Mijn beleving van de maand september

MIJN BELEVING VAN DE MAAND SEPTEMBER
Door Gerard Schagen

2 September: Eindelijk is het zo ver. Dynamic Tennis gaat weer van start, wat een heerlijk weerzien. Liefst 20 leden wisten de Multitreffer feilloos te vinden (sommige zijn nog op vakantie). Het wordt weer gezellig. “Het voelt als een warme deken”, zegt één der leden, die tijdens de stop ziek was en veel steun ondervond.

Er werd lekker ontspannen gespeeld, sommige gingen er gelijk fanatiek tegenaan en na afloop was er weer de traditionele koffie van Piet. Als voldane, gelukkige, voorzitter ging ik huiswaarts een keek al weer uit naar de volgende donderdag.

Als Zandtemer club kunnen er best nog wat Zandtemer leden bij. Het is goed voor lichaam en geest. Kom vrijblijvend langs, donderdags van 9.15 – 1045 uur.

 

 

We gingen een weekje weg, een bijzondere week op de Prins Willem-Alexander, een vakantie-hospitaalschip. Omdat vanwege Corona een tijdlang niet gevaren werd en de kosten wel doorliepen, werd een reis georganiseerd voor mensen vanaf 75 jaar die weinig of geen zorg nodig hebben.

Zo werden wij van verschillende kanten benaderd om een keer mee te gaan. We vonden het wel een uitdaging….. Toen we echter in Harlingen aan boord stapten was het wel even schrikken.

Een woud aan rollators en ook enkele rolstoelen. Waar zijn we aan begonnen??? Even doorbijten maar…

Daar was niet veel voor nodig. Een rollator zegt niets over de mens die er achter loopt en een rolstoel al evenmin. Al snel was de sfeer heel ontspannen en het genieten kon beginnen… Van Harlingen gingen we naar Terschelling, vervolgens Medemblik, Zaandam, Wijk bij Duurstede en tenslotte eindpunt Arnhem.

Prachtig om Nederland vanaf het water te zien. De Afsluitdijk passeren terwijl de auto’s nu op jou staan te wachten. ’s Middags kreeg je alle tijd om de wal op te gaan. Ook de avonden werden goed gevuld. Een zangeres, chanty-koor, spelletjesavond en bingo, waar ik notabene een krentenmik van bakker Slijkerman won, Die kom je ook overal tegen… En uiteindelijk een slotdiner zoals je zelden ziet.

En dan te bedenken dat deze kok mee is als vrijwilliger, zoals iedereen op dit schip, dat alleen kan varen dankzij een grote groep vrijwilligers. Schoonmaak, huishouding, verzorging, alles met een blij gezicht, wat oversloeg op de passagiers.

Ook hier Zandtemer inbreng. Arja Smit had de algehele leiding en Karin Burger in de verzorging/verpleging, wat af en toe best aanpoten was. Ook onze schoonzus Janna uit Callantsoog is al jaren van de partij. Van alle kanten was er veel respect voor deze mensen.

Dan ben je 83 en doe je veel indrukken op. Zoals de 2 vrouwtjes van 90 en 91 jaar, geweldig goed bij de pinken, die zeiden: “Als we thuis zijn gaan we gelijk weer boeken voor volgend jaar.”

Het is inderdaad een aanrader, vooral als je wat minder mobiel bent. Je rollator wordt aan de kant gezet, je gaat in een rolstoel zitten en je wordt door een vrijwilliger overal heen gereden. Informatie? www.vakantieschip.nl of tel. 06-30293074. (Arja Smit).

Ik vond het belangrijk om dit met u te delen. Het was een echte beleving…

 

Als ik op vakantie ben kijk ik geen televisie en lees geen krant. Ook op de boot heerste deze stemming, je hoorde niemand over het nieuws.

Dan kom je thuis, TV en krant, je zit ineens middenin de chaos. Ministers stappen op of worden weggestuurd en 3 kleine kleutertjes worden het bos in gestuurd, ze kregen een opdracht. Uiteindelijk kwamen ze vrolijk het bos weer uit. Lachend zeiden ze dat de opdracht te moeilijk was, ze willen eigenlijk volgende week wel weer het bos in…

Intussen gaat het leven door en kondigt die vreselijke QR-code zich aan. Ja die moet je op de één of andere manier tevoorschijn zien te halen. Jongeren hebben er al moeite mee maar voor ons ouderen is het vrijwel ondoenlijk. Als je vragen hebt wordt gezegd “Probeer het later nog eens”.

En waar doen we het voor?? We hebben toch een corona vaccinatie registratiebewijs? “Nee meneer, misschien heeft u er wel mee gefraudeerd.” Dit allemaal van anderen gehoord hebbend wacht ik het even af tot het wat rustiger is. En wat denk je in alle rust; was het een fluitje van een cent om een papieren QR code binnen te halen.

 

De ouderen weten het nog wel, 1 november 1963 het eerste praatprogramma op televisie met Willem O Duys. “Voor de vuist weg” en zo ging het ook. Het mocht 1 uur duren maar het werden 2 uur en 20 minuten en iedereen bleef kijken.

Willem hield het vol tot 1979 en bleef over zijn tijd heen gaan, tegenwoordig ondenkbaar. De presentator hoort in zijn/haar oortje dat hij moet afbreken, de tijd is om….Bij Willem was ook nog de legendarische vissenkom. Door de hete TV-lampen overleefden de goudvissen het soms niet… Was dat die goede oude tijd??

 

Intussen moddert de politiek verder, er  is een begroting en de 3 kleutertjes spelen verder.

En ja hoor, na ruim een half jaar is het spel ten einde. De afloop?? Heel simpel “We gaan gewoon verder zoals we 7 maanden zijn gestopt”. Ja er moet nog een programma geschreven worden, want dat oude  kan gewoon niet, het moet wel nieuw lijken.

Voor de onderkant van de samenleving ziet dit er niet zo goed uit om maar niet te spreken over de slachtoffers van de toeslagenaffaire, waarvan de meesten nog geen cent gezien hebben. Een commentator verzuchtte: “Welkom in de wereld van de politiek waar logica niet logisch is”.

 

’t Zand had een visclub  “De Snoekbaars”, die is niet meer. Er is echter nog een club GTIK is de naam, er werd nooit veel aandacht aan geschonken. Tot ze ineens in de Schager Courant volop in de schijnwerpers staan. Ik heb nooit nagedacht wat GTIK zou betekenen, grapje dacht ik maar het is wel bloedserieus. ”Geen Tuk Is Kut” dat snapt toch iedereen die wel eens aan de waterkant naar zijn/haar dobbertje heeft zitten turen.

Het is een vriendenclub die alleen op paling vist. Na en biertje zingen ze uit volle borst een aria uit hun eigen opera “De Palingvissers” zo zie ik het voor me.

Wat bijna niemand weet is dat ze ook dingen doen voor de Zandtemer samenleving en ze zijn begonnen met de verkoop van kermispaling voor het goede doel, maar helaas die is al uitverkocht…

 

September was tot de laatste 2 dagen extreem droog, toen kwam er nog 30 mm bij en stond de teller op 44 in 5 dagen. Echt extreem droog was het in 2006, 16 mm. In 2017 viel zelfs 222 mm, zo grillig is september. Het gemiddelde in mijn achtertuin staat op 116 mm.

 

Nu op naar oktober, de kermis lonkt, heeft u al spouwers???

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info