Mijn beleving van de maand maart

MIJN BELEVING VAN DE MAAND MAART
Door Gerard Schagen

Terwijl je gedachten gaan naar Oekraïne, de bloedige strijd, bombardementen, vluchtelingen
(waar, hoe, en wanneer eindigt dit????) terwijl het daar bitter koud is, begint maart hier met volop zon. Dan loop ik mijn rondje, geniet van kleurige krokussen, zie ook de narcissen van Cees geel kleuren, loop achter de Julianastraat langs en zie dat diverse nieuwe bewoners al een terrasje aan het water hebben gemaakt, voorbereid op een mooie zomer.
Gekomen in de Mauritsstraat zie ik dat het deurtje van de boekenkast weer is vernieuwd door nijvere Mauritsiaanse handen.
Als de benen niet helemaal meer doen wat de baas wil strijk ik even neer op het bankje, lekker even spragen in het zonnetje.
Er zitten daar vaker mensen, mensen die roken en hun peuken achteloos op de grond gooien, terwijl de schooljeugd net het zwerfvuil heeft opgeruimd.
Roken is je eigen verantwoording maar gooi de peuken in een afvalbak…..

Twee keer in de week ga ik naar De Spar. Ineens dacht ik, de Spar, onze Spar, dat is zo’n sparrenboompje. Nee, dat is alleen maar een leuk logo. De Spar betekent “Door Eendrachtige Samenwerking Profiteren Allen Regelmatig” De naam is in 1932 bedacht door Adriaan van Well bij een samenwerkingsverband van een aantal kruideniers.
Met 13.000 winkels in 50 landen is Spar één van de grootste winkelketens ter wereld. En 1 daarvan staat gezellig in ’t Zand.

Ik wil weer naar de handbal. Geel-Zwart was de eerste die zich op ’t Zand info profileerde met een eigen pagina. Dus naar tzand.info…. Op de agenda staat niets, door naar de Geel-Zwartpagina. Het laatste nieuws is van 7 februari, wel confronterend.. Geen programma. Naar informatie… Daar staat dat het wedstrijdschema wekelijks in De Sportvriend staat. Je wordt ook doorverwezen naar de website…. Daar is het laatste nieuws van 18 december. “We gaan in lockdown”. Vervolgens kan je naar Facebook…. “Bingo “, denk je dan. Er staat een mooi verslag van de laatst gespeelde wedstrijd. Helaas, weer geen programma. Voor meer informatie wordt je wel verwezen naar tzand.info, maar daar kom ik net vandaan. Een laatste mogelijkheid is Instagram. Ik moet me eerst registreren anders kom ik er niet in. Mooi niet, daar hou ik niet van. Wel jammer, dit jaar dus geen handbal.

Na mijn zoektocht komt er een bericht binnen van ’t Zand info. Het aantal bezoekers neemt nog steeds toe. Ze willen de verenigingen stimuleren om meer met deze Dorpssite te doen. Het is toch de vervanger van De Sportvriend……???
Uiteraard juich ik dit van harte toe. Het is toch heel makkelijk, vooral ook voor onze nieuwe dorpsgenoten, dat je alles op één plek kan vinden.
Ik heb het nu over de handbal, maar ook de meeste andere verenigingen weten onze Dorpssite niet te vinden.

Het Nederlands elftal oefende. De betweters deden lacherig en schamper over het nieuwe systeem van Van Gaal. Ze hadden niet eens door dat de 1 in het systeem staat voor de keeper. Ja de keeper doet bij Van Gaal ook mee. Dat noemt zich analisten…

Ik heb genoten van beide wedstrijden. Oranje wist het publiek weer op de banken te krijgen.
Niet alleen bij voetbal kleurt de tribune Oranje. Bij alle sporten, zelfs bij Max, is deze kleur opvallend aanwezig.
Dat was niet altijd zo. De eerste keer dat het Nederlands elftal speelde (op 30 april 1905) gebeurde dat in een wit shirt met rood-wit-blauwe baan.
2 jaar later werd er tegen de Rode Duivels (België) voor het eerst in Oranje gespeeld.
Het maakte nog niet veel indruk, maar omdat met 3-1 werd gewonnen werd Oranje geaccepteerd en is het dat nog steeds.

De laatste dag van maart gaf de meeste neerslag en bracht het totaal op 37 mm in 5 dagen.
Hoewel er in 2020 en 2021 resp. 33 en 36 mm viel is dit toch onder het gemiddelde van 58 mm.

Begon ik deze beleving met zon en bloeiende krokussen, het einde van maart zag er heel anders uit.
Maart roerde zijn staart en nu worden we overgeleverd aan de grillen van april.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info