Münster-Monster

Een verslag van Tim van Engelen

Ter gelegenheid van de hereniging van Oost- en West-Duitsland op 3 april 1990 wordt jaarlijks op die datum de Münsterland Giro verreden. Een wielerwedstrijd over 195 km door het steile heuvelland rond het Teutoburger woud, zo’n 70 km ten oosten van Enschede. Als er een sport is die opmerkelijke gelijkenis vertoont met de lange en zware periode van na de hereniging dan is dat toch wielrennen. Dus niet voor niets de Münsterland Giro als metafoor voor de hereniging, die gepaard ging met veel offers, bewonderswaardige groepsprestaties en met ontelbaar herpakken.
De wedstrijd van 2019 weerspiegelde het begin van de hereniging. Alles was kouder, natter en weerbarstiger dan ooit voor mogelijk was gehouden. Riepen de beelden van het WK van vorige week de herinnering op aan de uitputting en onderkoeling op Flanders Fields in 14-18, dan toonde de 2019-versie van de herenigingsgiro de beproevingen waaraan onbeschermde en haveloze arbeiders werden blootgesteld in de industriële revolutie.

De wedstrijd kende een sterk deelnemersveld. Daar waren o.a. Mathieu van der Poel, Dylan Groenewegen, John Degenkolb en Pascal Ackermann kanshebbers voor de zege. Met name de eerste wilde wat recht zetten voor de ‘burn off’ een week geleden. Met een kopgroep die al heel vroeg ontsnapte had de koers tot zo’n 80 km voor de streep een redelijk gelijkmatig verloop.
De Bike-Aid renners, waaronder Adne van Engelen, wisten zich in het 2e deel van het peloton te handhaven. Toen ging Mathieu van der Poel op onvoorstelbaare wijze in de aanval. Hij reed met enorme snelheid vlak voor het peloton uit, maar dat gaf hem geen ruimte. Eenmaal teruggepakt, herhaalde hij deze demonstratie van macht nog 3 tot 4 keer. De kopgroep verloor hierdoor in 12 km een kleine 2 minuten aan voorsprong, een ongekende inhaalslag.
Voor het 2e , achterste deel van het peloton, met alle jongens van Bike-Aid, was dit desastreus: tegen de enorme kruissnelheid van van der Poel en ‘de harmonica’ door de vele wegversmallingen en bochten was geen kruid gewassen. Je kunt je zelfs afvragen of Mathieu hier zelf tegen bestand was geweest. Uiteindelijk won (voor de 73ste keer dit jaar) een renner van DeCoeninck Quickstep, dit werd Alvaro Hodeg zijn 7e in 2019.

Wedstrijdgegevens op: https://www.procyclingstats.com/race/munsterland-giro/2019/result

… ruim 4 uur plensbuien, 180 km op de limiet tegen de kou, nauwelijks eten kunnen pakken…
… op weg naar een gymzaal voor een douche…

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info