Mijn beleving van de maand mei

MIJN BELEVING VAN DE MAAND MEI
Door Gerard Schagen

Mei start fantastisch. Kom ik buiten zie ik achter het huis die kleurige bollenvelden, meesjes vliegen af en aan om hun huisje in te richten. Toch een minpuntje, een kat ziet in de meesjes een prooi en loert vanaf het muurtje… Dus maar weer koffieprut gestrooid… Poesebeest niet meer gezien..

Eindelijk weer een wielerronde, mooi weer, spannende wedstrijden, behoorlijk wat publiek, heel gezellig… Toch haal ik mijn stokpaardje weer van stal. Op tzand.info wel een vermelding in de agenda, maar een voorbeschouwing was ook wel nuttig geweest.

Het mooiste nieuws stond wel op de Zandtemer site. De verbouwing van de sporthal gaat door!!! Weliswaar met ruim een half jaar vertraging en hogere kosten. Maar opluchting overheerst..

Leuk die foto’s van nieuw leven in het hertenkamp. Wat jammer dat er dan jongeren zijn die de boel willens en wetens vernielen. Zien zij niet het mooie in dit door vrijwilligers gerunde park? Krijgen ze niet een naar gevoel als ze lezen of horen dat een lammetje is overleden vanwege de stress van de moeder door het vandalisme? Durft niet iemand van de groep de verantwoording te nemen en te roepen “Zo is het genoeg, we gingen te ver, we gaan een weekje mee lopen in het hertenkamp”. Misschien kunnen ouders hun pubers aansporen om dit eens te doen.

3 zonnige dames en 16 wat oudere heren…. Eindelijk weer het mannenuitje van de Zonnebloem. We gaan naar de taugé-kwekerij van Dekker in Noord Scharwoude. Met passie en trots vertelt hij hoe het bedrijf is ontstaan en uitgebouwd.

Indrukwekkend om te zien hoe alle kweekfases verlopen en het eindproduct uiteindelijk in de kratten terecht komt. Dit versproduct moet weer zo snel mogelijkworden getransporteerd naar Chinese restaurants, supermarkten enz. in heel Noord Holland. Het belangrijkste in het hele proces is de hygiëne. Een klein vuiltje kan een hele partij bederven. De auto weer in en op naar de Korte Belkmerweg waar een vierde zonnige dame de koffie met appeltaart al klaar had staan. Een hoogtepunt was ook de rondleiding binnen en buiten Groenland door Henk van Lierop. Hij blijkt een ras verzamelaar en boeiend verteller.
Na nog even gezellig borrelen werden we weer netjes thuis gebracht.
Het was De Zonnebloem op z’n best. Bedankt!!!

Wat is er toch mis met met onze overheid? Het toeslagenschandaal kent maar geen einde.
Verdrietig om te zien hoe moeders vechten om hun uit huis geplaatste kinderen terug te krijgen. Velen weten niet eens waar hun kinderen gebleven zijn, laat staan dat er contact is. “Beter voor het kind”, zegt éénvan onze landbestuurders. Wat vertelt men later aan de kinderen, dat hun moeder/vader crimineel was?? “Het heeft onze aandacht en prioriteit. Maar eerst gaan we een commissie samenstellen die grondig onderzoek doet. Hoeveelste commissie is dit? Hoeveel geld gaat dit weer kosten? Wat schieten ouders en kinderen hier mee op?
Als ik dit schrijf krijg ik bijna tranen in mijn ogen, ik zie het voor me….

Deze regering is dezelfde als voor de verkiezingen. Ook de Groningers worden weer met een kluitje in het riet gestuurd en aan de regeltjescultuur is ook nog niets veranderd.

Laten we even wat vrolijkers doen. We waren met de familie een paar dagen gezellig in Markelo. Tijdens een fietstocht kwamen we in Diepenheim bij kasteel Warmelo.Wat een fantastisch mooie tuinen en ook de vele zandsculpturen waren indrukwekkend met uitbeeldingen van Nederlandse tradities.

Drie dagen lekker geen krant gelezen en TV gekeken. Kom je thuis, ga je je gelijk weer ergeren aan een paginagroot artikel in het NHD waar de zoveelste voetbal-betweter, ene Sjaak Euser, het bestuur, trainer en spelers van AZ heel diep de grond in boort.

Alleen de kop al: “AZ het lachertje van de eredivisie”. Het was inderdaad niet best wat AZ vooral verdedigend liet zien. Pech en angst waren de oorzaak. Vooral de keeper moest het ontgelden bij Euser. “Degene die hem heeft gescout dient op de kaasmarkt ten overstaan van duizenden mensen standrechtelijk ter verantwoording te worden geroepen”. En trainer Pascal Jansen is iemand die alleen maar oppervlakkig kletst.

Stop nu maar met lezen, er staat geen enkel opbouwend woord in. Het zal voor Euser wel een teleurstelling zijn geweest zoals AZ de tweede wedstrijd met 2-0 van Heerenveen won, waar doelman Vindahl een aantal uitstekende reddingen verrichte. En wat dacht hij bij de 6-1 tegen Vitesse. Juist, Vitesse is een cluppie van niks. Wat is het toch makkelijk oordelen. Je hoeft niet eens verstand va het spelletje te hebben..

Even een voorbeeld van zelfkennis van iemand: “Ik weet dat ik gewicht moet verliezen, maar ik kan alleen niet zo goed tegen mijn verlies”.


De meimaand loopt ten einde, de meesjes zijn uitgevlogen, jongen worden door moeder nog wat geholpen voordat ze het helemaal zelf gaan doen. En Amalia gaat studeren in Amsterdam.

Je kan het niet missen, radio TV, kranten, stonden er bol van, iedereen heeft er een mening over. Kom op… laat dat meisje nu eens met rust…

In mei viel in mijn achtertuin 45 mm regen in 6 dagen, dat is precies ook het gemiddelde.