nep filmpjes verspreiden om de politie in een kwaad daglicht te plaatsen.
Hadden we de oude draaischijftelefoon nog maar. Toen was het heel wat rustiger…

 

Visite achter onze huizen, er loopt een schildpad rustig te kuieren, af en toe werkt hij ook nog wat naar binnen
Via de buurt-app wordt gezocht naar de eigenaar.
Ja, dan is zo’n app toch weer handig. Het is maar welk doel je wilt dienen…

 

Mark Rutte komt vlak voor de zomervakantie met ingrijpende versoepelingen maar de 1,5 m blijft heilig, met enkele uitzonderingen. Er mag gevoetbald worden met publiek, maar juichen en zingen is verboden. Een toeter mag wel en hoera fluisteren in je elleboog ook. Verpleeg en verzorgingshuizen moeten zelf bepalen hoe ze gaan versoepelen. “Samen” gooit allereerst de deuren van De Zandstee open Hoeraaaaa.

De laatste oud papieractie van Geel-Zwart kent een grote opbrengst. Oud coördinator Bart Hoekman, zijn opvolger Erik Deutekom en Geel-Zwart-voorzitter Bas Veul zijn deze dag de stapelaars.
Inmiddels is ook de grijze bak schoon (?) gespoten en voorzien van een wel zeer haastig opgeplakte blauwe sticker. Voor rest- afval dus nu de deur uit en pasje niet vergeten.

 

Zitten samen te kijken naar “Hollandse Zaken”. Zijn geschokt door verhalen van verpleegkundigen die het heetst van de Coronastrijd hebben meegemaakt. Hoe soms 1 persoon voor 10 patiënten moest zorgen. Hoe binnen 10 minuten 3 personen overleden, maar ook collega’s die overleden…
En toch maar doorgaan, het lijkt oorlogstijd…
Men is gematigd blij met de bonus van € 1000,–. Het was niet spontaan er was voor gelobbyd en nu worden er ook nog groepen buitengesloten. “Eerst zien en dan geloven” zeggen enkelen, denkend aan de beloftes aan de Groningers of de slachtoffers van de belastingdienst.
Ook is men teleurgesteld dat de regeringspartijen tegen een structurele loonsverhoging stemmen.
Een ook aanwezige econoom vertelt met een rood hoofd dat dit maatschappelijk onverantwoord zou zijn. Hij was er tenminste nog. De ook uitgenodigde zorgverzekeringen lieten het afweten.
Men vroeg zich af hoe Rutte en De Jonge kunnen beloven het aantal IC’s drastisch te verhogen.
Waar halen ze het gespecialiseerde personeel vandaan nu er al tal van verpleegkundigen gaan stoppen of korter willen werken vanwege de grote druk. Verkiezingstaal???
Vooral de marktwerking werd gehekeld. Ziekenhuizen moeten productie maken, worden tegen elkaar uitgespeeld enz. De zorgverzekeringen komen straks weer met geldverslindende campagnes (367 miljoen euro) om zieltjes te winnen. De gezondheidszorg is hiervan de dupe.
Ho, ho, Gerard Schagen je begint te galopperen, een beetje rustiger aan nu.
Ja sorry, het doet me wat, ik heb te vaak een ziekenhuis van binnen gezien en me er altijd veilig gevoeld en dat moet zo blijven. Dit is tenslotte “mijn beleving”.

Het is de laatste dag van juni, ik krijg ineens een vieze smaak in mijn mond. Radio en krant melden dat voor de fooi voor het zorgpersoneel maar een bepaald bedrag beschikbaar is. De verantwoordelijke bewindslieden bepalen dat de werkgevers maar moeten bepalen wie wel en niet in aanmerking komen voor die fooi. Ze kunnen deze mensen voordragen waarna wordt getoetst (door de belastingdienst?) of ze er echt wel recht op hebben. Wie verzint zoiets????
Kent u ook de parabel van de arbeiders in de wijngaard. Er werd niet gekeken naar aantal uren, iedereen kreeg hetzelfde uitbetaald, dit was even de bijbel, vooral voor onze volksvertegenwoordigers met een Christelijke achtergrond.
Maar hoe nu verder, diverse werkgevers weigeren aan dit onzinnige plan mee te werken, het zou zomaar tweespalt kunnen zaaien tussen personeel dat zich juist zo’n hechte eenheid heef getoond.
Wordt het een weg van de lange adem? Wordt het een tweede Groningen, waar ook zo veel is beloofd en al jaren niets gebeurt.

De maand juni bracht 68 mm regen in 9 dagen, dat is geheel volgens het gemiddelde, hoewel per regio de verschillen groot waren.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info