Mijn beleving van de maand oktober

MIJN BELEVING VAN DE MAAND OKTOBER
Door Gerard Schagen

Jubelsfeer in huize Schagen bij de start van oktober. Hilke won de laatste wedstrijd in de jeu de boules-competitie en werd ook nog eens 3e in de eindrangschikking.
Ik zelf won, na het verdriet van een 0-13 nederlaag in de allerlaatste partij, twee prijzen in de Bingo op 1 kaart.
Deze bingo werd aan elkaar gepraat door Willem Jeninga (ook de kampioen) met allerlei feiten en feitjes over ’t Zand waarin alle bingogetallen voor kwamen, heel knap….
Met een drankje, hapje en broodje hamburger werd het een gezellige afsluiting van het seizoen en gaan we in winterslaap.

Terwijl in Den Haag tijdens de parlementaire enquête allerlei welles-nietes-spelletjes worden gespeeld, er in al die jaren slechts 6000 van de 21000 schadegevallen zijn afgehandeld, duizenden gedupeerden nog steeds van het kastje naar de muur worden gestuurd, begon de grond in Groningen weer in alle hevigheid te trillen en te schudden. En zoals altijd leeft men in Den Haag intens mee en krijgt het alle aandacht.

 

De kermis beleeft hoogtijdagen, vooral door een zonnige zondag. De attracties deden goede zaken en die goede oude zweef was weer geliefd bij jong en oud, af en toe die zwieper geeft de grootste lol.
Sportief probeerden de voetballers van Geel-Zwart in de tweede helft een overwinning te forceren, maar alleen het nog ongeslagen VVS profiteerde, 0-3.
De handbaldames verloren met 15-24 van Westfriezen.

Maandag: Tijd voor de draverij. Het druilerige weer klaarde op en het publiek stroomde toe, er werd gegokt en fel gestreden om de prijzen.
Ook de Schager Courant was aanwezig (????). Men constateerde in 8 regels dat er 24 paarden waren, veel publiek en dat het feest los ging in De Jonge Prins. Dat was het dan…. Terwijl er in ’t Zand toch gestreden wordt om de Nederlandse titel in diverse categorieën.
Gelukkig hebben wij tzand.info waar na een uitgebreide voorbeschouwing reeds de volgende morgen een uitvoerig verslag met foto’s was te zien.

De Volharding bewees hiermee hoe belangrijk deze dorpssite is. Een voorbeeld voor andere verenigingen.

Deze kwam ik tegen en ik vond hem mooi:

Er zijn stiltes om van te genieten
Dat zijn stiltes die vinden we fijn
Er zijn stiltes waarin we herdenken
Dat zijn stiltes die stil horen te zijn
Er zijn stiltes die isoleren
Dat zijn stiltes van pijn
Toch blijft een stilte een stilte
Die maar op één manier kan zijn: Stil

Wat mooi om te lezen; een Syrische vluchtelinge, nog maar 5 jaar in Nederland, die zich inzet voor de Nederlandse taal. Die het zo jammer vindt dat we zoveel Engelse woorden gebruiken.
Ze wil graag les gaan geven, loopt al stage en heeft een baan als beleidsadviseur inburgering en taal in Amsterdam. Dit is eens een keer goed nieuws over vluchtelingen.

 

46 Jaar hertenkamp in ’t Zand, dat werd gevierd omdat 45 jaar dwars gezeten werd door corona. Diverse oproepen via tzand.info hadden succes, het publiek stroomde massaal toe.
Ook van boven werd gezorgd voor een mooie dag weer, dat kan ook niet anders met de kerk als buurman.
De vele vrijwilligers zorgden dat alles vlot verliep. Deze mensen zijn dan ook zeer belangrijk want er is veel werk te doen wat steeds weer terug komt. Ik merkte al heel snel dat de onderlinge sfeer uitstekend is, gezamenlijk worden er plannen gemaakt en uitgevoerd, maar gezelligheid is ook belangrijk. Uiteraard is er altijd plek voor nog meer vrijwilligers.

De dieren waren wel verbaasd over zoveel belangstelling. De herten hadden zich teruggetrokken en aanschouwden het, al herkauwend, van een afstand.

Het bewijs is geleverd dat de dorpelingen blij zijn met dit hertenkamp. Ik wil er aan toevoegen “We mogen er best trots op zijn” Hulde voor de vrijwilligers….

 

Eigenlijk is het leven nooit saai. Toch zijn er mensen die denken van wel, die moeten zich dan maar eens verplaatsen in het leven van een goudvis.

Terwijl de zorgverzekeraars het werk van fysiotherapeuten niet belangrijk lijken te vinden beginnen ze we weer met peperdure reclames om zieltjes te winnen. Miljoenen van ons premiegeld wordt zo over de balk gegooid.
Ze volgen daarmee de overheid die tonnen extra over heeft om de partijen te steunen hun zieltjes te winnen. Ze kunnen alleen maar winnen door daden…. en besteedt die tonnen aan armoedebestrijding.

In mijn achtertuin viel 55 mm regen in 11 dagen, dat is ver onder het gemiddelde van 126 mm. Er gingen dan ook 3 natte jaren aan vooraf 166, 222, en 159 mm.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info