Mike en Cas over hun sport: Jiu Jitsu.

Mijn naam is Mike Mulder, ik ben 18 jaar oud en ik was samen met mijn broertje Cas gevraagd om een stukje te schrijven over onze sport: Jiu Jitsu.

Sommige mensen zullen al een beetje weten wat het is of zullen er wel eens van gehoord hebben. Maar vele zullen geen idee hebben wat Jiu Jitsu eigenlijk is. Dus laat ik daar mee beginnen. Jiu Jitsu (niet te verwarren met Braziliaans Jiu Jitsu) is een Japanse vechtkunst waarbij een beoefenaar leert om op een korte en effectieve manier een tegenstander/aanvaller te controleren of uit te schakelen. In principe is Jiu Jitsu ook niet echt een sport, maar is het destijds meer ontwikkeld als vechtkunst die beoefend werd door zowel samurai als gewone burgers. Jiu Jitsu word gezien als de moeder van heel veel andere Japanse vechtsporten/vechtkunsten zoals bijvoorbeeld Judo, Karate, Aikido en een heleboel andere. Vele technieken die je tijdens de lessen leert zijn dan ook puur bedoeld voor zelfverdediging of demonstratie omdat ze als te gevaarlijk of ongeschikt/onsportief voor een wedstrijd worden gezien. Wel is er inmiddels een sportief wedstrijd systeem met diverse soorten wedstrijden.

Zo heb je een fighting system wat een wedstrijd is waar je meer punten probeert te scoren dan je tegenstander doormiddel van een 1 tegen 1 partij. Bij dit systeem behoren vele regels om de wedstrijd zo veilig mogelijk te maken. Ook heb je een duo system waar je met een maatje een mooie verdediging op een aanval bedenkt en instudeert om die in een wedstrijd zo goed mogelijk te demonstreren tegen een ander duo en je op die manier een zo hoog mogelijke score te behalen om meer punten te scoren als je tegenstanders. En zo heb je nog een aantal systemen die iets minder bekend zijn en iets minder uitgevoerd worden.

Nu u een klein beetje een idee heeft wat Jiu Jitsu eigenlijk is dit het verhaal achter hoe ik ben begonnen met Jiu Jitsu. Toen ik ongeveer 7 jaar oud was mocht ik kiezen wat voor sport ik wilde doen. En mijn keuze was toen Judo, en dit vond ik ook erg leuk om te doen. Ik deed dit bij Bodyaction (inmiddels Fit for Free) in Schagen. En dit vond ik erg leuk en heb er veel ervaring en leuke herinneringen op gedaan. En toen der tijd wist ik het nog niet maar deze keuze zou een groot deel van mijn toekomst in de sport, en als persoon bepalen. Na ongeveer een jaar Judo gedaan te hebben was ik niet meer instaat naar de lessen te gaan omdat vanwege hun onregelmatige roosters mijn ouders mij niet meer naar de lessen konden brengen. Maar toen alsof het op verzoek verscheen zagen mijn ouders een advertentie van een nieuwe vereniging: Budowazasport, die in ’t Zand een onbekendere vechtsport zou aanbieden genaamd Jiu Jitsu.

En zonder enig idee wat het eigenlijk was deed ik mee met de allereerste proefles Jiu Jitsu bij Jeroen Blom in ’t Zand. Tijdens de les was ik gelijk verkocht, in de eerste les deden we allemaal dingen die in het judo helemaal niet mochten dus dit was allemaal nieuw en enorm leuk. En sinds dien is Jiu Jitsu een steeds grotere rol in mijn leven gaan spelen. Ik begon met een uurtje in de week te trainen maar dit werd langzamerhand steeds meer. Daarnaast deed ik ook actief mee met wedstrijden wat altijd een enorm leuke dag opleverde. Voor een wedstrijd was je vaak gelijk de hele dag weg want deze vonden over het hele land plaats. ’s Ochtends vroeg gingen we dan al weg omdat je op tijd moest zijn voor de weging die vaak één of enkele uren voor je wedstrijden zou plaatsvinden. Het ergste hiervan was dat je voor de weging zo min mogelijk moest eten om een zo laag mogelijk resultaat te krijgen met je weging. En tegen de tijd dat je na je wedstrijden je prijs uitreiking had was het vaak al wat later in de middag. Maar het was altijd een erg gezellige dag met de hele club.

Ook ben ik veel mee gegaan naar het buitenland voor een weekend evenement waar we het hele weekend les kregen van diverse leraren van andere verenigingen en andere sporten. Op deze “stages”. gingen we met een klein groepje naar bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken of Engeland om daar het hele weekend te trainen. Dit was altijd enorm leuk en was een heel weekend aan plezier en gezelligheid. Tijdens dit weekend was je vaak bijna de hele dag aan het trainen en kreeg je les in diverse andere vechtkunsten, zo kreeg je net een andere kijk op sommige onderwerpen en kreeg je een heleboel nieuwe inspiratie en technieken die je anders nooit geleerd zou hebben. Dit vind ik ook het leuke van Jiu Jitsu omdat je alles wat je in andere vechtkunsten leert vaak wel kan toepassen in je eigen sport. Hierdoor ontwikkel je ook een stijl die bij jou past en ga je kijken welke technieken en welke manier van bewegen bij jou past zodat jou stijl echt uniek word. Na zo’n weekend was je altijd echt gesloopt, maar dat was het altijd helemaal waard.

Tijdens mijn Jiu Jitsu carrière heb ik enorm veel wedstrijden verloren, maar in 2017 hadden al mijn trainingsuren en wedstrijden hun vruchten af geworpen toen ik op het Nederlands kampioenschap de titel Nederlands kampioen -15 jaar, -55 kg behaalde. En dit is tot op vandaag een prestatie waar ik enorm trots op ben. Ook heb ik inmiddels in 2019 als een van de jongste kandidaten mijn eerste Dan (zwarte band) mogen behalen. Ook dit is iets waar ik nog enorm trots op ben, dit was een doel waar ik sinds dag één naartoe heb gewerkt en ik had het eindelijk behaald.

Mijn ervaringen en leuke herinneringen bij de Jiu Jitsu hebben mij geïnspireerd om ook in de sport te willen werken. En dus begin ik binnenkort aan mijn derde en laatste jaar bij de opleiding Sport en Bewegen in Alkmaar. Afgelopen jaar moest ik als opdracht een evenement organiseren als examen onderdeel, en dit heb ik ook bij Budowazasport mogen doen door een sportdag te organiseren. Dit was veel en lang werk, maar uiteindelijk heb ik samen met Jeroen een hele mooie sportdag weten neer te zetten, die door iedereen met veel plezier beleefd is. En mij een 8.8 voor mijn examen heeft opgeleverd.

Wegens corona heeft de Jiu Jitsu een hele tijd stil gelegen, en hierdoor hebben we een hele tijd niet “normaal” kunnen trainen en zijn er heel veel activiteiten niet door gegaan. Maar bij Budowazasport hebben we op veel alternatieve wijze tijdens de corona periode toch nog bezig kunnen blijven doormiddel van onlinelessen en bootcampstijl lessen die buiten op anderhalve meter plaats vonden. Ondanks dat dit erg leuk en creatief gedaan werd ben ik toch wel blij dat we inmiddels weer normaler kunnen trainen. En ik hoop snel weer meer activiteiten zoals wedstrijden en evenementen te mogen doen.

 

Hoi ik ben Cas Mulder en ik doe aan Jiu Jitsu.
Ik ben begonnen omdat ik het zag bij mijn broer en het leek mij erg leuk. Wat ik leuk vind aan Jiu Jitsu is dat je goed leert om jezelf te verdedigen en dat ik nu ook een beetje instaat ben andere te helpen met hun te vertellen hoe zij hun het best kunnen verdedigen. Het is tijdens de lessen ook altijd erg gezellig en iedereen kan het goed met elkaar vinden.

Wat ik echt het leukst vind zijn de wedstrijden maar jammer genoeg kunnen die niet doorgaan wegens Covid. Dat vind ik natuurlijk erg jammer. Wat ik leuk vind aan de wedstrijden is de dag vol gezelligheid en de vele ervaringen die je tijdens de wedstrijden opdoet. Het is een hele andere ervaring als de trainingen. Tijdens de trainingen ben je vaak bezig met een vaste beweging die je de hele tijd herhaald, maar met de wedstrijden moet je goed nadenken en snel de juiste beslissing maken om meer punten te halen als je tegenstander.

Ook hebben de lessen wegens Covid lange tijd stil gelegen, maar gelukkig mag het trainen weer zo goed als normaal. Ook zijn er grote evenementen met de club zoals: het martial arts weekend en sportdagen. Op het martial arts weekend zijn er verschillende stages van leraren uit Nederland en andere landen die les komen geven in hun sport of kijk op Jiu Jitsu. Er is ook een heleboel gezelligheid.

Mocht u geïnteresseerd zijn geraakt en wilt u graag een keertje een les proberen kunt u kijken op de website Budowazasport.nl voor meer informatie, en het lesrooster zodat u een les kan vinden die u goed uitkomt.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info