Mijn Beleving van de maand november

MIJN BELEVING VAN DE MAAND NOVEMBER
Door Gerard Schagen

Je kunt er niet om heen; maar november is nog maar 3 dagen oud of we hebben weer een optreden van het duo Rutte de Jonge. Ik ga er niet dieper op in, maar de maatregelen worden eindelijk aangescherpt.
Deze keer heb ik me geconcentreerd op vragen van journalisten na de speeches.
Was dat werkelijk waar?? Jawel, slechts 1 van de vele vragen was nog niet behandeld door Rutte en de Jonge. Bij de anderen was het antwoord al bekend, als ze maar goed geluisterd hadden….
“Ben ik nou zo dom of zijn jullie zo slim” zou van Gaal gezegd hebben.
Het genoemde duo vertelde braaf hun verhaaltje nog een keer.

De politiemensen krijgen van Grapperhaus €300,–, de Boa’s staan met lege handen, is dat een grapje?? Ik snap er geen reet meer van..

11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag, dat de koeien naar de slager moeten, moeder een dikzak is en vader een duntje, geef me een half centje dan ben je m’n beste ventje (dat is toch wel echt lang geleden).
Dit jaar geen lichtjes langs de deuren, geen mooie nieuwe liederen, het bleef akelig stil…
Zakenclub en Dorpsraad sprongen er in toen de scholen hun eigen Sintmaartenfeest organiseerden. Royaal werd er getrakteerd en luid gezongen.
Laten we hopen dat volgend jaar de lichtjes weer stralen. Ze zijn welkom die leuke kinderstemmetjes en glunderende gezichten als de tassen gevuld worden.

Ik las een interessant artikel over de avocado, de vrucht die veel in de keuken gebruikt wordt en gezond is voor lichaam en geest.
Tot de komst van de mens, zo’n 130.000 jaar geleden leefden in Midden Amerika heel grote dieren, men noemde dat megafauna. Deze dieren aten de in het wild groeiende avocado’s met pit en al op.
Via de ontlasting werden de pitten wijd verspreid en groeiden overal planten.
Toen de mens kwam stierven alle kolossale diersoorten uit, hoofdzakelijk door de jacht. De mensen ontdekten de vrucht, aten hem op en gooiden ook de pit weer achteloos weg.
Toen de landbouw de vrucht ontdekte ging het snel. Hij wordt overal verbouwd in diverse soorten.
Zo begon het met de uitwerpselen van o.a. de Reuze luiaard tot een delicatesse op je bord.
Eet smakelijk

 

Even een tussendoortje: Op een school waren in het klaslokaal 2 haakjes aan de muur bevestigt met een bordje er boven “Alleen voor docenten”. Een grappenmaker plakte er een briefje onder met de tekst: “Ook voor jassen” Een oase van humor in deze tijd van bedreigingen.

Het is weer zover… voor en tegensanders van zwarte Piet staan tegenover elkaar, het wordt steeds grimmiger. De voorstanders (of zijn het beroepsrelschoppers?) grijpen zelfs naar geweld, iets wat onze echte Zwarte Piet nooit zou doen…
En de jeugd?? Die snapt er helemaal niks van.
Ik ben inmiddels ook wel een beetje om. Om de goede vrede te bewaren mag Piet er best wat anders uit zien. Ik heb het nog niet gezegd of de TV meldt dat in Breda de Zwartepietenhaters nu demonstreren tegen grijze Pieten. Wat is daar nu weer mis mee???
Volgens mij is dit het begin van het einde van een oer-Hollands kinderfeest.
Piet gaat helemaal verdwijnen en vervolgens Sinterklaas ook. Blijft alleen nog die uit Amerika overgewaaide Coca cola Kerstman over, die alleen maar met zijn bel kan zwaaien en “ho ho” roepen.
Laat Kerstmis gewoon een gezellig feest blijven met veel lichtjes en versiering en stuur dat mannetje terug naar Amerika. Ik heb gezegd… en u mag best een andere mening hebben.

Ik ontkom er niet aan, toch een flardje Corona er in: Er lijkt een geschikt Covid 19 vaccin aan te komen.
Ik kan me voorstellen dat veel mensen de kat nog even uit de boom willen kijken. Dat is ook meestal het antwoord als ze gevraagd wordt waarom ze geen vaccinatie willen.
Er was één antwoord waar ik toch wel van schrok: “Het is toch niet zo erg om een keertje ziek te zijn”, zei een vrouw. Volgens mij is ze wereldvreemd en weet ze niet wat er om haar heen gebeurd.

Je kan het hier bijna ruiken, de beerput die open gaat over de gemeende belastingfraude.
Er wordt behoorlijk gekaatst tijden de hoorzittingen, de schuldigen beschuldigen elkaar.
Het blijkt ook weer dat dat de grote bazen niet luisteren naar dat nietige volkje op de werkvloer. Memo’s en adviezen werden zwart gelakt of in de prullenbal gegooid.
Spijt hebben ze allemaal, heel veel…. “droge” tranen vloeien er tijdens de zittingen, maar wat hebben de gedupeerden hier me te maken??? Die willen wel eens geld zien. Was dat ze vorig jaar ook al niet beloofd vóór Kerstmis. Nu wordt ze een worst van € 750,00 voorgehouden, wederom als Kerstfooitje. Hoewel; onze hoogste baas haastte zich te zeggen dat hij het niet echt kon beloven. Zo lust ik er nog wel een paar.
Je zou het bijna vergeten, maar de kwestie Groningen speelt ook nog steeds. Een van de gedupeerden kreeg een voorstel, als hij vragen had moest hij een nummer bellen. Hij belde en tot zijn stomme verbazing wist de man aan de andere kant helemaal van niets….

Gaan we in de toekomst ook aan het gras?? Een bedrijf in Limburg is er vrijwel zeker van..
Gras is eiwitrijk en zou als vleesvervanger beter en goedkoper zijn dan soja uit Latijns Amerika.
Uiteraard gaan we niet zomaar een handje gras eten. Het gras wordt gekneusd en geperst, er blijven sap en vezels over, in beiden zitten veel eiwitten. Zowel vezels als sap kunnen verwerkt worden in diverse voedingsproducten. We wachten af, we hoeven in ieder geval niet te herkauwen, zoals de koeien, hoewel, na het eten een uurtje op de bank liggen herkauwen klinkt ook niet verkeerd.

In november viel in mijn achtertuin 51 mm regen in 11 dagen, dat is ver onder het gemiddelde van 119 mm.

Dan maken we nu de stap naar december, de feestmaand. Ik ben bang dat het winkelend publiek bepaalde versoepelingen in de weg zal staan. Maar we gaan vol goede moed toch licht laten stralen in de donkere dagen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info