Mijn beleving van de maand oktober

MIJN BELEVING VAN DE MAAND OKTOBER
Door Gerard Schagen

Oktober is Gerardusmaand. Jawel, mijn ouders hebben Gerardus Majella benoemd tot mijn patroonheilige en ik moet zeggen, tot nu toe heeft hij mij goed beschermd. In Wittem trekt Sint Gerardus jaarlijks duizenden mensen naar het pelgrimsoord Klooster Wittem.

De weerspreuken van oktober kunnen weer alle kanten op b.v.:
“Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt dan snel en koud”. Of:
“Is oktober nat en koel wordt de winter zacht en zwoel”.

Eindelijk is het zo ver; in 2019 kochten we op de veiling een rondleiding in het juttersmuseum van de strandvonder van Camperduin, vanwege Corona werd het steeds uitgesteld.Met z’n vieren er op af, wat stond ons te wachten???
Een hartelijke ontvangst, of we elkaar al jaren kenden. Bakkie koffie, koek en hele dikke fotoboeken en dan komen de verhalen los…
Op naar de zolder, daar is het museum. Jeetje, wat een troep hangt, ligt en staat er, maar alles heeft een eigen verhaal…
Zoals de Canadese hoed, die het Noordzeewater puntgaaf overleefde, Waarschijnlijk overboord gewaaid van een Cruiseschip. De diverse boeien, flessenpost, enz. enz.

Weer naar beneden, waar nog een Juttertje wacht. Gezelligheid kent geen tijd, maar met de wetenschap dat we nog lang niet alles gezien hebben gaan we toch weer huiswaarts. Het was een kostbaar koopje, maar we hadden het niet willen missen.

In november is er weer een veiling met vrijwel zeker weer bijzondere koopjes.
Ik zou zeggen: “Sla uw slag”.

Kom bij de Spar, staat er een stalletje met grillworst, actie voor de tennisjeugd. Ik heb eigenlijk liever metworst, maar doe maar, mooie traditie een week voor de kermis. Ik had ze al gemist aan de deur, maar nu kon ik pinnen. Of dit meer opgebracht heeft? Ik betwijfel het. Het was ook helemaal niet bekend…

Beste tennismensen, we hebben toch ’t Zand info, gebruik het dan ook. Je kan je nieuws er kwijt en er is zelfs een agenda. Het had zeker een aantal worsten gescheeld.

Toch weer een bijzondere kermis. Het was een goede greep om een tent op te zetten, het werd zo een Kermisfestival.
Eindelijk ook weer een draverij, veel gedoe met QR-code maar er werd enthousiast gedraafd op de éénmalige locatie Kon Willem II weg. Men kreeg er geen genoeg van en ging door tot donker. De straatkermis was door het stralende weer één en al gezelligheid.

Een week later lees je dan dat Geel-Zwart niet kan voetballen vanwege veel coronagevallen. Wat een kater…

Ik ga me schamen, dat ik Nederlander ben, wat een chaos. Ineens komt het naar buiten; dat vanwege de toeslagaffaire zoveel kinderen uit huis geplaatst zijn. Gezinnen werden uit elkaar gerukt, sommige kinderen mochten, tot zelfs nu toe, hun ouders niet meer zien. Kunt u het zich voorstellen in ons landje? Deze kinderen houden trauma’s over en zullen in de toekomst smartengeld van de staat eisen.

Dan hebben we nog het vluchtelingenprobleem. Nog niet zo lang geleden werden, net als ziekenhuizen, Asielzoekerscentra gesloten en zelfs afgebroken terwijl werd gewaarschuwd het niet te doen.

Inmiddels zit Ter Apel met de gebakken peren. Toevallig ligt dat in Groningen waar nog steeds het herstel, van inmiddels bouwvallen, maar niet op gang komt. Een slimmerik in Den Haag kwam op het idee om te gaan loten wie wordt geholpen. De absurditeit ten top….

En in Den Haag? “Ja het is allemaal heel erg, we leven mee, het heeft onze aandacht, we gaan er iets aan doen.” Wanneer???

Sorry van dit negatieve stuk, het lucht wel op..

Ben weer in de Spar; zijn ze aan het was ophangen in de winkel. “Nee” wordt mij vertelt. “Maandag start een actie met sportplaatjes van de leden van voet en handbal Geel-Zwart.

Dat wordt dus een run op de Spar en uiteraard ruilen met elkaar. Weer leven in de brouwerij.

Ook op ’t Zand info krijgt deze actie aandacht.
Toch zou ik tegen beide Geel-Zwarten willen zeggen, wat ik al eerder tegen de tennis zei: “Maak wat vaker gebruik van dit platform.” Denk daarbij aan de nieuwe Zandtemers in de nieuwbouwwijk, zij zoeken hier wat er in ’t Zand te doen is. Ze zien dan een paar columns, gemeentenieuws, wat biljartuitslagen en een vrijwel lege agenda.

Als ze rubrieken aanklikken worden ze wel iets wijzer. Zet je belangrijke nieuws kort op ’t Zand info en verwijs naar de website. Dan ben je er nog niet… Bij de handbal moet je zelfs naar facebook en daar ben ik, net als vele anderen, allergisch voor.
Ik hoor het vaker om me heen: “Wat missen we toch De Sportvriend.”
Maar het is toch en kleine moeite om je belangrijkste wedstrijden in de agenda te plaatsen, die nu alleen vermeldt welke bak er aan de weg moet.

Het is al even geleden dat alle verenigingen bij elkaar waren in de kantine van Geel-Zwart met als thema: “Wat is er na de Sportvriend?” Enthousiast werd gereageerd op de plannen van ’t Zand info. Nu laten bijna alle verenigingen het afweten…

 

In de maand oktober viel 159 mm regen in 16 dagen, dat is boven het gemiddelde van 126mm. 2017 en 18 waren vrij droog, 2019,20 en 21 behoorlijk nat.

Ook nog even een wijsheid: “Het laatste weer van oktober reikt november de hand.”

November dient zich aan; op naar de veiling zaterdag 6 november 19.00 uur.

Heeft u zin in een avondje tokken (uitgebreid keezen) let dan op koopje nr. 61.

Nog een vraagje: Ik ga na december stoppen met rijden voor Tafeltje Dekje, het zou mooi zijn als ik via deze column een opvolger/ster vind.
Mijn vrouw Hilke is coördinatrice en ontvangt u met open armen. 0224-591487. Het is heel dankbaar werk en kost weinig tijd.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info