Gemeente Schagen waarschuwt voor misleiding op internet

Ook inwoners van de gemeente Schagen hebben last van online bedrijven die zich als bemiddelaar aanbieden voor diensten van de gemeente. Ze maken bijvoorbeeld tegen hoge kosten een afspraak met de gemeente of vragen voor inwoners een uittreksel aan. Terwijl inwoners dat ook rechtstreeks via de gemeente kunnen doen voor veel minder geld of zelfs gratis.

Burgemeester Marjan van Kampen: “Deze misleiding en manier van geld verdienen door die bedrijven waarderen wij absoluut niet. Het mag duidelijk zijn dat wij niets met deze bedrijven te maken hebben of willen hebben. Helaas opereren zij langs de rand van de wet en kunnen wij hier weinig tegen doen. Wat wij wél kunnen doen, is iedereen waarschuwen vooral géén zaken te doen met dit soort bedrijven. Als je met ons een afspraak wilt, doe dat dan gewoon via onze website. Dat is altijd gratis. En heb je een uittreksel nodig, regel dat dan ook online via ónze site. Dan weet je zeker dat je krijgt wat je nodig hebt én voorkom je misbruik van je persoonsgegevens.”

 

Bedrijven vragen burgerservicenummers

De online bedrijven die zich voordoen als bemiddelaar vragen in sommige gevallen om een kopie van een paspoort of ID-bewijs op te sturen. Hiermee vragen zij voor inwoners bijvoorbeeld een uittreksel aan. De gemeente waarschuwt om dit vooral níet te doen. Van Kampen: “Op zo’n kopie staat je burgerservicenummer, waarmee kwaadwillenden misbruik kunnen maken van jouw identiteit. Het kan leiden tot ID-fraude met alle mogelijke gevolgen van dien.” Het burgerservicenummer (BSN) is in de eerste plaats bedoeld voor het contact tussen burgers en de overheid en voor overheden onderling. Organisaties buiten de overheid mogen het BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Bijvoorbeeld zorgverleners, zoals huisartsen, apotheken en zorgverzekeraars. Online bedrijven dus zeker niet.

 

Altijd rechtstreeks via de gemeente

Het is makkelijk om via de zoekmachine te vinden wat je zoekt. Helaas ligt misleiding op de loer. Daarom adviseert de gemeente om altijd rechtstreeks via de website van de gemeente zaken te regelen en in de adresbalk www.schagen.nl te typen. Dan weet je zeker dat je op de site van de gemeente zit. Daar kun je gratis een afspraak maken of bijvoorbeeld een uittreksel aanvragen. Die laatste kost bij de gemeente € 8,-. Een online bedrijf dat zich aanbiedt als tussenpersoon vraagt hier € 52,95 voor. Waarbij in sommige gevallen het uittreksel niet eens geleverd wordt, terwijl inwoners wel betaald hebben. De gemeente adviseert inwoners in dat soort gevallen aangifte te doen bij de politie. Op www.schagen.nl staan tips hoe je een veilige site herkent en veilig zaken kunt doen met de gemeente.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info